ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χάρη σε ένα νέο νανοϋλικό θα φορτίζουμε τις μπαταρίες μας σε δευτερόλεπτα

0

Αν θέλετε μία μπαταρία που φορτίζει σε δευτερόλεπτα αντί για ώρες, τότε ένας υπερ-πυκνωτής είναι η ιδανική λύση.

Βεβαίως σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να είτε να εγκαταλείψετε την μεγάλης διάρκειας ενέργεια μίας χημικής μπαταρίας (όπως είναι η ιόντων-λιθίου που βρίσκεται στο εσωτερικό του κινητού σας) ή θα πρέπει να καταφύγετε σε κάποια εξωτική τεχνολογία αποθήκευσης για να λάβετε την επιθυμητή μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Drexel πιστεύουν ότι κατάφεραν να βρουν τη μέση λύση συνδυάζοντας τις ιδιότητες ενός υπερ-πυκνωτή με εκείνες των παραδοσιακών μπαταριών μεγάλης χωρητικότητας . Έτσι, ανέπτυξαν ηλεκτρόδια βασιζόμενοι σε ένα νανο-υλικό, το MXene, που υπόσχεται εξαιρετικά γρήγορους χρόνους φόρτισης για χημικές μπαταρίες.

Ο σχεδόν δυσδιάστατος σχεδιασμός (near-2D design) συνδυάζει ένα σάντουιτς οξειδίου του μετάλλου με υδρογέλη για τη δημιουργία μίας δομής εξαιρετικά αγώγιμης, που επιτρέπει τη κίνηση των ιόντων περισσότερο ελεύθερα από τις κοινές μπαταρίες ιόντων λιθίου. Στο εργαστήριο, οι ερευνητές κατάφεραν να φορτίσουν ηλεκτρόδια MXene μέσα σε “χιλιοστά του δευτερολέπτου” και επομένως με τη συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσατε να φορτίσετε τη μπαταρία του κινητού σας μέσα σε λίγα λεπτά.

Όπως συμβαίνει συνήθως, η μεγάλη πρόκληση είναι η κλιμάκωση των κυψελών του είδους σε τέτοιο μέγεθος/ χωρητικότητα που να είναι χρήσιμα στον πραγματικό κόσμο.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, ενδεχομένως θα απαιτήσει χρόνια για να εισέλθει σε φάση παραγωγής και γίνει κάτι που θα μπορείτε να αγοράσετε. Παρόλα αυτά, είναι μία τεχνολογία που μπορεί να συμπληρώσει-υποστηρίξει την υπάρχουσα τεχνολογία στις μπαταρίες και να τη βελτιώσει, και επομένως θα είναι ευκολότερο να βρει τον δρόμο της προς την παραγωγή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ