ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όσα Μανιφέστα Παίρνει ο Άνεμος της Αναστασίας Βενιέρη

0

Μανιφέστο, σύμφωνα με τη Wikipedia, ονομάζεται η ‘γραπτή διακήρυξη πολιτικού, κοινωνικού ή καλλιτεχνικού περιεχομένου, όπου αναφέρονται οι βασικές αρχές ενός κινήματος’. Είναι η ‘διακήρυξη μιας συνέλευσης ή συλλογικού σώματος’.

Στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, το μανιφέστο ονομάζεται σύμβολο πίστεως. Αναμένεται να είναι περιεκτικότατο και αμετάβλητο.

Αναλόγως, η διακήρυξη κάποιου πολιτικού μανιφέστου, εισχωρεί στις ιδεολογικές ρίζες ενός κόμματος. Είναι κάτι που δεν αλλάζει εύκολα. Η πολιτική ιδεολογία κάποιου κόμματος, αν και εξελίσσεται με το  πέρασμα του χρόνου και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, είναι αρκετά σταθερή.

Στη Βρετανία, το μανιφέστο είναι η ‘στάμπα’ που ξεχωρίζει τον  Συντηρητικό ‘Tory’, από τον κεντρώο- αριστερό, Εργατικό. Οι Tories και οι Εργατικοί διεκδικούν τα μεγαλύτερα ποσοστά του Βρετανικού πληθυσμού. Είναι τα πιο παλιά κόμματα, και χαρακτηρίζουν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Οι Tories συνήθως αντιπροσωπεύουν την αστική τάξη, ενώ οι Εργατικοί….. την εργατική.

Έως τώρα, οι κομματικές διακηρύξεις ήταν σταθερές και αναμενόμενες. Το μανιφέστο προηγείται των εκλογών, και στοχεύει να ενημερώσει τους ψηφοφόρους σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσουν μετεκλογικά, εάν κερδίσουν τις εκλογές.

Όλα αυτά, έως τώρα.

Η τελευταία προεκλογική περίοδος ήταν διαφορετική.

Ξεκίνησε με την αξιοσημείωτη αυτοπεποίθηση της Συντηρητικής πρωθυπουργού.

Συνεχίστηκε με την άρνηση της να συμμετάσχει σε προεκλογικές αναμετρήσεις με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων.

Κατόπιν, σε συνεντεύξεις στα μεγάλα κανάλια, συνέχισε να επαναλαμβάνει τη γνωστή ατάκα ‘δυνατή και σταθερή κυβέρνηση’, ενώ ανακοίνωνε αλλαγές που εξαγρίωναν ακόμα και τους ψηφοφόρους της.

Στο Συντηρητικό μανιφέστο, εξαθλίωνε το Βρετανικό ΕΣΥ ακόμα περισσότερο, άμβλυνε την κοινωνικοοικονομική ανισότητα και είχε σκοπό να αφήσει το μέσο ηλικιωμένο χωρίς δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και σπίτι, μια και οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής δεν θα πήγαιναν στα παιδιά, αλλά στο κράτος. Το κράτος θα έπαιρνε σύνταξη και σπίτι για να ‘φροντίσει’ τους ηλικιωμένους.

Δυστυχώς, η πρωθυπουργός ξέχασε ότι οι εν λόγω ηλικιωμένοι ήταν εκείνοι που έδωσαν τη μεγάλη νίκη του Brexit. Σαν αποτέλεσμα, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν μεγάλη άνοδο των Εργατικών.

Οι θυμωμένοι και απογοητευμένοι Βρετανοί, δήλωναν σε ότι διαδικτυακή πλατφόρμα μπορούσαν, ότι οι απόγονοι τους θα πάρουν το σπίτι, και όχι η κυβέρνηση.

Και άντε τώρα να τα μπαλώσει η Daily Mail.

Κανένας λοιπόν δεν λιποθύμησε από την έκπληξη, όταν το μανιφέστο άλλαξε, μια εβδομάδα μετά την δημοσίευση του.

Η πρωθυπουργός, κατά τους Sunday Times, κάνει ότι μπορεί για να χάσει τις εκλογές. Έρχεται όμως ο Corbyn, να τη βοηθήσει με άστοχες δηλώσεις και αλλαγές Εργατικού μανιφέστου.

Το ‘άλλα λέμε και άλλα κάνουμε’ της Βρετανικής πολιτικής σκηνής των τελευταίων χρόνων, με κάνει και αναρωτιέμαι.

Τι το θες το μανιφέστο όταν το μεταχειρίζεσαι  σαν ‘πρόχειρο σημειωματάριο’?

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ