ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Παιχνίδι εντυπώσεων ΗΠΑ - Ρωσίας για το ουκρανικό

0

Προετοιμάζεται τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας, αλλά και της Γερμανίας, για την κρίση στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε την Κυριακή στο Κίεβο.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του κουαρτέτου είναι στην ατζέντα

“Η τηλεφωνική επικοινωνία του κουαρτέτου είναι στην ατζέντα. Την προετοιμάζουμε, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία που θα διεξαχθεί,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Στόχος η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, λένε οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε την Κυριακή από το Κίεβο ότι η Ρωσία πρέπει να κάνει τα πρώτα βήματα για την αποκλιμάκωση της βίας στην Ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πρωταρχικός στόχος της Ουάσινγκτον είναι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Στην διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουκρανία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν τρόπους για την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης στην κρίση της Ουκρανίας, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η εμπλοκή της Ρωσίας, στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ το 2016, εμποδίζει την επίτευξη καλύτερων σχέσεων με την Μόσχα.

Οι δηλώσεις Τίλερσον έρχονται λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά το πρώτο τετ-α-τετ Τραμπ - Πούτιν που χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ιδιαίτερα θετικό. Από το Αμβούργο και τη Σύνοδο των G20, ο Ρώσος πρόεδρος Η κατάσταση στην Ουκρανία και τη Συρία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του κυβερνοχώρου κυριάρχησαν στην συνάντηση.

"Είχα μια πολύ μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρχαν πολλά ζητήματα, όπως η Ουκρανία, η Συρία, άλλα προβλήματα, άλλα διμερή θέματα", είπε ο Πούτιν ενώ ξεκινούσε η επόμενη συνάντησή του, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Ικανοποίηση Ποροσένκο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε με τη σειρά του ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον στο Κίεβο ήταν μια δυναμική επίδειξη της υποστήριξης της Ουάσιγκτον προς την χώρα.

Παράλληλα, καλωσόρισε τον διορισμό του Κουρτ Βόλκερ στην θέση του ειδικού εκπροσώπου των ΗΠΑ, στην διαδικασία ειρήνευσης του Μίνσκ, δηλώνοντας ότι η εμπειρία που έχει ως διπλωμάτης καριέρας θα βοηθήσει στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μίνσκ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο Βόλκερ που συνόδευσε τον Τίλερσον κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, θα παραμείνει στην ουκρανική πρωτεύουσα για αρκετές ημέρες, προκειμένου να επιταχυνθεί ο συντονισμός των ενεργειών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ