ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στη μέγγενη 8.700 Ρεθεμνιώτες οφειλέτες

0

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΡΙΤΟΥ

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΕΝΦΙΑ ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Με υπερβολικά γρήγορους ρυθμούς επιβάλλονται πλέον οι κατασχέσεις στους οφειλέτες της εφορίας και παρόλα αυτά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη από απλήρωτους φόρους και πρόστιμα αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Ιδιαίτερα «αποτελεσματικές» ωστόσο, αποδεικνύονται οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτου οι οποίες έχουν πάρει μορφή «τσουνάμι» για τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πιο συγκεκριμένα, σε καθημερινή βάση από την αρχή του έτους γίνονταν περισσότερες από 700 κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός αυτός έχει ήδη φτάσει και ξεπεράσει τις 1.000 κατασχέσεις ημερησίως.

Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτου αφορούν συνήθως τραπεζικά ιδρύματα και ειδικότερα τις συστημικές τράπεζες Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Εθνική, αλλά και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

8.700 κατασχέσεις εις χείρας τρίτου στο Ρέθυμνο

Η ΔΟΥ Ρεθύμνου έχει προβεί σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μεταξύ των οποίων κυριαρχούν οι παραγγελίες αναγκαστικής κατάσχεσης κινητής ή ακίνητης περιουσίας οφειλετών του δημοσίου, καθώς επίσης και οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.

Ο αριθμός των κατασχέσεων εις χείρας τρίτου στο Ρέθυμνο, από την αρχή του έτους, έχει φτάσει τις 8.700 πράξεις, οι οποίες αφορούν φορολογικά χρέη ή χρέη βεβαιωμένα στη ΔΟΥ Ρεθύμνου από άλλους φορείς. Ωστόσο, ως το τέλους του έτους ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και να ξεπεράσει κατά πολύ τις 10 χιλιάδες κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.

Σε ότι αφορά τις παραγγελίες αναγκαστικής κατάσχεσης στο Ρέθυμνο, οι πληροφορίες λένε ότι από την αρχή του χρόνου είναι περισσότερες από 100 και αφορούν κυρίως ακίνητη υπηρεσία οφειλετών του δημοσίου και λιγότερο κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες κ.τ.λ.).

Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι οι συνέπειες που επιφέρει η παραγγελία αναγκαστικής κατάσχεσης κινητής ή ακίνητης περιουσίας, δεν αφορά άμεσα την απομάκρυνση του περιουσιακού στοιχείου από τον οφειλέτη του δημοσίου, καθώς σε πρώτη φάση σημαίνει τη δέσμευση του. Δηλαδή, ο οφειλέτης δεν μπορεί ούτε να μεταβιβάσει την κινητή ή την ακίνητη περιουσία του σε κάποιον τρίτο, αλλά ούτε και να την πουλήσει.

Ωστόσο, εάν η οφειλή απέναντι στο δημόσιο συνεχίσει να υφίσταται, καταλήγει σε πλειστηριασμό κάτι που μέχρι σήμερα, δηλαδή πλειστηριασμός από το δημόσιο είναι σπάνιο να συμβεί, καθώς οι πλειστηριασμοί γίνονται από τις συστημικές τράπεζες.

 

Τα νέα εκκαθαριστικά και ο ΕΝΦΙΑ θα επιδεινώσουν την κατάσταση

Στα ληξιπρόθεσμα χρέη που συνεχίζουν να πνίγουν χιλιάδες νοικοκυριά, και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί στο β’ εξάμηνο του έτους, αφού έρχονται τα νέα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά  φόρου εισοδήματος, αλλά και ο ΕΝΦΙΑ του 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους σε πανελλαδικό επίπεδο, άγγιξαν τα 4,75 δις. ευρώ στο τέλος Μαΐου ενώ εκτιμάται ότι η εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά.

Ωστόσο, όσο αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων τόσο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «βάζει χέρι», όλο και περισσότερο, στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Όσον αφορά στις εισπράξεις η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κατάφερε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου μέσω των κατασχέσεων αλλά και των ρυθμίσεων που έχουν γίνει, να εισπράξει 1,340 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη και 629 εκατ. ευρώ από νέες οφειλές. Ο στόχος που είναι η είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ από τις παλαιές οφειλές, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεραστεί κατά πολύ, καθώς αναμένεται να εισπραχθούν περισσότερα από 4 δις ευρώ.

 

Η εικόνα τους πρώτους πέντε μήνες του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τους πρώτους πέντε μήνες του έτους:

– Χρέη στην εφορία έχουν 3.881.795 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

– Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες) ανέρχονται συνολικά σε 95,186 δις. ευρώ. Από το ποσό αυτό 90,43 δισ. ευρώ αφορούν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν προ το 2017, ενώ 4,748 δις. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Μαΐου.

– Κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και σε άλλα εισοδήματα επιβλήθηκαν σε 930.160 οφειλέτες. Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 91.104 κατασχέσεις.

– Με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης απειλούνται 1.619.875 οφειλέτες.

Με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, απειλούνται 691 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους να οφείλουν συνολικά 1,250 δις ευρώ προς το Δημόσιο.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ