ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν Μιλάει ο Λαός της Αναστασίας Βενιέρη

0

‘Ο λαός μίλησε’, είπε η Βρεττανή πρωθυπουργός ένα χρόνο πριν, για τη ‘συντριπτική πλειοψηφία’ του 52% των ψηφοφόρων.

Τι είναι ‘λαός’ όμως?

Έως και 100 χρόνια πριν, ‘λαός’ δεν ήταν οι γυναίκες.

150 χρόνια πριν, ‘λαός’ ήταν μόνο οι μεγαλοκτηματίες.

Η ‘ομιλία’ του λαού δηλαδή, αποτελούσε ένα μικροσκοπικό ποσοστό προνομιούχων μεγαλοαστικών φωνών.

Οι μάζες της εργατικής τάξης και οι γυναίκες, αν και η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, δεν είχαν φωνή και επιρροή στις αποφάσεις που λαμβάνονταν γι’ αυτούς.

Οι δεκαετίες πέρασαν, αίμα χύθηκε και παπούτσια έλιωσαν στις διαδηλώσεις. Γυναίκες και εργάτες μπορούν, αν θέλουν, να ψηφίσουν. Συνήθως όμως, δεν θέλουν, ακυρώνοντας όλες τις θυσίες που έκαναν οι πρόγονοι τους.

Το δημοψήφισμα του 2016, έγινε κυρίως για τους μετανάστες, οι οποίοι αποτελούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Όπως και 150 χρόνια πριν, οι αποφάσεις πάρθηκαν γι’ αυτούς, αλλά χωρίς αυτούς.

Όπως και 150 χρόνια πριν, ο ‘λαός’ που ‘μίλησε’ είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού.

Έως και τις τελευταίες εκλογές, η σκληρή στάση της πρωθυπουργού, η αδιαλλαξία της απέναντι στους οπαδούς του ‘μαλακού Brexit’ και την Ευρώπη, έγινε αποδεκτή από το ποσοστό που ονομάζει ‘λαό’.

Μαζί με το σκληροψημένο Brexit όμως, οι Βρετανοί σερβιρίστηκαν  και περικοπές που σε μας του Έλληνες, είναι πλέον τρόπος ζωής. Επίσης, σημαίνουν ακριβώς αυτό που σημαίνουν και στην Ελλάδα. Η Βρετανική οικονομία είναι ασθενής.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Independent, τους πρώτους μήνες του 2017, η Βρετανία ήταν η χώρα με τη μικρότερη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Αμέσως μετά, με διπλή οικονομική ανάπτυξη, βρίσκονταν η Ελλάδα.

Ας παρηγορηθούμε λιγάκι λοιπόν που η Ελλάδα δεν κατέχει πια τον τίτλο ‘ο ασθενής της Ευρώπης’.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, η κυβέρνηση έψαχνε να βρει λύση βάση των αριθμών: το 52% έναντι του 48% των ψηφοφόρων, 50% μείωση των δαπανών στη κοινωνική πρόνοια και το ΕΣΥ, τα ποσοστά δημοτικότητας των συντηρητικών που έφτασαν το 46% προεκλογικά.

Πίσω από τα νούμερα όμως, βρίσκονταν άνθρωποι, που όταν τους πατήσεις τον κάλο και μετά τους ρωτήσεις και τι θέλουν, ξεπερνούν την απάθεια, παίρνουν τη ‘συντριπτική πλειοψηφία’, και στη στενεύουν λιγάκι.

Στο βιβλίο του Homo Deus, ο Yuval Noah Harari τονίζει το λόγο για τον οποίο πέφτουν οι αυτοκρατορίες. Πέφτουν όταν οι αρχηγοί χάσουν κάθε επαφή με το λαό και τα προβλήματα του.

Το μεγάλο ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες, και το αποτέλεσμα, ήταν μια προειδοποίηση για τους συντηρητικούς.

Ο λαός μίλησε, που μαλλιά έχει βγάλει η γλώσσα του.

Και όταν μιλάει ο λαός, οι κυβερνήσεις πρέπει να ακούν.

Γιατί όταν δεν ακούν, πέφτουν…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ