ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένα επώδυνο deja vu (Προμνησία) του Γιάννη Λίτινα

0

Σύμφωνα με τους όρους της Ιατρικής, το Deja vu, η προμνησία στα Ελληνικά, είναι η αίσθηση που έχουν όλοι οι άνθρωποι – οι μελέτες κάνουν λόγο για το 70% των ανθρώπων - κάποια στιγμή της ζωής τους, πως αυτό που ζούν τώρα, το έχουν ξαναζήσει ακριβώς το ίδιο στο παρελθόν. Σαν να ζούν σε επανάληψη αυτό που ζούν εκείνη τη στιγμή.  

Στις 7 Μαρτίου 2014, μιλώντας σε συνάντηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την έκδοση του ομολόγου της χώρας από τη Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δήλωνε επι λέξη:

‘’Έχουν βρει  ( οι Κυβερνώντες ), και κάποια funds, τα οποία για ένα μικρό ποσό θα χρηματοδοτήσουν μια στημένη και από πριν κανονισμένη έξοδο της χώρας στις αγορές. Τώρα είναι έτοιμοι να σερβίρουν αυτή τη στημένη παράσταση στον Ελληνικό λαό. Και ο τίτλος της παράστασης είναι: Βγαίνουμε στις Αγορές’’.

Τριάμισι χρόνια μετά, η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, χρησιμοποιώντας ακριβώς τους ίδιους αναδόχους του ομολογιακού δανείου, ανακυκλώνοντας το ίδιο ακριβώς ομόλογο της περιόδου που ήταν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τους ίδιους ακριβώς δικονομικούς όρους του Βρετανικού Δικαίου να καλύπτουν την έκδοση αυτή, επιχειρεί την ‘’έξοδο της χώρας στις αγορές’’ και πανηγυρίζει για το ‘’τέλος του τούνελ’’. Οι καταστάσεις γίνονται ακόμα πιο περίεργες αν αναλογιστούμε πως οι προβλέψεις για το επιτόκιο του ομολογιακού δανείου κάνουν λόγο για διαφορά μικρότερη της μισής ποσοστιαίας μονάδας, από το πρώτο ομολογιακό δάνειο που αντικαθιστά τώρα η Κυβέρνηση. Ουσιαστικά μιλάμε για πλήρη επανάληψη της προ τριετίας κατάστασης.

Η χώρα, οι πολίτες αυτής της χώρας ζούν ένα τρομερό Déjà vu, μια προμνησιακή κατάσταση, και ενώ η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει πως είναι κάτι νέο, όλοι οι νοήμονες πολίτες αναγνωρίζουν την επανάληψη του βιώματός τους.

Είναι όμως ένα πολύ επώδυνο για τους πολίτες, την οικονομία, την εικόνα της χώρας, τους Θεσμούς και συνολικά τη λειτουργία αυτής της χώρας, Déjà vu. Και είναι απολύτως επώδυνο γιατί δεν είναι απλά σαν να σταμάτησε ο χρόνος και να επαναλαμβάνονται τα βιώματά μας. Έχουν συμβεί σημαντικότατα πράγματα στη χώρα στο μεσοδιάστημα.

Από εκείνη τη μέρα του Μαρτίου, μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά σε αυτή τη χώρα, και η αποκλειστική ευθύνη των αλλαγών βαραίνει αυτούς που κυβερνούν τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Η χώρα μπήκε σε κατάσταση ελέγχου κεφαλαίων ( capital controls ), και περιορίστηκε σημαντικότατα η επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας. Η Κυβέρνηση υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο και μετά το Τρίτο Μνημόνιο Συν, υποθηκεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία της για 99 χρόνια. Οι περικοπές στις συντάξεις – κύριες και επικουρικές – όχι μόνο δεν απετράπησαν και δεν αυξήθηκαν, όπως μας έλεγε ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά αναμένεται να περικοπούν περαιτέρω από την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.

Η χώρα διασύρθηκε διεθνώς, καθώς αναγνωρίστηκαν από όλους οι κυβιστήσεις της Κυβέρνησης προκειμένου απλά να παραμείνουν στη εξουσία. Η επιχειρηματική δραστηριότητα μπήκε στο στόχαστρο ιδεοληπτικών προσεγγίσεων και το επιχειρήν τελεί υπό διωγμό. Η Υγεία καρκινοβατεί ενώ οι Υπουργοί της περιστρέφονται μεταξύ των πανηγυρισμών για τη βελτίωσή της και των ύβρεων εναντίων όποιου τοποθετείται αρνητικά απέναντι στη Κυβέρνηση. Η Παιδεία επιστρέφει με αλαλαγμούς στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80.  Η χώρα πήρε επιπρόσθετα, βίαια διαρθρωτικά μέτρα 15 δις.

Οι Θεσμοί αυτής της Χώρας βάλλονται αδιάντροπα σε σημείο που υποχρεώνουν τον Πρόεδρο του ΣτΕ να δίνει συνέντευξη Τύπου για να βάζει τη Κυβέρνηση στη θέση της, σχετικά με τις αντιθεσμικές παρεμβάσεις της. Ο πρώην  Υπουργός οικονομικών μας ενημερώνει, και κανένας δεν διαψεύδει από τη Κυβέρνηση, πως είχαν υπό εξέταση και υπό επεξεργασία σενάριο εξόδου της χώρας από το Ευρώ. Προς επίρρωσιν των λεγομένων του πρώην Υπουργού και ‘’asset’’ της τότε Κυβέρνησης, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας λέει πως ‘’ήταν πολύ αδύναμο το Plan B, θέλοντας να μας τονίσει πως αν ήταν δυνατό, θα το εφάρμοζαν.

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα μας ενημέρωσε με συνέντευξή του σε διεθνές μέσο, πως δεν ήξερε τι θα αντιμετωπίσει, δεν τα περίμενε έτσι αλλά αλλιώς, ήταν άπειρος και έμαθε στη πλάτη της χώρας αυτής. Διατυμπάνισε δηλαδή διεθνώς τη δική του αμάθεια και ανετοιμότητα, όταν αυτός προσωπικά, οδήγησε τη χώρα σε εκλογές με το πρόσχημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Να υπενθυμίσουμε βέβαια σε όποιους θέλουν να ξεχνούν, πως ‘’είχαν σχέδιο’’, ‘’γνώριζαν τις λύσεις’’ και ‘’είχαν τον άλλο τρόπο’’ να φέρουν τη χώρα στο σωστό δρόμο, όπως μας έλεγαν πριν από τις εκλογές, και τις δυο φορές.

Σήμερα ίσως πανηγυρίσουν οι Κυβερνώντες για το κατόρθωμά τους. Αυτό όμως που θα έχουν καταφέρει, είναι να επαναλάβουν τη πραγματικότητα, τρεισήμισι χρόνια μετά, αφήνοντας στο ενδιάμεσο βαθιά και ανεξίτηλα τα σημάδια της ιδεοληψίας, της αμάθειας, των πειραματισμών και της δικής τους συνολικά διακυβέρνησης στους πολίτες και σε ολόκληρη τη χώρα, σε όλα τα επίπεδά της.

Αυτό που δεν θα μπορέσουν να κάνουν όμως, όσο και να θέλουν να αλλάξουν τη πραγματικότητα, είναι τους πολίτες αυτής της χώρας να ξεχάσουν πως οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για όσα ζούν τελευταία, για όσα βήματα έχουν φέρει πίσω την οικονομία, για τον ξεπεσμό Θεσμών και Δομών της χώρας αυτής, για τη καταβαράθρωση της διεθνούς εικόνας της χώρας έχουν όνομα και προέλευση. Λέγονται Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑνΕλ. Και αν κάποιοι προσπαθούν να αλλοιώνουν τη πραγματικότητα κατά πως τους βολεύει, θα είμαστε εδώ να το επισημαίνουμε και να το κατακρίνουμε.

ΛΙΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ