ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τον κυνηγά ο Ερντογάν και στην Κρήτη: Έφυγα από την Τουρκία για να σωθώ

0

Συγκλονίζει η περιπέτεια ενός πρώην αξιωματικού του τουρκικού στρατού, ο οποίος διωκόταν στην πατρίδα του μετά το πραξικόπημα κατά του καθεστώτος Ερντογάν, πέρυσι τον Ιούλιο.

Ο Τούρκος φυγάς διέφυγε από τη γείτονα χώρα πριν από μερικές εβδομάδες, φτάνοντας στην Ελλάδα και την Κρήτη, με στόχο να πετάξει παράτυπα στο εξωτερικό.

Ο αξιωματικός έγινε, ωστόσο, αντιληπτός από την Αστυνομία στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να συλληφθεί με κακουργηματική κατηγορία και να προφυλακιστεί. Ωστόσο, προχθές, μετά από περίπου ένα μήνα παραμονής του Τούρκου στη φυλακή, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηρακλείου έκανε δεκτή την προσφυγή που είχε καταθέσει ο αξιωματικός, αφήνοντάς τον ελεύθερο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του, αλλά απαγορεύοντάς του να φύγει από την Ελλάδα.

Ο πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού έφτασε την Παρασκευή 16 Ιουνίου στο αεροδρόμιο Ηρακλείου "Ν. Καζαντζάκης", με σκοπό να πετάξει για Βρυξέλλες. Μαζί του ήταν μια συμπατριώτισσά του μαζί με τα ανήλικα παιδάκια της. Ο αξιωματικός παρουσιάστηκε ως σύζυγος της Τουρκάλας και πατέρας των παιδιών: Η "οικογένεια" προσπάθησε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τη βελγική πρωτεύουσα, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα του ΝΑΤΟ. Εντούτοις, έγιναν αντιληπτοί και ο αξιωματικός με τη συμπατριώτισσά του συνελήφθησαν.

Όπως αναφέρεται σε τουρκικά δημοσιεύματα, πρόκειται για διακεκριμένο αξιωματικό, ο οποίος απολύθηκε από το καθεστώς της γειτονικής χώρας και διώκεται ως ύποπτος για συμμετοχή στο περυσινό πραξικόπημα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο αξιωματικός οδηγήθηκε λοιπόν, μετά τη σύλληψή του, ενώπιον του ανακριτή με την κακουργηματική κατηγορία της απόπειρας διευκόλυνσης εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτης χώρας από κερδοσκοπία.

Εξάλλου, εναντίον του απαγγέλθηκαν και κατηγορίες για τα πλημμελήματα της κατοχής και χρήσης πλαστών εγγράφων κατ' εξακολούθηση, της απόπειρας παράνομης εξόδου από τη χώρα, καθώς και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως και παράνομης εισόδου στη χώρα. Μετά τις απολογίες τους, στις 20 Ιουνίου, αποφασίστηκε η προφυλάκισή του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του. Στον αντίποδα, η συμπατριώτισσά του αφέθηκε ελεύθερη.

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για προσωρινή κράτησή του, όπως μας λέει ο δικηγόρος του Νίκος Στιβακτάκης, ο κατηγορούμενος άσκησε προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με οποιοδήποτε άλλο μέτρο. Λίγες εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη, το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκανε τυπικά και κατ' ουσίαν δεκτή την προσφυγή του, αντικαθιστώντας την προσωρινή κράτηση με το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

«Ανεξάρτητη δικαιοσύνη»

Όπως ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του αξιωματικού, Νίκος Στιβακτάκης, σε δήλωσή του στη "Νέα Κρήτη", «από τα περιστατικά δεν κρίθηκε αναγκαία η συνέχιση της προσωρινής κράτησης και από τα στοιχεία της δικογραφίας αποδυναμώθηκαν οι ενδείξεις ενοχής του». «Η Ελληνική Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων αποδεικνύοντάς ότι είναι διακριτή και ανεξάρτητη από πολιτικές καταστάσεις ή επιρροές», σχολίασε με νόημα ο κ. Στιβακτάκης.

Δήμευσαν την περιουσία του .Τι ισχυρίστηκε στο δικαστήριο

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος ο αξιωματικός στην προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, έφτασε στη χώρα μας στα τέλη του περασμένου Μαΐου, καθώς διωκόταν από τις Αρχές της πατρίδας του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση της Τουρκίας τον αναζητά για να τον συλλάβει μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πέρυσι τον Ιούλιο, αφού κατηγορείται ως ύποπτος για αδικήματα που συνδέονται με το πραξικόπημα. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει ο Τούρκος φυγάς, διακυβεύεται η ίδια του η ζωή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διέφυγε πριν από μερικές εβδομάδες από την πατρίδα του στη χώρα μας. Όπως λέει ο ίδιος στην προσφυγή του, πέρασε τα ελληνοτουρκικά σύνορα με τα πόδια, από τον Έβρο.

Ο αξιωματικός έδωσε, εξάλλου, βάση στην προσφυγή του στο πώς άλλαξε άρδην η ζωή τού ίδιου και της οικογένειάς του μετά το πραξικόπημα του 2016. Στις 17 Ιουλίου του 2016, όπως λέει στο κείμενο της προσφυγής του, και αφού διαπιστώθηκε η οριστική αποτυχία του πραξικοπήματος, επετράπη στον ίδιο και τους συναδέλφους του να επιστρέψουν στα σπίτια και τις οικογένειές τους. Ωστόσο, δεν άργησαν, όπως ισχυρίζεται, οι αναίτιες συλλήψεις στρατιωτικών, με αποτέλεσμα αυτός και άλλοι συνάδελφοί του να κρύβονται από την τουρκική αστυνομία, η οποία καθημερινά τους αναζητούσε στα σπίτια τους. Όπως αναφέρει ο ίδιος, τόσο οι τραπεζικοί λογαριασμοί, όσο και η περιουσία της οικογένειάς του έχουν δημευτεί από το τουρκικό καθεστώς.

Ο Τούρκος αξιωματικός αναφέρει ακόμη ότι υπάρχουν βίντεο ντοκουμέντα, που δείχνουν συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι βέβαιο ότι δε θα τύχουν δίκαιης δίκης. Λέει, ακόμη, ότι μετά το πραξικόπημα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν, ενώ στα σχολεία της γείτονα διδάσκουν στα παιδιά ότι (αυτός και οι συνάδελφοί του) είναι προδότες. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, όλα αυτά δεν του επέτρεπαν κάποια άλλη ενέργεια πέρα από το να διαφύγει από την πατρίδα του, αναζητώντας ασφάλεια σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ