ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Έφτασε η ώρα της «επανάστασης» των ενεργών δημοτών του Γιώργου Ταταράκη

0

Το τελευταίο διάστημα διαβάζω στο τοπικό Τύπο, εκτιμήσεις-απόψεις για το τι ήθελε συμβεί στις επόμενες δημοτικές εκλογές, την άνοιξη του 2019. Πρόωρες φαινομενικά απόψεις αλλά μια πιο προσεκτική ανάγνωση των εκτιμήσεων αποκαλύπτει μια προσπάθεια εγκλωβισμού της κοινής γνώμης στη λογική της «λογικής συνέχειας», στα πράγματα του δήμου.

Από τη μια, παρουσιάζεται ένα δήμαρχος «αναντικατάστατος», που έχει τάξιμο να μας «υπηρετεί» με την ιδιότυπη συμπεριφορά του σαν αιρετός «συμβασιούχος αορίστου χρόνου» και από την άλλη μια αξιωματική δημοτική αντιπολίτευση που θεωρεί ότι νομοτελειακά θα πάρει τη σκυτάλη, χωρίς απολογισμό του δικού της αντιπολιτευτικού έργου.

Η έννοια της αξιολόγησης έργου, στη μονάδα του χρόνου άσκησης των καθηκόντων αμφοτέρων (δημάρχου και επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης), για μια ακόμη φορά θα επιχειρηθεί να καπελωθεί-υποβαθμισθεί από τη «λογική της συνέχειας» των πραγμάτων…μιας και θεωρούν ότι οι δημότες παραμένουν αδρανείς στον καναπέ τους!

Κι όμως ο «αναντικατάστατος» δήμαρχος, με την αναγωγή στη μονάδα του συνολικού έργου του, θα πρέπει να αξιολογηθεί κυρίως για τα έργα υποδομής που δρομολόγησε ή που πάλεψε στις τρείς θητείες του (συνολικά 13 χρόνια!). Για το χωροταξικό, για τη συντήρηση του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης, για τα σκουπίδια, για τις πύλες εισόδου της πόλης, για την ορθόδοξη βιώσιμη κινητικότητα, για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, για την αξιοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας (γνώσης) ως αναπτυξιακό μοχλό για το ανάπτυξη του δήμου…

Δεν αναφέρομαι σε έργα ανάπλασης που πλείστα εξ αυτών στη λειτουργία τους αποδεικνύονται προβληματικά. Το κλάσμα των έργων (πλήθος έργων, κυρίως υποδομών) προς το χρόνο δημαρχίας του (13 χρόνια) θα δώσει τον πραγματικό δείκτη αξιοσύνης του. Αυτός ο δείκτης θα τον προσγειώσει και μάλιστα ανώμαλα στα μάτια των δημοτών εάν θελήσει να διεκδικήσει νέα θητεία…για να ολοκληρώσει την αχαλίνωτη φιλοδοξία του!

Και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κριθεί από την ποιότητα της κριτικής που άσκησε καθώς και από το πλήθος των ποιοτικών αντιπροτάσεων του, στο χρόνο της θητείας του (συνολικά 5 χρόνια). Ταυτόχρονα θα κριθεί ΚΑΙ για τη λειτουργία της δημοτικής του ομάδας, ως επικεφαλής της. Ο πιο αυστηρός κριτής του θα είναι ο σημερνός δήμαρχος, που τον περιμένει στη γωνία για κτυπήματα στα ίσια κι όχι κάτω από τη μέση (βλ προηγούμενη αναμέτρηση-αναφορές στον πατέρα Νίνο).

Κι εδώ μπορεί το κλάσμα αξιοσύνης του, να έχει μεν μικρότερο παρονομαστή (5 χρόνια) αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα έχει και μικρό αριθμητή (λίγο ουσιαστικό αντιπολιτευτικό έργο) με αποτέλεσμα ο δείκτης αξιοσύνης του να κινείται χαμηλότερα των προσδοκιών των δημοτών. Εκτιμώ ότι αυτό το έλλειμμα θα επιχειρηθεί να καλυφθεί αφ΄ενός με «τη λογική της συνέχειας, του ώριμου φρούτου» και αφ΄ετέρου  με τη φανερή κομματική στράτευση της ΝΔ…εάν καταφέρει αυτή τη φορά ο γραμματέας της, να χαλιναγωγήσει τους μνηστήρες.

Στον αντίποδα, της κατά άλλα ακηδεμόνευτης τοπικής αυτοδιοίκησης, απέναντι στους κομματικούς συνδυασμούς (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) ή στην ενδεχόμενη αχαλίνωτη φιλοδοξία του «αναντικατάστατου» ήρθε η ώρα της επανάστασης των ενεργών δημοτών για να δηλώσουν ότι η κοινωνία ΚΑΙ βλέπει ΚΑΙ ακούει ΚΑΙ σκέπτεται.

Η αντίδραση της, εκτιμώ ότι θα είναι ανατρεπτική, «επιστρατεύοντας» αυτή τη φορά για την εκπροσώπηση της, καταξιωμένα μέλη στο χώρο δραστηριότητας τους για ένα νέο ξεκίνημα αμοιβαίας ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ και ΣΕΒΑΣΜΟΥ για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ του δήμου, μέσα στην παρατεταμένη εθνική προσπάθεια ανάκαμψης,

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ