ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λουκέτο» έως ένα μήνα για φορολογικές παραβάσεις

0

«Λουκέτα» ακόμα και για ένα μήνα θα επιβάλλονται στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις, ενώ τα πρόστιμα μη έκδοσης αποδείξεων θα φτάνουν ακόμα και τις 5.000 ευρώ.

Η αυξημένη παραβατικότητα κυρίως στους τουριστικούς προορισμούς, που όπως φαίνεται η έκδοση αποδείξεων αποτελεί ζητούμενο, αναγκάζει τον επικεφαλής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων να λάβει σκληρά μέτρα για τους παραβάτες, με στόχο να διασφαλιστούν τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Μέχρι στιγμής, έχει επιβληθεί το μέτρο σε 140 επιχειρήσεις, νούμερο το οποίο υπολογίζεται να δεκαπλασιαστεί μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν.

Μάλιστα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να μπει και το πρώτο λουκέτο διάρκειας ενός μήνα σε επιχείρηση οι ιδιοκτήτες της οποίας παρεμπόδισαν τον έλεγχο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που απεστάλησαν σε όλες τις ελεγκτικές μονάδες, οι ελεγκτές μπορούν να βάλουν λουκέτο από 48 ώρες έως και για έναν μήνα στις επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις ή παρεμποδίζουν τον έλεγχο.

Στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ιατρείων, κλινικών, γηροκομείων, οι ελεγκτές επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα από 1.000-5.000 ευρώ.

Ειδικότερα μπαίνει λουκέτο:

1. Αμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

2. Για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί για δεύτερη (μετά δηλαδή την επιβολή λουκέτου 48 ωρών) στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

3. Για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

4. Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναστέλλεται μέχρι 1 μήνα η λειτουργία της σχετικής επιχείρησης.

5. Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

6. Τυχόν αλλαγή στη νομική μορφή ή στο πρόσωπο του φορέα της επιχείρησης ή η διακοπή της επιχείρησης από τον χρόνο διαπίστωσης μέχρι τον χρόνο της εκτέλεσης της απόφασης ή της πράξης αναστολής λειτουργίας, δεν εμποδίζει την επιβολή και την εκτέλεσή τους, εφόσον στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται επιχείρηση με ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών ή σε αυτήν συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στη διοίκηση, στον έλεγχο ή στο κεφάλαιο ένα ή περισσότερα από τα αρχικά μέλη του φορέα ή συνδεόμενα με αυτούς πρόσωπα.

7. Στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ιατρείων, κλινικών, γηροκομείων αλλά μόνο χρηματικό πρόστιμο:

• Από 1.000 έως 1.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 2.000 έως δύο 2.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

• Από 2.501 έως 3.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 3.501 έως 5.000 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Κατέβασαν ρολά 140 καταστήματα

Λουκέτο σε 140 καταστήματα για μη έκδοση αποδείξεων έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα. Μεταξύ των επιχειρήσεων που κατέβασαν ρολά, είναι οι ακόλουθες:

• Σε φούρνο στη Νάξο, ελεγκτές «μεταμφιεσμένοι σε τουρίστες διαπίστωσαν ότι οι αποδείξεις ήταν άγνωστη λέξη. Επιβλήθηκε η ποινή του κλεισίματος για 48 ώρες.

• Σε μπαρ στο Πόρτο Χέλι διαπιστώθηκε η μη έκδοση 60 αποδείξεων.

• Στην Ιο σε ταβέρνα διαπιστώθηκε η μη έκδοση 13 αποδείξεων.

• Σε επιχείρηση ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων στη Νάξο διαπιστώθηκε η μη έκδοση 120 αποδείξεων και σε αντίστοιχη επιχείρηση στη Μύκονο βρέθηκαν 38 αποδείξεις που δεν εκδόθηκαν.

Πρόστιμα

• Σε μπαρ-ρεστοράν στις Σπέτσες, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κοπεί 136 αποδείξεις, αξίας 9.000 ευρώ. Το κατάστημα  θα κλείσει από την Πέμπτη έως το Σάββατο.

• Μπιτς-μπαρ στη Σαντορίνη, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κόψει 37 αποδείξεις.

• Ταβέρνα στον Αγ. Προκόπιο Νάξου δεν είχε κόψει 14 αποδείξεις.

• Σε εστιατόριο στη Μύκονο, σε 15 τραπέζια που ελέγχθηκαν, όπου οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ παρουσιάσθηκαν ως πελάτες, δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ