ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τον Νοέμβριο η πρεμιέρα της ταινίας του Σμαραγδή για τον Καζαντζάκη

0

Τον Νοέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή για τον Καζαντζάκη.

Τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν την Άνοιξη κι έγιναν σε Ελλάδα και εξωτερικό.

«Έξι μήνες κράτησαν τα γυρίσματα της ταινίας καθώς ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και ολοκληρώθηκαν την Άνοιξη ενώ έγιναν σε τέσσερις χώρες, Ελλάδα – Κρήτη, Γαλλία, Αυστρία και Γερμανία», δήλωσε στο cretapost, ο σπουδαίος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής.

Στο post production βρίσκεται η ταινία

Αυτή την ώρα η παραγωγή της ταινίας βρίσκεται στο post production με τους συντελεστές να εργάζονται για τα οπτικά εφέ και την μουσική.

«Έχει ήδη ολοκληρωθεί το μοντάζ, επεξεργαζόμαστε τα πλάνα που χρειάζονται οπτικά εφέ ειδικού τύπου στην ταινία και συγκεκριμένα στο σημείο των Ελευσινίων μυστηρίων, όπου βυθίζεται ο Καζαντζάκης στην αρχαία διαδικασία των καθαρμών. Παράλληλα, ο Μίνως Μάτσας ολοκληρώνει την πρωτότυπη σύνθεσης της μουσικής της ταινίας. Πρόκειται για τον συνθέτη που είχε γράψει την εξαιρετική μουσική στην σειρά «Το Νησί» του φίλου μου Θοδωρή Παπαδουλάκη, ο οποίος ετοιμάζει την ταινία «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», για την οποία είμαι βέβαιος ότι θα είναι ένα έξοχο έργο. Εμείς είχαμε συνεργαστεί με τον Μ. Μάτσα στην ταινία «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι». Θεωρώ ότι η μουσική του για την ταινία «Καζαντζάκης» θα είναι η καλύτερή του, καθώς έχει ως βάση τα πανέμορφα κρητικά μοτίβα συνδυασμένα με κλασική μουσική, για να δώσουν έτσι το κρητικό μουσικό χρώμα και την οικουμενική διάσταση όπου έχουν και τα συγγράμματα του Καζαντζάκη.

Η Κρήτη μας πάλι στην επικαιρότητα, τόσο για τον Καζαντζάκη αφού εκτός των άλλων άρχισαν οι θεατρικές παραστάσεις του Ζορμπά με τον Βαλτινό που θριαμβεύει, όσο και με τα γυρίσματα της νέας ταινίας του μεγάλου Παντελή Βούλγαρη «Το Τελευταίο Σημείωμα», που γυρίζεται στα Χανιά», επεσήμανε ο κ. Σμαραγδής.

«Πρεμιέρα» τον Νοέμβριο

Στις 23 Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει η πρεμιέρα της ταινίας «Καζαντζάκης» με την διανομή να αναλαμβάνει για μία ακόμα φορά η Audio Visual που είχε και τη διανομή του «El Greco», κατακτώντας το αξεπέραστο ρεκόρ του 1.200.000 εισιτηρίων.

Μάλιστα, ο Γιάννης Σμαραγδής και με αυτήν την ταινία θέλει να τιμήσει τους Κρητικούς και θα πραγματοποιήσει μία προβολή στον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων πριν την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας, αλλά και την πρώτη παγκόσμια προβολή του making of της ταινίας στο τέλος Ιουλίου, μέσα στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον Νίκο Καζαντζάκη στην Κρήτη.

«Πήραμε την ευλογία της Κρήτης και γι’ αυτό η ταινία και το making of θα παιχτούν για πρώτη φορά στο νησί, για να «βαπτιστούν». Στα Αστερούσια Όρη ξεκίνησαν τα γυρίσματα, άρα θα πραγματοποιήσουμε τις προβολές στον δήμο Αρχανών Αστερουσίων», ανέφερε σχετικά ο κ. Σμαραγδής τονίζοντας παράλληλα την συμβολή των Κρητικών.

«Αν δεν υπήρχαν οι Κρητικοί δεν θα γινόταν ποτέ αυτή η ταινία. Οι καλοί άνθρωποι της Κρήτης, επώνυμοι και ανώνυμοι, βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η ταινία που θέλει να προβάλει την οικουμενική διάσταση του Καζαντζάκη», υπογράμμισε ο σπουδαίος καλλιτέχνης.

«Η ταινία θα μας δώσει δύναμη να πιστέψουμε στους εαυτούς μας»

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Γιάννης Σμαραγδής θα δημιουργήσει μία ταινία για τον Νίκο Καζαντζάκη ο κόσμος την περιμένει πώς και πώς.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει πάμπολλες φορές δεχτεί μηνύματα από ανθρώπους που ανυπομονούν να δουν την ταινία που επιδιώκει να δώσει στους Έλληνες δύναμη να πιστέψουν στον εαυτό τους.

«Έχω δεχθεί πολλά μηνύματα από ανθρώπους που «λαχταρούν» να δουν την ταινία. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη ταινία θα βοηθήσει όλους εμάς τους Έλληνες που αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία περίοδο εθνικής κατάθλιψης. Θεωρώ ότι η ταινία θα μας δώσει δύναμη να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Είναι αυτό που λέμε στην Κρήτη, ότι αυτή η ταινία θα αποτελέσει τα κερκέλια, έτσι ώστε να πιαστούμε από εκεί και να πάμε προς τα πάνω, στα ανώτερα πεπρωμένα μας», επεσήμανε σχετικά ο κ. Σμαραγδής και πρόσθεσε παράλληλα ότι «η συγκεκριμένη ταινία έγινε με πολλή αγάπη. Η τέχνη είναι το λιπαντικό της ψυχής και δουλειά της είναι να μας δώσει δύναμη για να δούμε την αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Δρα παρηγορητικά. Αν δεν το κάνει, τότε δεν είναι αμόλευτη τέχνη».

Αδικαιολόγητες δυσκολίες

Αδικαιολόγητες ήταν οι δυσκολίες που κλήθηκε από την αρχή να αντιμετωπίσει ο Γιάννης Σμαραγδής για την δημιουργία της ταινίας για τον Καζαντζάκη.

Μάλιστα, η πρώτη δυσκολία ήρθε πριν καν ξεκινήσει την ταινία καθώς κινδύνευσε να χάσει την χρηματοδότηση.

«Ήταν πολλές οι δυσκολίες που κληθήκαμε ν’ αντιμετωπίσουμε. Κατ’ αρχήν υπήρξε κίνδυνος να μην χρηματοδοτηθεί η ταινία από το μαφιόζικο σύστημα του αθηνοκεντρικού ελληνικού κινηματογράφου. Εκεί υπάρχει μία «βαρωνία» που δεν επιθυμεί να γίνονται ταινίες με θετικό πρόσημο και στηρίζει ταινίες από ξενόφερτες μόδες, που έχουν ως κεντρική θεματική τη παραβατικότητα, τη βία, την αρνητικότητα και τη μιζέρια. Εγώ όμως κάνω κινηματογράφο αγάπης και αυτό προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να το εμποδίσουν. Αμ δε… Γιατί όπως λέει και ο Καζαντζάκης «στην αρχή μοιάζει να κερδίζει το κακό, αλλά πάντα στο τέλος ηττάται». Και αυτή η ταινία, πιστέψτε με, υπηρετεί μόνο το καλό και διεκδικεί να ενταχθεί ταπεινά στην ομορφιά της Ανώτερης Αρμονίας» υπογράμμισε σχετικά ο κ. Σμαραγδής.

Εντυπωσιακό για μία ακόμα φορά το casting

Τον ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη κατέχει ο χαρισματικός Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ενώ κατά την διάρκεια της ταινίας και καθώς ο ήρωας μεγαλώνει, τον ενσαρκώνει ο καταξιωμένος ηθοποιός Στέφανος Ληναίος.

Στον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη η Μαρίνα Καλογήρου, τον Γιώργη Ζορμπά υποδύεται ο Θοδωρής Αθερίδης, τον Άγγελο Σικελιανό ο Νίκος Καρδώνης.

Στον ρόλο της Μητέρας του Καζαντζάκη η κατέχουσα τρία βραβεία Χορν Μαρία Σκουλά. Στον ρόλο του πατέρα του Καζαντζάκη ο Αργύρης Ξάφης. Την Μελίνα Μερκούρη υποδύεται η Ζέτα Δούκα, τον Καθηγητή Θεολογίας ο Πάνος Σκουρόλιακος, τον Καθηγητή Φυσικής ο Ηλίας Λογοθέτης, την Χαροκαμένη Κρητικιά η Έρση Μαλικένζου. Στον ρόλο της Ίτκα η Γιούλικα Σκαφιδά, στον ρόλο της Εύας Σικελιανού η Αμαλία Αρσένη, η Ολγα Δαμάνη, η Τερέζα Κουίκ, ο Νίκος Κορομβόκης και πολλοί άλλοι. Στο ρόλο του Ελ Γκρέκο ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης ο οποίος συμμετέχει φιλικά και στο ρόλο του Ιερωμένου, εντελώς μεταμορφωμένος, ο Στάθης Ψάλτης.

Στους παραπάνω ηθοποιούς έρχεται να προστεθεί η φιλική συμμετοχή της Ελληνοαμερικανίδας Anthoula Katsimatides, στον ρόλο της καλής μάγισσας Χρυσούλας Πουαριέ.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ