ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γυάλινη Γόβα της Αναστασίας Βενιέρη

0

Σε μια μεταβατική εποχή όπως αυτή στην οποία ζούμε, όπου για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, ιδεολογίες και κάθε είδους ‘-ισμοί’ ποζάρουν ελεύθερα σε ΜΜΕ, κοινωνικά media και βιβλιογραφία, θα περίμενε κανείς να δει μειονοτικές φωνές να γίνονται αποδεκτές.

Επίσης, μετά από δεκαετίες ανάλυσης και προόδου, ίσως κάποιες ταλαιπωρημένες έννοιες όπως ο φεμινισμός, να έπρεπε να είναι πιο περιεκτικές ή ενωμένες.

Από ότι φαίνεται όμως, ποτέ δεν ήταν πιο ραγισμένο το γυαλί της ισότητας.

Κάποιοι αρθρογράφοι μεγάλων εφημερίδων ‘γιορτάζουν’ το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει αρκετές γυναίκες πρωθυπουργούς. Η Βρετανία, η Σκωτία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Σερβία, έχουν εκλέξει γυναίκες.

Τα φιλο-φεμινιστικά αισθήματα όμως, δοκιμάστηκαν πρόσφατα, όταν η κόρη του νέου πλανητάρχη, Ivanka Trump, κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των G20. Η κριτική ήταν αυστηρότατη. Τι γύρευε στο τραπέζι αυτό, κάποια που ούτε είχε εκλεγεί, αλλά και ούτε είχε τα ΄απαραίτητα προσόντα’?

Δεν είμαι σίγουρη αν το πρόσεξε κανείς όμως.

Πόσοι από τους υπόλοιπους G19 είχαν εκλεγεί, ή είχαν τα ‘απαραίτητα προσόντα’?

Φυσικά, η κριτική ήταν εύστοχη. Ποτέ στα χρονικά των συναντήσεων των ισχυρότερων του πλανήτη, δεν έφυγε κάποιος πρόεδρος για να κάνει διάλλειμα, αφήνοντας τη κόρη ή το γιό του στο πόδι του. Ίσως, αν η Hillary Clinton είχε εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, και είχε αφήσει την κόρη της ‘στο πόδι της’, ο Trump θα ήταν ο πιο δεινός επικριτής.

Όμως, πρόεδρος είναι ο Trump, με τις άστοχες παρατηρήσεις και σχόλια στο Twitter, με τον πόλεμο κατά του ελεύθερου τύπου της χώρας του, με τα παρασκήνια και τις φήμες για τη δράση του κατά την προεκλογική περίοδο. Επί της απαιτητικής παγκόσμιας πολιτικής σκηνής όμως η κόρη του, λες και έρχεται να σώσει τον συνεχώς παρεξηγημένο πατέρα της.

Μάλιστα, η Grace Dent της Independent,  παραλληλίζει τη σχέση Donald και Ivanka, με εκείνη του δικού της ηλικιωμένου πατέρα, ο οποίος πάντα κατάφερνε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, ακόμα και όταν πήγαινε να αγοράσει γραμματόσημα. Η Grace έπρεπε να τον συνοδεύει για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Πόσο μάλλον η Ivanka?

Η επίθεση όμως ενάντια στην φεμινίστρια Ivanka, γίνεται από τους ομοϊδεάτες της, αφήνοντας λίγη δουλειά σε αντίπαλες ιδεολογίες.

Κοιτάζοντας λίγο παραπέρα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, για παράδειγμα, εξαθλιώνει ακόμα περισσότερο τις Βρετανίδες, είτε αυτές είναι νοσηλεύτριες, ηλικιωμένες, άνεργες, ή μητέρες.

Συχνά αναφερόμαστε στο περίφημο ‘γυάλινο ταβάνι’, όπου οι γυναίκες βλέπουν μόνο, και δεν ανεβαίνουν στα ανώτερα εργασιακά ‘πατώματα’.

Τώρα όμως έχουμε και τη ‘γυάλινη γόβα’.

Ακριβή, αλλά κρύα και κοφτερή, πατάει και σπρώχνει προς τα κάτω, κάθε κεφάλι που τολμά να σηκωθεί.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ