ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Εθνική Νέων Ανδρών U20 στο EuroBasket της Κρήτης

0

ΜΙΛΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ 

 

Η Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τα Χανιά είχαν την ευκαιρία να «φιλοξενήσουν» ένα συναρπαστικό τουρνουά καλαθοσφαίρισης Νέων Ανδρών. Ο λόγος για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under20 ή περισσότερο γνωστό στους μπασκετόφιλους EuroBasket U20, στο οποίο η Εθνική μας ομάδα κατάφερε να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου και να χαρίσει μοναδικές  στιγμές υπερηφάνειας σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες, σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο για τα το έθνος μας  .

Το Ρέθεμνος βρέθηκε στα γήπεδα που έλαβαν χώρα τα παιχνίδια της Εθνικής και σας παρουσιάζει ένα πλούσιο αφιέρωμα για τη «χρυσή» αυτή ομάδα !

 

Έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις της  . . . 

 

     Πραγματοποιώντας, εξαιρετικές εμφανίσεις στο γήπεδο του Κλαδισού στα Χανιά η Εθνική μας Ομάδα κόντρα στις Τσεχία, Σουηδία και Γερμανία έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις της για το συγκεκριμένο τουρνουά. Πιο συγκεκριμένα, κατάφερε κάνοντας το 3Χ3 στα παιχνίδια του ομίλου (Α΄ όμιλος) της να περάσει ως πρώτη και αήττητη στην β΄ φάση της διοργάνωσης.

Αρχικά, στην πρεμιέρα του τουρνουά νίκησε πολύ άνετα την ομάδα της Τσεχίας – όπως το μαρτυρά και το τελικό σκορ του αγώνα – με τελικό σκορ (88-47). Στη συνέχεια, για την 2η αγωνιστική του ομίλου της συνέτριψε και την Εθνική ομάδα της Σουηδίας με (79-44), ενώ την τελευταία αγωνιστική επικράτησε της μαχητικής Εθνικής ομάδας της Γερμανίας με (86-77).

Κάπως έτσι λοιπόν πέρασε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, η οποία έλαβε χώρα στο Κλειστό Γυμναστήριο «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου.

Οι όμιλοι της πόλης μας

 

Κατά την διάρκεια των αγώνων της Εθνικής μας Ομάδας στα Χανιά, αγώνες λάμβαναν χώρα και στο Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης μας για τον Γ΄ και Δ΄ όμιλο της διοργάνωσης. Στον Γ΄ όμιλο βρίσκονταν οι Εθνικές ομάδες του Ισραήλ, της Λιθουανίας, της Ουκρανίας και της Λετονίας με την ομάδα των Ισραηλινών να κατακτά την 1η θέση. Από την άλλη, στον Δ΄ όμιλο βρίσκονταν οι Εθνικές Ομάδες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Σερβίας και της Σλοβενίας με την ομάδα των Ισπανών να κατακτά την 1η θέση.

 

Νίκησε Μαυροβούνιο . . . και Λιθουανία στα προημιτελικά!

 

Η Εθνική ομάδα του Μαυροβουνίου ήταν αυτή που βρέθηκε στο δρόμο της Εθνική μας Ομάδας στο πρώτο «χιαστί» παιχνίδι της β΄ φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για τα ελληνικά χρώματα ως 3η του Β΄ ομίλου. Με μία μέτρια επιθετική εμφάνιση για την Εθνική μας Ομάδα λόγω άγχους και νευρικότητας αλλά ικανή να δώσει την πρόκριση στην επόμενη φάση, πήραμε την πρόκριση για τις «8» καλύτερες ομάδες του τουρνουά (56-49) εκεί που αντιμετωπίσαμε την Λιθουανία.

Μία Λιθουανία που αν μη τι άλλο έβαλε δύσκολα στην Ελλάδα, βρέθηκε ακόμα και στο +15 στο 29΄ του παιχνιδιού. Κάπου εκεί όμως ήταν η ελληνική ψυχή που έφερε την πρόκριση στα ημιτελικά (76-72).

 

 «Ισοπέδωσε» Ισπανία  . . . πέρασε τελικό!           

 

       Με αυξημένη αυτοπεποίθηση λόγω της μεγάλης ανατροπής - πρόκρισης κόντρα στην Λιθουανία, η Εθνική μας Ομάδα με εξαιρετική εμφάνιση και με όπλο κυρίως την άμυνα κατάφερε να «ισοπεδώσει» την αντίστοιχη της Ισπανίας στο μεγάλο ημιτελικό του τουρνουά και να προκριθεί με εμφατικό τρόπο στον μεγάλο τελικό. Οι νεαροί παίκτες μας, κατατρόπωσαν το «μεγαθήριο» Ισπανία, κάτοχο του περασμένου τουρνουά με τελικό σκορ (77-56). Επιπλέον, το γεγονός ότι η Εθνική ομάδα της Ισπανίας έχει συνεχόμενες διακρίσεις τα τελευταία 10 χρόνια σε τέτοιου είδους διοργανώσεις με κατακτήσεις μεταλλίων, το επίτευγμα των Ελλήνων διεθνών είναι ακόμα πιο σπουδαίο.

 

Κόντρα στην έκπληξη του τουρνουά στον τελικό  . . .

 

    Το θαύμα των παικτών του Ηλία Παπαθεωδόρου ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την κατάκτηση δηλαδή του χρυσού μεταλλίου, κόντρα στην μεγάλη έκπληξη του τουρνουά, την Εθνική ομάδα του Ισραήλ, η οποία με εμφατικό τρόπο πέρασε στον τελικό κόντρα στην Γαλλία. Οι Έλληνες παίκτες με όπλο για άλλο ένα παιχνίδι την «σκληρή» άμυνα έδωσαν το καλύτερο δώρο όχι μόνο σε όσους βρέθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο «Δύο Αοράκια» (περίπου 6.000 από όλη την Κρήτη) αλλά και σε όλους εμάς  . . . με τελικό σκορ (65-56) !

 

O «αρχιτέκτονας» Ηλίας Παπαθεωδόρου

 

      Φυσικά το μεγαλύτερο μερίδιο της συγκεκριμένης επιτυχίας ανήκει αν μη τι άλλο στο προπονητή της Εθνικής μας ομάδας, τον Ηλία Παπαθεωδόρου και σε όλους τους συνεργάτες του. Το βασικό του όπλο ήταν η άμυνα, μέσα από την οποία σύμφωνα με τον ίδιο η ομάδα έβρισκε εύκολους πόντους στην επίθεση. Δεν ήταν λίγες οι φορές που «γκάζωνε» τους παίκτες, ακόμα και σε σημεία που τα παιχνίδια είχαν κριθεί . . . Ήταν, είναι και θα είναι όμως ένας από τους κορυφαίους προπονητές μπάσκετ. Του χρόνου θα είναι προπονητής της ανδρικής ομάδας του ΠΑΟΚ ενώ κατά πολλούς θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» των επιτυχιών των Εθνικών μας Ομάδων Νέων ανδρών και καθόλου άδικα θα συμπλήρωνα . . .  !

 

Ο Χαραλαμπόπουλος, ο Κόνιαρης και τα άλλα παιδιά

 

Σημαντικοί «πυλώνες» και «γρανάζια» της Εθνικής μας Ομάδας για το συγκεκριμένο τουρνουά ήταν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Χανιώτης, Αντώνης Κόνιαρης οι οποίοι αγωνίζονται στον Παναθηναϊκό και στον ΠΑΟΚ αντίστοιχα. Ο μεν Βασίλης Χαραλαμπόπουλος κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και έδειξε για άλλη μια φορά τα σπουδαία και μοναδικά για την ηλικία του προσόντα που διαθέτει. Από την άλλη, ο Αντώνης Κόνιαρης μας απέδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και ότι τον βοήθησε αρκετά ο χρόνος συμμετοχής που έπαιρνε κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος με την φανέλα του ΠΑΟΚ. Οι αυτοί παίκτες βρέθηκαν μαζί και στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά, ενώ ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης (MVP).

Όμως θα πρέπει να συγχαίρουμε όλα τα παιδιά ένα προς ένα, τα οποία αποτέλεσαν μέρος της συγκεκριμένης Εθνικής Ομάδας και χάρισαν την συγκεκριμένη διάκριση για την χώρα μας. Μια γενιά παικτών για τις μικρές εθνικές ομάδες μπάσκετ έκλεισε. Μια «χρυσή» γενιά είναι έτοιμη να στελεχώσει από του χρόνου την Εθνική Ομάδων των Ανδρών της χώρας μας . . . !          

 

Σας ευχαριστούμε που μας κάνατε περήφανους . . . για άλλη μια φορά !

 Το ελληνικό μπάσκετ έχει λαμπρό μέλλον !

 Το μέλλον σας αξίζει ! Αυτό, το EuroBasket της Κρήτης θα μας μείνει αξέχαστο.

 Σας ευχαριστούμε !

 

Νίκος Φωτάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ