ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Ιατροδικαστές εκπέμπουν SOS

0

Σήμα κινδύνου για το μέλλον της ιατροδικαστικής στην Ελλάδα εκπέμπουν οι ειδικοί γιατροί, προειδοποιώντας ότι, σε λίγα χρόνια από σήμερα, η χώρα θα μείνει χωρίς ιατροδικαστές. Η εικόνα που περιγράφει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία είναι δυσοίωνη. Αυτή τη στιγμή σε όλο το ΕΣΥ υπηρετούν μόλις δύο μόνιμοι και 11 συμβασιούχοι ιατροδικαστές, ενώ συνολικά (από νοσοκομεία ΕΣΥ, ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και πανεπιστημιακά τμήματα) καλύπτονται με ιατροδικαστή μόλις 21 από τους 51 νομούς της χώρας. Οπως ανέφερε ενδεικτικά στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων, η Αιτωλοακαρνανία δεν διαθέτει ιατροδικαστή, η Θεσσαλία έχει μόνο έναν στη Λάρισα, ενώ σε όλο το Αιγαίο ιατροδικαστής υπάρχει σε Σύρο, Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο. Οι ελλείψεις οδηγούν τους κατοίκους των «ορφανών» περιοχών να χρεώνονται με χιλιάδες ευρώ προκειμένου σοροί των δικών τους ανθρώπων να διακομιστούν σε άλλες περιοχές για ιατροδικαστική εξέταση. Την ίδια στιγμή, θύματα ξυλοδαρμού ή βιασμού επιβαρύνονται ψυχολογικά όταν πρέπει να μεταβούν σε άλλη πόλη για να εξετασθούν από ιατροδικαστή ώστε να γίνει πιστοποίηση των σωματικών βλαβών. Ομως οι κοινωνικές ανάγκες είναι μεγάλες. Είναι ενδεικτικό ότι επικουρικός ιατροδικαστής, που υπηρετεί στο Ασκληπιείο Βούλας, μέσα σε ένα οκτάμηνο έχει κληθεί να κάνει κλινική εξέταση σε 200 περιστατικά - ζώντα θύματα βίας.

Ο κ. Λέων τονίζει πως προσλήψεις μόνιμων ιατροδικαστών στο ΕΣΥ δεν έχουν γίνει εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, παρότι οι σχετικές υποδομές (νεκροτομεία) υπάρχουν στα νοσοκομεία. Και αυτό είναι άκρως αποτρεπτικό για τους νέους γιατρούς ώστε να επιλέξουν την ειδικότητα. Ετσι, στα τέσσερα τμήματα της χώρας που δίνουν ειδικότητα (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης και Ιωαννίνων) δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου αναμονή για ειδικότητα, ενώ σε κάποια από αυτά δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικευόμενος εδώ και αρκετό καιρό. Οπως αναφέρει ο κ. Λέων, τα τμήματα των Ιωαννίνων και της Κρήτης (2 και 3 θέσεων αντίστοιχα) δεν έχουν κανένα ειδικευόμενο αυτή τη στιγμή αλλά και κανέναν σε αναμονή, το τμήμα της Αθήνας (5 θέσεων) έχει μόνο έναν νέο γιατρό σε αναμονή για ειδικότητα και της Θεσσαλονίκης (6 θέσεων) αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα ειδικευόμενο, ενώ δύο νέοι γιατροί έχουν εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν στην ειδικότητα.

Αποτρεπτικός παράγοντας είναι και η υποστελέχωση των ιατρικών σχολών με ιατροδικαστές. Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, στις επτά ιατρικές σχολές υπηρετούν συνολικά επτά μέλη ΔΕΠ-ιατροδικαστές, εκ των οποίων δύο στην Αθήνα, τρεις στη Θεσσαλονίκη και από ένας σε Αλεξανδρούπολη και Ιωάννινα. Μάλιστα στο επόμενο διάστημα, στα Ιωάννινα ο καθηγητής θα συνταξιοδοτηθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε εκεί ιατροδικαστής. Στις σχολές της Λάρισας και της Κρήτης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με συμβασιούχους, ενώ στης Πάτρας δηλώνουν ότι καλύπτουν το κενό με γιατρούς «συναφών ειδικοτήτων». Και αξίζει να σημειωθεί ότι η ιατροδικαστική είναι μια βασική ειδικότητα και το σχετικό μάθημα υποχρεωτικά παρακολουθούν και προπτυχιακοί φοιτητές.

«Σε κάθε νομό»

«Αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν ιατροδικαστές στην Ελλάδα», σημειώνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, η οποία ενημέρωσε πρόσφατα για το πρόβλημα και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. «Η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει άμεσα να προκηρύξει μόνιμες θέσεις ιατροδικαστών», τονίζει ο κ. Λέων, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει κάθε νομός της χώρας να έχει από τουλάχιστον έναν ιατροδικαστή σε δημόσια δομή».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ