ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Η Volkswagen συνεργαζόταν με τη χούντα στη Βραζιλία τη δεκαετία του 1970

0

Χείρα βοηθείας έδινε η θυγατρική της Volkswagen στο πογκρόμ διώξεων που είχε εξαπολύσει κατά αντιφρονούντων η χούντα που κυβέρνησε τη Βραζιλία από  το 1964 έως το 1985.

Όπως αποκαλύπτει η "Süddeutsche Zeitung" και τα γερμανικά δίκτυα NDR και SWR η Volkswagen do Brasil κατασκόπευε τους υπαλλήλους της και έδινε στις αρχές πληροφορίες για όσους εκφράζονταν κατά της δικτατορίας. Στα κεντρικά της μητρικής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο Βόλφσμπουργκ πληροφορήθηκαν το αργότερο το 1979 για τις συλλήψεις στη βραζιλιάνικη θυγατρική.

Τα δύο δίκτυα και η εφημερίδα επικαλούνται εσωτερικά έγγραφα του ομίλου, αναφορές του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και φακέλους της αστυνομίας της χούντας στη Βραζιλία.

Η Volkswagen δεν θέλησε σε πρώτη φάση να σχολιάσει τις αποκαλύψεις παραπέμποντάς στη γνωμοδότηση που ζήτησε να κάνει για λογαριασμό της ο ιστορικός Κρίστοφερ Κόπερ για το ρόλο που έπαιξε ο όμιλος στη διάρκεια της χούντας. Ο Κόπερ είπε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι υπήρχε τακτική συνεργασία μεταξύ του τμήματος ασφαλείας της VW do Brasil και της αστυνομίας, κι ότι η Volkswagen «επέτρεψε να γίνουν συλλήψεις».

Ο Κόπερ ανέλαβε το περασμένο φθινόπωρο να «ρίξει φως στα σκοτεινά χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας καθώς και στη συμπεριφορά των τότε υπευθύνων στη Βραζιλία και ενδεχομένως και τη Γερμανία», είχε ανακοινώσει τότε η VW. Το πόρισμα της έρευνάς του αναμένεται περί τα τέλη του έτους.

Πρώην εργαζόμενοι στη VW do Brasil και ακτιβιστές είχαν κατηγορήσει ήδη από το 2015 τον όμιλο ότι επέτρεψε να διωχθούν και να βασανιστούν υπάλληλοί του που τάσσονταν κατά της χούντας. Μεταξύ άλλων ο όμιλος φέρεται να επέτρεψε να συλληφθούν πολλοί εργαζόμενοι σ’ ένα εργοστάσιο και να υποστούν βασανιστήρια, ενώ στελέχη του φέρονται να συνέταξαν μαύρες λίστες με αντιφρονούντες.

Μετά την αποκάλυψη των τριών γερμανικών ΜΜΕ η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Βραζιλίας διέταξε έρευνα για τυχόν ευθύνες της Volkswagen do Brasil στην «καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός του χώρου του εργοστασίου στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ