ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

1οι Παγκρήτιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης: Μια γιορτή της Ρητορικής στο Ρέθυμνο

0

Οι 1οι Παγκρήτιοι Αγώνες Ρητορικής Τέχνης, οι οποίοι διοργανώθηκαν από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, το Δίκτυο συνεργαζομένων φορέων και σχολείων «Η Ρητορική στο Σχολείο», την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ρεθύμνου με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 στο Ρέθυμνο. Η προκριματική φάση των αγώνων φιλοξενήθηκε  στα διδακτήρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Τετάρτη 21 Ιουνίου, ενώ την επόμενη μέρα, Πέμπτη 22  Ιουνίου, συνεχίστηκαν στο 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου οι προκριματικοί γύροι των Διττών Λόγων  Γυμνασίου και Λυκείου. Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε το απόγευμα της  Πέμπτης 22 Ιουνίου 2017 με τη διεξαγωγή των τελικών αγώνων όλων των αγωνισμάτων και τις βραβεύσεις στο Σπίτι του Πολιτισμού.

    Εκατόν δύο (102) μαθητές, (66) εξήντα έξι καθηγητές κριτές από είκοσι οκτώ (28) σχολεία της Κρήτης δήλωσαν το παρόν. Όλη η διοργάνωση ήταν ένα πανηγύρι, μια γιορτή της Ρητορικής, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η ανάρτηση μαθήτριας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Ό, τι και να πω είναι λίγο. Όλα τα ευχαριστώ του κόσμου να χάριζα τόσο στους υπεύθυνους διοργανωτές και στο Λύκειο μου, που μου έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής, όσο και στα υπόλοιπα παιδιά που υπήρξαν κομμάτια αυτών των αγώνων και ιδιαίτερα στις συμπαίκτριες μου δεν είναι αρκετά για αυτήν την μοναδική και προπαντός αξέχαστη εμπειρία. …Μέσα σε δύο μέρες άλλαξαν πολλά για εμάς τους συμμετέχοντες και εύχομαι σε όλους να αδράξουν την ευκαιρία και να ζήσουν ό,τι περάσαμε εμείς αυτό το διήμερο, γιατί πραγματικά δεν περιγράφεται σε μερικές προτάσεις!!».

Οι μαθητές έδειξαν τις ρητορικές τους δεξιότητες (να αναγιγνώσκουν εκφραστικά, να δημιουργούν λόγο αυθόρμητο ορμώμενοι από μια λέξη ή φράση, να προτρέπουν και να πείθουν τους άλλους, καθώς και το απαιτητικότερο ίσως όλων, να αντιπαρατίθενται υποστηρίζοντας ή αναιρώντας μια θέση που τους δίνεται (διττοί λόγοι). Σε αντίθεση -με τη μέχρι τώρα τουλάχιστον- «παιδαγωγική» της παπαγαλίας και της αποστήθισης, της εύπεπτης, επιφανειακής και αδρανούς γνώσης, της στείρας αξιολόγησης, η εκπαίδευση στις ρητορικές αυτές δεξιότητες καλλιεργεί ουσιαστικά τη σκέψη και το λόγο, την ικανότητα επικοινωνίας, τη δημιουργικότητα και διαπαιδαγωγεί τους μαθητές στον στοχασμό και την αυτοκριτική.

Γι΄ αυτό και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την προσπάθειά τους κυρίως και βέβαια, για την επιτυχία αυτών που διακρίθηκαν, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ
Αγώνισμα : Διττοί Λόγοι
1η θέση: η ομάδα του Γυμνασίου Γαζίου

Χατζηστύλη Μαρία, Μαυράκη Σοφία,  Δαφέρμου Δήμητρα

 2η θέση: η ομάδα του 2ο Γυμνασίου Αγίου Νικολάου

Τζανίδη Ελένη, Μαντζούκα Άννα, Γκουργκούνη Ιωάννα

1η θέση: η ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Ιεράπετρας

Χρυσούλα, Ανθ.,  Πετάση Μαρία και Λαμπράκη Δήμ.

2η θέση: η ομάδα του 3ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου

Μαγκούτας Ελ., Λιονής Μ.,  Καφφούρος Ιωάννης

Βραβείο καλύτερης ομιλήτριας
Μοτζάκη Μαρία, 2ο Γυμνάσιο ΡεθύμνουΠρομπονά Μαρία,  7o ΓΕΛ Ηρακλείου
Αγώνισμα: Αυθόρμητος Λόγος
 1η : Ροδιτάκη Μιχαέλα,   Γυμνάσιο  Γαζίου

2η  : Μοτζάκη Μαρία,  2ο Γυμνάσιο        Ρεθύμνου

3η : Κανακαράκη Ιωάννα,  2ο Γυμνάσιο        Ρεθύμνου

1η :Επιτροπάκη Καλλιόπη, ΓΕΛ             Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

2η:  Μαμούτης Μάριος,  2ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου

3ος:  Τσιρβελάκης Ιωάννης -Στυλ.,  ΓΕΛ Νεάπολης

Αγώνισμα: Προτρεπτικός Λόγος
1η : Φραγκάκου Μαλαμ., 2ο Γυμνάσιο        Ρεθύμνου

2η :  Τσακμοπούλου Μαρκέλλα, Γυμνάσιο    Αρκαλοχωρίου

3ος :  Κωστάκης Αλέξανδρος  3ο  Γυμνάσιο   Αγίου Νικολάου

1η:  Πετάση Μαρία, 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας

2ος:  Κοκάλης Ελευθέριος, ΓΕΛ             Δομήνικος Θεοτοκόπουλος 

3η:  Βρυγιωνάκη Ελένη,  1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου

Αγώνισμα : Εκφραστική Ανάγνωση
1η :   Τουρνάκη Χαρούλα, 5ο Γυμνάσιο        Ρεθύμνου

2η :  Χαλκιαδάκη Μαρία, Καλλιτεχνικό        Γυμνάσιο Ηρακλείου

3η :  Σακαβέλη Σοφία, Γυμνάσιο        Αρκαλοχωρίου

1η : Μαραυγάκη Βασιλεία, 7ο ΓΕΛ             Ηρακλείου

2η :  Ιερωνυμάκη Βασιλική, 2Ο ΓΕΛ              Ρεθύμνου

3ος:   Τζοβενάκης Γιώργος, ΓΕΛ Μακρύ Γυαλού

 

Συγχαρητήρια αξίζουν, επίσης, σε όλους τους εκπαιδευτικούς που τα παρακίνησαν και τα εμψύχωσαν και στους γονείς που υποστήριξαν την προσπάθειά τους. Ευελπιστούμε ότι αυτή η ρητορική οικογένεια κάθε χρόνο θα γίνεται μεγαλύτερη και θα δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να αδράξουν ό,τι όμορφο και πραγματικά ωφέλιμο μπορεί να τους δώσει.

Η οργανωτική επιτροπή αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλους αυτούς χωρίς την υλική και ηθική υποστήριξη των οποίων δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση των αγώνων: Την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και τον Περιφερειακό Διευθυντή κ. Γ. Τερζάκη, που από την πρώτη στιγμή ενθάρρυνε και υποστήριξε τη διοργάνωση, τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης  κ. Κ. Σπανουδάκη,   το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, την κοσμήτορα της Φιλοσοφική Σχολής κ. Λ. Αθανασάκη για την παραχώρηση των αιθουσών για την διεξαγωγή των αγώνων,   την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και την Αντιπεριφερειάρχη κ. Μ. Λιονή για τη διαμεσολάβησή της στο ΚΤΕΛ για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών και καθηγητών από τους άλλους νομούς στο Ρέθυμνο, τα ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου και Ηρακλείου-Λασιθίου για την ανταπόκρισή τους και τις άψογες υπηρεσίες τους, το  Δήμο Ρεθύμνου και τους Αντιδημάρχους, Παιδείας κ. Γ. Γεωργαλή και Οικονομικών Υποθέσεων κ. Στ. Σπανουδάκη, την ΚΕΔΗΡ, το 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου, και τέλος το βιβλιοπωλείο Αφοί Κλαψινάκη για την χορηγία των ντοσιέ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες, επίσης εκφράζει στο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ταξάκη για την πάντα πρόθυμη υποστήριξη του και στον κ. Εμ. Μεταξάκη και την κ. Χρ.  Κατσέτη για την φιλοτιμία τους και την καθοριστική συμβολή τους στη μηχανοργάνωση και έκδοση των αποτελεσμάτων των αγώνων καθώς και στους φοιτητές και μαθητές, που σε όλη τη διάρκεια του διήμερου προσέφεραν εθελοντικά πολύτιμη βοήθεια.

 

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σπαθάρας Δήμος, Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Αποστολάκης Κων/νος, Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Kατσαρού Ελένη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστημίου Κρήτης

Καψάσκη Αγγελική, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ρεθύμνου

Καλοκύρη Βασιλεία, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ηρακλείου

Κορναράκης Γεώργος, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ηρακλείου

Βαρσαμίδου Δέσποινα, φιλόλογος 2ου ΓΕΛ Ιεράπετρας, μέλος του Δικτύου «Η Ρητορική στο Σχολείο»

Λουτριανάκη Βάλια, φιλόλογος (Αρσάκειο Ψυχικού), πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, διδάσκουσα ΠΜΣ “Ρητορική: θεωρία και πράξη” (ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ)

Δ.Σ. Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ