ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τα «funds της δυστυχίας» χτύπησαν στο Ρέθυμνο

0

ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ

Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε η προσπάθεια «αρπαγής» ρεθεμνιώτικης επιχείρησης από ξένο fund, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό της περασμένης Δευτέρας που αφορούσε στην προσπάθεια έξωσης ιδιοκτήτη από την επιχείρησή του στην οδό Αρκαδίου, είναι το πρώτο μιας σειράς που αναμένεται ν’ ακολουθήσει.

 

Τα δάνεια της… «πεντάρας»

Οι εταιρείες που η ονομασία τους είναι «distress funds» που σε ακριβή μετάφραση σημαίνει «κεφάλαια (επενδύσεις) δυστυχίας» ειδικεύονται στην αναζήτηση και αγορά περιουσιακών στοιχείων και απαιτήσεων (δάνεια) από ιδιώτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό πίεση. Εκπρόσωποι αυτών των funds ήρθαν στην Ελλάδα  πριν από περίπου 2 χρόνια ψάχνοντας  να αγοράσουν ελληνικά δάνεια στο 10 – 20% της αξίας τους.

Έτσι, προσφέροντας υπερβολικά μικρά ποσά για τα πακέτα κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, τα ξένα funds μετατρέπουν σε δάνεια της «πεντάρας» τα προβληματικά δάνεια, καθώς ο μοναδικός τους στόχος είναι το υψηλό κέρδος.

Ωστόσο, ήδη εκφράζονται φόβοι πως αυτή είναι μόνο η αρχή μιας σειράς παρόμοιων ενεργειών από τα «επενδυτικά κεφάλαια της δυστυχίας» (distress fund) που αιφνιδιαστικά προσπάθησαν, την περασμένη Δευτέρα, να πραγματοποιήσουν έξωση σε Ρεθεμνιώτη έμπορο προκειμένου να κατάσχουν το κατάστημά του. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν περί τις 20 πιστοποιημένες περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλο το νησί, που έχουν μπει στο στόχαστρο των funds, πράγμα που δείχνει αυτό που πρόκειται ν’ ακολουθήσει.   

 

  1. P. Moscovici: «Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μην έχουν οι δανειολήπτες δυνατότητα εξαγοράς των δανείων τους»

«Οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία για τη σύνταξη του νόμου που προβλέπει την πώληση των δανείων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες σε funds», απάντησε ο ευρωπαίος επίτροπος P. Moscovici, σε ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη τον περασμένο Μάιο, σχετικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμιζε ότι η ελληνική Κυβέρνηση δήλωσε κατ' επανάληψη ότι είχε κατατεθεί πρόταση ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη ή στον εγγυητή να εξαγοράσει το δάνειό του πριν αυτό πωληθεί, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους των θεσμών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Ο ευρωβουλευτής ζητούσε να μάθει αν όντως ήταν αίτημα των Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ESM, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ή απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να μην έχουν το δικαίωμα οι δανειολήπτες ή οι εγγυητές να εξαγοράσουν το δάνειό τους πριν αυτό πωληθεί.

Στην απάντησή του, λοιπόν, ο P. Moscovisi υπογράμμισε: «οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία για τη σύνταξη τόσο του αρχικού όσο και του αναθεωρημένου κειμένου του νόμου 4354/2015. Εν προκειμένω, πρέπει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Επιτροπής, η οποία ενεργεί εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος οριοθετεί το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και θέτει τους στόχους που πρέπει να επιδιωχθούν, ενώ η επιλογή των μέτρων και των μεθόδων εφαρμογής επαφίεται στις ελληνικές αρχές».

 

Αθώωση του επιχειρηματία για την αντίσταση κατά της αρχής

Για αντίσταση κατά της αρχής κατηγορήθηκαν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης στην οδό Αρκαδίου, η σύζυγος και η λογίστριά του, οι οποίοι και δικάστηκαν με την αυτόφωρη διαδικασία, μετά από μήνυση που κατέθεσε ο δικαστικός επιμελητής που συνόδευε τους εκπροσώπους  του αμερικάνικο fund.

Με απόφασή του, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου αθώωσε τον επιχειρηματία και τη λογίστρια, πλην όμως επέβαλε ποινή πέντε μηνών με αναστολή στη σύζυγό του επιχειρηματία, η οποία στη συνέχεια κατέθεσε έφεση.

Συγχρόνως ο επιχειρηματίας προσέφυγε στη δικαιοσύνη προκειμένου να ακυρώσει τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, πράγμα όμως που σε πρώτη φάση δεν επετεύχθη.

Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος των τριών, Πέτρος Στεφανάκης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η δικαιοσύνη απέδειξε ξανά ότι μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία κάθε υπαλληλικής ενέργειας και προφυλάσσει από κάθε εκτροπή. Αναζητά την πραγματική αλήθεια μέσα από διεξοδικές και χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες και μακριά από τύπους. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπεται σε κάθε πολίτη της κοινωνίας μας να μην αποτελεί τον αδύναμο κρίκο στις διαπραγματεύσεις με οικονομικούς γίγαντες, αλλά να στέκει αξιοπρεπώς ως οφειλέτης και όχι ως εγκληματίας. Οι νόμιμες αντιρρήσεις ενός οφειλέτη είναι αδιανόητο να μεταφέρονται σε δικαστικές αίθουσες ως πράξεις βίας, αντίστασης και εναντίωσης στην πολιτειακή εξουσία, ενώ κάθε υπάλληλος που ασκεί τέτοια εξουσία οφείλει να σέβεται τον πολίτη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Το κράτος δεν απειλείται και δεν κινδυνεύει από την άσκηση νομίμων δικαιωμάτων ενός ανθρώπου, αλλά από άλλους κινδύνους και εγκληματικές πράξεις».

 

Τα μέλη του ΣΑΟΡ δίπλα στον επιχειρηματία

Την έξωση που επεχείρησαν οι εκπρόσωποι του ξένου fund ουσιαστικά απετράπη, όταν τα μέλη του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου (ΣΑΟΡ) εμφανίστηκαν στο συγκεκριμένο κατάστημα κάνοντας σαφές στους εκπροσώπους του fund ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποχωρήσουν και να παραδώσουν τα κλειδιά της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα  τα μέλη του ΣΑΟΡ, επενέβησαν την ώρα που οι εκπρόσωποι του fund τοποθετούσαν πάνελ και σιδεριές  προκειμένου να χωρίσουν το κατάστημα το οποίο έχει και συνιδιοκτήτη. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΑΟΡ κ. Ζαχαρίας Κλάδος, τα μέλη του Συλλόγου ζήτησαν από τους εκπροσώπους να περάσουν έξω από το κατάστημα και να τους παραδώσουν τα κλειδιά τα οποία και δόθηκαν άμεσα σε στενό συγγενή του ιδιοκτήτη.

Μάλιστα τα μέλη του ΣΑΟΡ, βρέθηκαν στο χώρο του καταστήματος και τις επόμενες μέρες, καθώς είχαν πληροφορηθεί ότι οι εκπρόσωποι του fund θα επιχειρούσαν και πάλι να κατασχέσουν την επιχείρηση. Σε δηλώσεις του, ο κ. Κλάδος κάλεσε όλους τους επιχειρηματίες του Ρεθύμνου που γνωρίζουν ότι πρόκειται ν’ αντιμετωπίσουν παρόμοια πρόβλημα να επικοινωνήσουν με το ΣΑΟΡ, προκειμένου τα μέλη του να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν τους επιχειρηματίες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

 

Συμπαράσταση από Επιμελητήριο και Εμπορικό Σύλλογο

Την έκπληξη και τον προβληματισμό τους εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου μετά το περιστατικό της περ. Δευτέρας, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης πολιτικού αναχώματος, έναντι στα πανίσχυρα διεθνή συμφέροντα. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τονίζεται: «Έκπληκτη και προβληματισμένη η επιχειρηματική κοινότητα του Ρεθύμνου παρακολουθεί την εμφάνιση στην πόλη μας Αμερικάνικου Fund που επιχειρεί να λεηλατήσει την περιουσία άτυχου Ρεθεμνιώτη επιχειρηματία – θύματος της οικονομικής κρίσης, να τον πετάξει, κυριολεκτικά, έξω από το μαγαζί του, με διαδικασίες εξπρές, «αιφνιδίου θανάτου», για «κόκκινο» δάνειο.

Υπό την πίεση της Τρόικας, άνοιξε η κερκόπορτα στα funds και πλέον (μέσω πώλησης ή διαχείρισης) όλα τα δάνεια των Ελλήνων θα μπορούν να περνάνε στα νύχια των κερδοσκόπων.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πανίσχυρα διεθνή συμφέροντα. Γι’ αυτό χρειάζεται η συμμετοχή και η συμπαράσταση όλων μας.

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης και ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου θεωρούν ότι θα πρέπει όσο είναι καιρός και πριν αρχίσουν να λαμβάνουν μαζική μορφή όχι μόνο οι κατασχέσεις αλλά και οι εξώσεις και οι πλειστηριασμοί από τα Funds, να υπάρξει ένα πολιτικό ανάχωμα. Να υπάρξει υπεράσπιση του μόχθου και της αξιοπρέπειας».

 

Το θέμα των κόκκινων δανείων στο δημοτικό συμβούλιο

Με πρόταση του δημοτικού Συμβούλου κ. Κώστα Πολοπετράκη το θέμα των κόκκινων δανείων θα απασχολήσει επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης, απαντώντας στην πρόταση του κ. Πολοπετράκη, αφού τόνισε ότι αισθάνεται απέχθεια για τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης ανέφερε: «Δέχομαι το αίτημά σας. Να προετοιμαστούμε όμως, να το οργανώσουμε ώστε η επίσημη πολιτεία να μας πει, πως αντιλαμβάνεται τη διαχείριση των ιδιωτικών δανείων. Επίσης μπορούμε να συντάξουμε και μια επιστολή και να ζητήσουμε επισήμως ενημέρωση σαν δημοτικό συμβούλιο».

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ