ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κερδίζει έδαφος το Σύμφωνο Συμβίωσης και στο Ρέθυμνο

0

Όλο και περισσότερα ζευγάρια και στην Κρήτη επιλέγουν το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης για να ενώσουν τις ζωές τους, αφήνοντας στην άκρη τόσο το εκκλησιαστικό μυστήριο, όσο και τον πολιτικό γάμο.

Στην πενταετία που πέρασε από το 2013 μέχρι και σήμερα παρουσιάζεται εντυπωσιακή αύξηση στα νούμερο των συμφώνων, τα οποία σχεδόν διπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο.

 

Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζουν στην πάροδο του χρόνου τα σύμφωνα ελεύθερης  συμβίωσης που κατατίθενται στα ληξιαρχεία της Κρήτης. Η ραγδαία αύξηση των συμφώνων που παρατηρείται, δείχνει τη νέα τάση των ζευγαριών να επιλέγουν τις πλέον απλές διαδικασίες, αποφεύγοντας όχι μόνο το θρησκευτικό αλλά και τον πολιτικό γάμο.

Ξεκινώντας από το 2013 σε ολόκληρο το νησί υπογράφτηκαν 28 σύμφωνα συμβίωσης τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν το 2014 φτάνοντας στα 64. Το 2015 έφτασαν τα 120, ενώ το 2016 τα 221. Όσον αφορά στο 2017 μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 172.

Πιο αναλυτικά:

Το 2013 υπεγράφησαν 28 σύμφωνα συμβίωσης στην Κρήτη.

Από αυτά, 13 υπογράφηκαν στον νομό Ηρακλείου, 11  στο νομό Χανίων, 3  στο νομό Λασιθίου και 1 στο νομό Ρεθύμνου.

Το 2014 υπεγράφησαν 64 σε όλο το νησί. Στο Ηράκλειο 41, στα Χανιά 11, στο Λασίθι 7 και στο Ρέθυμνο 5.

Το 2015 υπεγράφησαν 120 σύμφωνα συμβίωσης σε όλη την Κρήτη. Στο νομό Ηρακλείου κατατέθηκαν 59, στο νομό Χανίων 38, στο νομό Ρεθύμνου 14 και στο νομό Λασιθίου 9.

Το 2016 υπεγράφησαν 221 και κατατέθηκαν 120 στο Ηράκλειο, 47 στα Χανιά, 26 στο Ρέθυμνο και 25 στο Λασίθι

Το 2017 μέχρι σήμερα, υπογράφτηκαν 171 σε όλη την Κρήτη. Στο νομό Ηρακλείου 89,  στο νομό Χανίων 47 στο νομό Ρεθύμνου 21, και στο νομό Λασιθίου 15.

 

Στο νομό Ρεθύμνου ανά χρονιά και ανά δήμο

Στην πενταετία που πέρασε στο νομό Ρεθύμνου έχουν συνολικά υπογραφεί 67 σύμφωνα συμβίωσης.

Πιο συγκεκριμένα:

Το 2013 έγινε το ποδαρικό στα σύμφωνα συμβίωσης στο Ρέθυμνο με ένα και μοναδικό που υπογράφηκε στη Δ.Ε. Ρεθύμνου.

Το 2014 υπογράφηκαν 3 στη Δ.Ε. Ρεθύμνου, 1 στη Δ.Ε. Νικηφόρου Φωκά κι 1 στη Δ.Ε. Γεροποτάμου.

Το 2015 υπογράφηκαν 11 στη Δ.Ε. Ρεθύμνου, 2 στη Δ.Ε. Νικηφόρου Φωκά κι 1 στη Δ.Ε. Γεροποτάμου.

Το 2016 υπογράφηκαν 14 στη Δ.Ε. Ρεθύμνου, 1 στη Δ.Ε. Νικηφόρου Φωκά, 1 στη Δ.Ε. Λαπαίων, 8 στη Δ.Ε. Αρκαδίου και 2 στη Δ.Ε. Γεροποτάμου.

Το 2017 και μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 14 στη Δ.Ε. Ρεθύμνου, 1 στη Δ.Ε. Νικηφόρου Φωκά, 2 στη Δ.Ε. Αρκαδίου, 1 στο Δ.Ε. Κουλούλωνα,1 στο Δ.Ε Ζωνιανών,  1 στη Δ.Ε. Γεροποτάμου και 1 στο δήμο Ανωγείων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη Δ.Ε. Ρεθύμνου, ανάμεσα στα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν κατατεθεί υπάρχει και ένα που αφορά ζευγάρι ανδρών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, σύμφωνα συμβίωσης δεν έχουν υπογραφεί στους δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου.

 

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

«Πρόκειται ουσιαστικά για μία «συμβολαιογραφική πράξη», που ξεκαθαρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει ο ένας σύντροφος απέναντι στον άλλον όσο θα είναι μαζί.

 

Η σύναψη του συμφώνου

Για να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης τα ετερόφυλα αλλά και ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να προσέρχονται σε έναν συμβολαιογράφο συνάπτοντας τη συμφωνία με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους. Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στο ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους, το οποίο καταχωρίζεται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου. Για τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα.

 

Η λύση του σύμφωνου συμβίωσης επιτυγχάνεται:

α) με συμφωνία των συμβληθέντων που γίνεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο

β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση αφότου αυτή κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή στον άλλον και

γ) αυτοδικαίως αν συναφθεί γάμος είτε μεταξύ των συμβληθέντων είτε μεταξύ ενός απ’ αυτούς και τρίτου.

Η λύση του συμφώνου συμβίωσης ισχύει από την κατάθεση του συμβολαιογραφικού εγγράφου ή της μονομερούς δήλωσης στον Ληξίαρχο όπου έχει καταχωρηθεί και η σύσταση αυτού.

 

Η σύναψη συμφώνου συμβίωσης δεν επιτρέπεται όταν:

α) υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης των ενδιαφερόμενων προσώπων ή του ενός από αυτά,

β) μεταξύ συγγενών εξ αίματος σε ευθεία γραμμή απεριορίστως και εκ του πλαγίου μέχρι και τον τέταρτο βαθμό, καθώς και μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή απεριορίστως και

γ) μεταξύ εκείνου που υιοθέτησε και αυτού που υιοθετήθηκε.

Όταν παραβιάζεται μία από τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, το σύμφωνο συμβίωσης είναι άκυρο.

Το σύμφωνο συμβίωσης δεν μεταβάλλει το επώνυμο των συμβληθέντων. Ο καθένας μπορεί, εφόσον συγκατατίθεται ο άλλος, να χρησιμοποιεί στις κοινωνικές σχέσεις το επώνυμο του άλλου ή να το προσθέτει στο δικό του.

 

Κληρονομικά δικαιώματα

Με τη λύση του συμφώνου συμβίωσης λόγω θανάτου, αυτός που επιζεί έχει κληρονομικό δικαίωμα εξ αδιαθέτου, το οποίο ανέρχεται στο 1/6 της κληρονομιάς, αν συντρέχει με κληρονόμους της πρώτης τάξης, στο 1/3, αν συντρέχει με κληρονόμους άλλων τάξεων και σε ολόκληρη την κληρονομιά, αν δεν υπάρχει συγγενής του κληρονομουμένου, που να καλείται ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος.

Αυτός που επιζεί έχει δικαίωμα νόμιμης μοίρας στην κληρονομιά, το οποίο ανέρχεται στο ήμισυ της εξ αδιαθέτου μερίδας, που του αναλογεί. Κατά το ποσοστό αυτό μετέχει ως κληρονόμος».

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ