ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Αυξάνονται οι ροές και οι «μόνιμοι»

0

Υπό μεγάλη πίεση βρίσκονται και πάλι τα νησιά του Αιγαίου που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες εν μέσω τουριστικής περιόδου. Οι ροές από την Τουρκία το τελευταίο δεκαήμερο παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, κυρίως προς τη Λέσβο και τη Χίο, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν για μήνες εγκλωβισμένοι, αναμένοντας την απόφαση για τα αιτήματα ασύλου που έχουν καταθέσει.

Συγκεκριμένα, από τις 8 Ιουνίου έως και την Παρασκευή το απόγευμα (16 Ιουνίου), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα νησιά του Αιγαίου έφτασαν 683 μετανάστες από την Τουρκία. Ο αριθμός αυτός προστέθηκε σε εκείνους που ήδη παραμένουν στα νησιά, πολλοί για μήνες, οπότε σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, και Λέρο (πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί το αρμόδιο κυβερνητικό κέντρο) συνολικά βρίσκονται 14.368 άτομα.

Οι περισσότεροι φιλοξενούνται στη Λέσβο, ενώ δεύτερη στη σειρά προτίμησης των μεταναστών φαίνεται ότι είναι η Χίος, όπου η αντίδραση των κατοίκων είναι εντονότατη. Στη Χίο ειδικά, περίπου 2.000 άτομα παραμένουν στη Σούδα, μια ανεπίσημη δομή που έχει δημιουργηθεί στις παρυφές της πόλης.

Οσο οι νεοαφιχθέντες αυξάνονται, καλοκαιρινές σκηνές στήνονται πρόχειρα, και έτσι ο καταυλισμός φτάνει πλέον έως τη θάλασσα. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στη Χίο συγκέντρωση κατοίκων και φορέων –την οποία διοργάνωσε η Παγχιακή Επιτροπή– ,στην οποία η προσέλευση ήταν μεγάλη.

Το κύριο αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν οι μετανάστες να ταυτοποιούνται και να καταγράφονται στη Χίο αλλά στη συνέχεια να προωθούνται στην ενδοχώρα, όπως άλλωστε ήταν και oι προδιαγραφές για τη λειτουργία των hotspots πριν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό (20 Μαρτίου 2017).

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά «παντός υπευθύνου» για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, επιρρίπτοντας όμως ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το γεγονός της υποχωρητικής στάσης που έχει δείξει απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η κυβερνητική πολιτική δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη όσον αφορά το προσφυγικό, ειδικά για τη Χίο. «Είναι κυβερνητική απόφαση να δημιουργηθεί προαναχωρησιακό κέντρο (ΠΡΟΚΕΚΑ) στο νησί», είχε ανακοινωθεί πριν από ένα μήνα, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είχε αποφασιστεί και το ακριβές σημείο χωροθέτησης της δομής.

Ομως οι τοπικές αντιδράσεις φαίνεται ότι άσκησαν έντονη πολιτική πίεση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συμφωνία για τη θέση του ΠΡΟΚΕΚΑ. Ετσι, όσοι από τη Χίο πρόκειται να επιστραφούν στην Τουρκία ταξιδεύουν πρώτα για Λέσβο όπου κάνουν μια «ολιγοήμερη» στάση.

«Οσοι λαμβάνουν απορριπτική απόφαση και σε δεύτερο βαθμό, όσον αφορά το αίτημά τους για άσυλο, συλλαμβάνονται προκειμένου να επιστραφούν στην Τουρκία. Ομως απαιτούνται τουλάχιστον επτά ημέρες για να οργανωθεί η επιχείρηση της επιστροφής. Σε αυτό το χρονικό διάστημα επιβάλλεται οι άνθρωποι αυτοί να διαμένουν υπό περιορισμό. Εφόσον δεν υπάρχει προαναχωρησιακό κέντρο στη Χίο, αναγκαστικά όσοι πρόκειται να επιστραφούν στην Τουρκία μεταφέρονται στη Λέσβο», αναφέρει στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΛ.ΑΣ. πάντως έχει στείλει εγγράφως στις τοπικές αρχές της Χίου τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την έκταση όπου θα χωροθετηθεί το ΠΡΟΚΕΚΑ. Σύμφωνα με το έγγραφο, χρειάζονται 30 στρέμματα, μακριά από κατοικημένη περιοχή, αλλά η έκταση θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμη.

Πάντως τα περιθώρια στενεύουν, δεδομένου ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρόσφατα πρότεινε το σημείο «18» στη Χίο, χώρος που πληρούσε τις σχετικές προϋποθέσεις, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα το δασαρχείο αποφάσισε ότι πρόκειται για δασική περιοχή....

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ