ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αντιπαραθέσεις και δικαστικές διαμάχες για το ωράριο κοινής ησυχίας

0

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

  • Σοβαρές καταγγελίες από ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου για την κατάσταση που επικρατεί στην Σοχώρα

Το ζήτημα της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και των δημοτικών κανονιστικών αποφάσεων για τις ώρες κοινής ησυχίας, την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής αλλά και της επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους τίθεται ακόμα μία φορά σε συζήτηση για την παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Στην προκείμενη περίπτωση οι διαμαρτυρίες προέρχονται από κάτοικο και ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στην Σοχώρα, καθώς όπως καταγγέλλεται η όχληση τις νυκτερινές ώρες οδηγεί κατοίκους αλλά και τουρίστες που διαμένουν σε παρακείμενα ξενοδοχεία … σε φυγή!

Η κ. Σταυρούλα Νάσκου έχει δημιουργήσει μια μικρή αλλά ιδιαίτερα προσεγμένη ξενοδοχειακή επιχείρηση στην συγκεκριμένη πλατεία, ωστόσο, καταγγέλλει σοβαρά ζητήματα όχλησης κατά τις νυκτερινές ώρες αλλά και αδιαφορία των αρμοδίων Αρχών στις πολλές και συνεχόμενες εκκλήσεις της για εφαρμογή της νομιμότητας. Η συνεχιζόμενη κατάσταση προκάλεσε το να αναρτά  πανό έξω από το ξενοδοχείο της κάθε  βράδυ με έκκληση για σεβασμό στο ωράριο κοινής ησυχίας, γεγονός, που προκάλεσε σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ εκείνης και των λοιπών ιδιοκτητών των καταστημάτων της πλατείας αλλά και δικαστικές διαμάχες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην εφημερίδα μας δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την όχληση κατά τις ώρες κοινής ησυχίας. Ο δήμος έχει δώσει συγκεκριμένο όριο επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων που όχι μόνο καταστρατηγείται αλλά κυρίως το ζήτημα είναι η φασαρία κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, ωράριο, δηλαδή, που δεν τηρείται.  Υπάρχει σοβαρό θέμα, έχω κάνει καταγγελίες σε όλες τις Αρχές αλλά «τρώμε πόρτα». Πήγαμε έως τον εισαγγελέα και έχουμε κάνει αρκετές μηνύσεις για το θέμα αυτό. Έχουμε μια διαμάχη ιδιαίτερα ψυχοφθόρα. Δεν ξέρετε πως είναι να σηκωνόμαστε στις 2 το πρωί και να φωνάζουμε πως θέλουμε ησυχία για να κοιμηθούμε. Το ίδιο και οι τουρίστες που καταγράφουν στο booking του ξενοδοχείου μας το πρόβλημα αυτό και διαμαρτύρονται. Για αυτό ως σιωπηλή διαμαρτυρία βάλαμε αυτό το πανό που ζητάμε ησυχία κάθε νύχτα. Μου έκαναν ασφαλιστικά μέτρα για αυτό το πανό αλλά αν θέλουν να είμαι και εγώ νόμιμη θα πρέπει να είναι και εκείνοι νόμιμοι, να μην γεμίζει η πλατεία τραπεζοκαθίσματα και να τηρείται το ωράριο κοινής ησυχίας.»

Η ίδια καταγγέλλει ότι ο δήμος δεν ελέγχει και δεν τηρεί τη νομιμότητα σε ο,τι αφορά τους ελέγχους επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων και λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας στην συγκεκριμένη πλατεία τονίζοντας, ότι «δεν καταλαβαίνω τι επιθυμούν. Να κλείσουμε τα ξενοδοχεία μας και να φύγουμε οι κάτοικοι για να μείνουν μόνο τα καφενεία ανοικτά; Δίπλα σε εμάς ανοίγουν στις 6 το πρωί και κλείνουν στις 3 με 4 τα ξημερώματα. Δεν αντέχεται. Θεωρώ, ότι αν δεν έκανα επανάσταση για αυτά που συμβαίνουν στην πλατεία, θα με είχαν κλείσει ως επιχείρηση. Επειδή φωνάζω συνεχώς άρχισαν να βελτιώνονται τα πράγματα αλλά ακόμα και τώρα δεν έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση πλήρως και το ζήτημα εφαρμογής ωραρίου παραμένει ανοικτό. Ειδικά για το συγκεκριμένο διπλανό μας καφενείο.»

Παράλληλα τίθεται ζήτημα και για την διαχείριση των δίκυκλων, τα οποία οι οδηγοί τους παρκάρουν όπου βρουν χωρίς κανένας να τους ελέγχει, όπως καταγγέλλει η κ. Νάσκου, η οποία δήλωσε, ότι «Μεγάλο το θέμα με τα μηχανάκια. Κλείνουν τις πόρτες μας και δεν μπορούμε να μπούμε στο σπίτι μας. Δίπλα μας υπάρχει μια γυναίκα με κινητικό πρόβλημα που έχει αγοράσει σπίτι και ήρθε να κατοικήσει στο Ρέθυμνο από την Νορβηγία. Παρκάρουν τα μηχανάκια στην πόρτα της και δεν μπορεί να περάσει. Κανένας δεν ενδιαφέρεται ούτε και για αυτό. Είναι σωστό να αφήνουν τα μηχανάκια να παρκάρουν παράνομα; Άφηνε σημείωμα ζητώντας να μην της κλείνουν την πόρτα και πάνω σε αυτό έγραψαν βρισιές και την χλεύασαν!»

Η οικογένεια Νάσκου καταγγέλει ευθαίως τον Δήμο Ρεθύμνου για αδιαφορία αλλά και την Αστυνομία για πλημμελής ελέγχους ενώ στην προσπάθεια της να ζητήσει συμπαράσταση από το Σύλλογο κατοίκων παλιάς πολης, δηλώνει, πως δεν βρήκε ποτέ κατανόηση. Η κ. Αλεξάνδρα Νάσκου, δήλωσε μάλιστα στην εφημερίδα μας, ότι «Οι αρχές εθελοτυφλούν  απροκάλυπτα στις παραβάσεις. Είναι εξοργιστικό. Δεν ξέρεις που να απευθυνθείς.»

Παράλληλα δε, από την οικογένεια που διατηρεί το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, γίνεται λόγος για επιθετική συμπεριφορά του δήμου απέναντι στην επιχείρηση τους καθώς όπως υποστηρίζουν, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να επιλύσει το ζήτημα της εφαρμογής ωραρίου λειτουργίας στα καταστήματα της πλατείας και αντιμετώπισης της όχλησης αλλά επέβαλε πρόστιμο στο ξενοδοχείο επειδή είχε γλάστρες έξω από την είσοδο του. Όπως μας δήλωσε η κ. Στ. Νάσκου: «Σε εμάς ο Δήμος Ρεθύμνου επέβαλε πρόστιμο 400 ευρώ, επειδή είχαμε βγάλει γλάστρες έξω από το ξενοδοχείο μας. Την ίδια στιγμή φέτος είδαμε να γίνονται βραβεύσεις στην Γιορτή Κρητικής Διατροφής στον Δημοτικό Κήπο για τα καλύτερα μπαλκόνια και αυλές με πράσινο. Δηλαδή των λοιπών το πράσινο είναι καλό και βραβεύεται και το δικό μας επιφέρει πρόστιμα. Αυτό είναι ενδεικτικό της αντιμετώπισης που έχουμε από τον Δήμο, ο οποίος μάλιστα έχει κάνει και κανονιστική για τον περιορισμό γλαστρών και πρασίνου μέσα την παλιά πόλη. Τι βράβευσαν λοιπόν; Και τι είναι τελικά το σωστό; Είναι οξύμωρο αντί να αντιμετωπίζουν θέματα όπως ο δακτύλιος που καταστρατηγείται και τα γκράφιτι να περιορίζουν με επίσημη απόφαση το πράσινο.»

Σε κάθε περίπτωση διαφαίνεται, ότι στην Πλατεία του Μεγάρου της Αντιπεριφέρειας έχει προκύψει μια σοβαρότατη κατάσταση που έχει φέρει σε αντιπαράθεση και δικαστική διαμάχη τους καταστηματάρχες της περιοχής με τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Sohora Boutigue Hotel. Η αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού πρέπει να γίνει με ψυχραιμία και εφαρμογή της νομιμότητας καθώς τα πνεύματα οξύνονται πολύ συχνά και έχει διαμορφωθεί ένα «πολεμικό» κλίμα που δεν συνάδει με μια πόλη τουριστική, η οποία θέλει παράλληλα να διατηρήσει την παραδοσιακή ιδιομορφία της και να κρατήσει την κοινωνία εντός των τειχών του ιστορικού κέντρου.

 

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ