ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις της Αγίας Κυριακής στο Χώνος

0

Απόλυτη επιτυχία, η οποία συνοδεύτηκε από μεγάλη συμμετοχή  κόσμου, σημείωσαν οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία του εορτασμού της Αγίας Κυριακής που οργάνωσε από την Πέμπτη 6 Ιουλίου έως την Κυριακή 9 Ιουλίου στο Χώνος Μυλοποτάμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Χωνιανιανών Μυλοποτάμου «Το Χώνος» με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μυλοποτάμου και του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης.

Οι φετινές εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο –όπως κάθε χρόνο- «Αγιοκυριακάτικες Πολιτιστικές και Αθλητικές εκδηλώσεις» περιελάμβαναν συναυλίες, χορούς, θεατρική παράσταση, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, παζάρι κρητικών προϊόντων και φυσικά, αθλητικές δραστηριότητες.

Φέτος οι διοργανωτές των εκδηλώσεων συνεχίζοντας την παράδοση των πολιτιστικών συνεργασιών με νησιωτικές περιοχές της χώρας, έφεραν στο ορεινό χωρίο του Μυλοποτάμου τα Επτάνησα που τραγούδησαν , χόρεψαν και έκαναν τις καντάδες τους στα σοκάκια του Χώνους.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις  ξεκίνησαν την Παρασκευή 7 Ιουλίου το βράδυ με την χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου με  νότες αυθεντικής Κρήτης, καλό φαγητό και μπόλικη διάθεση για ένα γνήσιο κρητικό γλέντι με το μουσικό συγκρότημα του Κωστή Σαριδάκη.

Στην χοροεσπερίδα, που η είσοδος ήταν ελεύθερη, χόρεψε  ο Κρητικός Χορευτικός Σύλλογος «Τ’ αόρι» του Στέλιου Πατελάρου και της Κατερίνας Ανδρεαδάκη.

Ανοίγοντας τις εκδηλώσεις στην ομιλία της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ζωή Φλουρή αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της παράδοσης μας.

«Στην εποχή μας, όπου πολλά παραδοσιακά πράγματα ισοπεδώνονται και δυστυχώς όλο και λιγότεροι νέοι ασχολούνται με τη διατήρηση εθίμων και ηθών, είπε η κ. Φλουρή, νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη την υποχρέωση να διατηρήσουμε με κάθε δυνατόν τρόπο την παράδοσή μας, την ιστορία μας.

«Μπορεί να ακούγεται γραφικό και χιλιοειπωμένο, είναι όμως η πραγματικότητα. Αν αδρανήσουμε, δεν στηρίξουμε και δεν συμβάλλουμε όλοι σε τέτοιες προσπάθειες, τα παιδιά μας θα μεγαλώνουν χωρίς μνήμες, χωρίς ιστορία.» κατέληξε η  πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Χωνιανιανών  Μυλοποτάμου «Το Χώνος».

Η επόμενη μέρα, το Σάββατο  8 Ιουλίου ήταν μια ξεχωριστή βραδιά,  καθώς η Κρήτη και τα Επτάνησα συναντήθηκαν στην ορεινή γωνιά του Μυλοποτάμου.

Πέρυσι ο Χώνος ενώθηκε με την Κάρπαθο. Φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος  ένωσε  το Χώνος με τα Επτάνησα, που με τον σύλλογο Επτανησίων "Τα Ιόνια" τραγούδησαν και χόρεψαν για την Κρήτη.

Το ταξίδι στα Επτάνησα άρχισε νωρίτερα στους δρόμους του χωριού  όπου τα μέλη του  συλλόγου των Επτανησίων  γέμισαν με τους ήχους της καντάδας τα σοκάκια του χωριού.

Το βράδυ της ίδιας μέρας οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν  με μια τραγουδίστρια η οποία   γράφει τη δική της ιστορία στο έντεχνο και παραδοσιακό τραγούδι. Την  Μαρία Αναματερού η οποία με το μουσικό της ταλέντο  μας ξενάγησε  στις μουσικές γειτονιές της Ελλάδας και του κόσμου.

Μαζί της ήταν ο  Διονύσης Κορνηλάκης και ο Μιχάλης Σταυρουλάκης σε ένα συναπάντημα αγαπημένων τραγουδιών αλλά και προσωπικών συνθέσεων.

Νωρίτερα την Πέμπτη 6 Ιουλίου ξεκίνησε  η λειτουργία του παζαριού Κρητικών Παραδοσιακών προϊόντων, ενώ στις 9 το βράδυ, της ίδιας ημέρας  δόθηκε η θεατρική παράσταση «Ζευγάρι Ανοιχτό σχεδόν ορθάνοιχτο» του Ντάριο Φο στην οποία έπαιξαν ο Βασίλης Ξενικάκης και η Γεωργία Γαλλιάκη.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις στο  δημοτικό σχολείο  λειτούργησε:

Η Έκθεση Ζωγραφικής της Γεωργίας Ζηρούνη – Βενιανάκη, αλλά και η  Έκθεση Φωτογραφίας του Μιχάλη Καψάλη

Το Χώνος παράλληλα συμμετείχε και  στο φεστιβάλ με θέμα «Αποστολή Πηνελόπη Gandhi - Εορτές του Νήματος 2017» που διοργανώνουν ο Δήμος Μυλοποτάμου & το Πανεπιστήμιο των Ορέων.

Οι εκδηλώσεις στην όμορφη γωνιά του Μυλοποτάμου  περιελάμβαναν τα πρωινά του Σάββατου και της   Κυριακής  9  Ιουλίου αθλητικές εκδηλώσεις  με: Ποδηλατικούς αγώνες, αγώνες μπάσκετ και πινγκ-πονγκ .Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού. Αγώνες  δρόμου  και Κρητικό Βόλι (αγώνισμα της Μινωικής περιόδου) ενώ τα παιδιά διαγωνίσθηκαν σε Νεροδρομίες. Τέλος  έγιναν και Φυσιολατρικές Πεζοπορίες στα μονοπάτια του Χώνους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ