ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όλα έτοιμα για το φεστιβάλ κιθάρας Ανωγείων

0

Το Φεστιβάλ κιθάρας Ανωγείων που διοργανώνει ο Δήμος Ανωγείων φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζει  δυο ξεχωριστές παραστάσεις, ανοιχτές για το ευρύ κοινό:

1)  Χρίστος Τζιφάκις & flamenco aire  

O δεξιοτέχνης της κιθάρας Χρίστος Τζιφάκις παρουσιάζει ένα δυναμικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα flamenco μ΄ επιρροές από τη jazz και την κρητική μουσική.

Μαζί του οι:

Φανή Δεμέστιχα χορός flamenco

Άλκιστη Τριανταφυλλίδη  τραγούδι

Pedro Fabian κρουστά

Μελίνα Ιωαννίδου παλαμάκια

19/7 Θεατράκι του Αη-Ιωάννη ώρα έναρξη  21:00

2) H Εθνική Λυρική Σκηνή στ’ Ανώγεια παρουσιάζει την Όπερα σκιών με τίτλο "Η επιστροφή του Καραγκιόζη στην πατρίδα"

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεκινάει τις εκπαιδευτικές της δράσεις, οι οποίες καταλαμβάνουν σημαίνουσα θέση στον προγραμματισμό της, προτείνοντας μια πρωτότυπη παραγωγή μουσικού θεάτρου, που στηρίζεται στο συνδυασμό δύο φαινομενικά ασύνδετων ειδών. Ο Καραγκιόζης συναντά τον Αρλεκίνο και ο μπερντές τις απαρχές της όπερας: μια παράσταση όπερας σκιών βασισμένη σε μία από τις σημαντικότερες όπερες της ιστορίας, την Επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι., η οποία έχει σκοπό να αναδείξει τα κοινά στοιχεία του ελληνικού θεάτρου σκιών και του ιταλικού θεάτρου μαριονέτας.

Οι πρωταγωνιστές, φιγούρες και μαριονέτες, πλαισιώνονται από μια ομάδα ερμηνευτών, διακεκριμένων στο χώρο της μπαρόκ μουσικής, οι οποίοι δραστηριοποιούνται, επίσης, στο χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και οι οποίοι θα ντύσουν μουσικά την παράσταση τόσο με τη μουσική του Μοντεβέρντι, όσο και με παραδοσιακούς ήχους.

20/7 πλατεία στο Περαχώρι ώρα έναρξης 21:00

H Εθνική Λυρική Σκηνή στ’ Ανώγεια

Ο Δήμος Ανωγείων και το φεστιβάλ κιθάρας Ανωγείων εγκαινιάζουν φέτος την συνεργασία τους με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η συνεργασία έχει σκοπό να συνδέσει πολιτιστικά την περιφέρεια με το κέντρο , μέσω μιας αμφίδρομης σχέσης πολιτιστικών ανταλλαγών που έχει προγραμματιστεί για τα επόμενα χρόνια . Φέτος θα παρουσιαστεί στις 20/7 ( ώρα 21:00) στην πλατεία Περαχώρι  στ’ Ανώγεια η Όπερα Σκιών με τίτλο «H Eπιστροφή του Καραγκιόζη στην πατρίδα», ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η παρουσίαση της μουσικής δημιουργίας των Ανωγείων στο Ίδρυμα Νιάρχος τον Ιούνιο του 2018.

Λιγα λογια για την παρασταση:

Ο Καραγκιόζης συναντά τον Αρλεκίνο και ο μπερντές τις απαρχές της όπερας: μια παράσταση όπερας σκιών βασισμένη σε μία από τις σημαντικότερες όπερες της ιστορίας, την Επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι., η οποία έχει σκοπό να αναδείξει τα κοινά στοιχεία του ελληνικού θεάτρου σκιών και του ιταλικού θεάτρου μαριονέτας.

Οι πρωταγωνιστές, φιγούρες και μαριονέτες, πλαισιώνονται από μια ομάδα ερμηνευτών, διακεκριμένων στο χώρο της μπαρόκ μουσικής, οι οποίοι δραστηριοποιούνται, επίσης, στο χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και οι οποίοι θα ντύσουν μουσικά την παράσταση τόσο με τη μουσική του Μοντεβέρντι, όσο και με παραδοσιακούς ήχους.

Αρνούμενος να υπηρετήσει τον Σουλτάνο στον Κρητικό πόλεμο που ξεκίνησε το 1645, ο Καραγκιόζης, το σκάει αμέσως μετά την αποβίβαση των Οθωμανικών στρατευμάτων στην Κρήτη. Ο Καραγκιόζης είναι φιγούρα υπηρέτη, ακριβώς όπως ο Τσάνι στην κομέντια ντελ άρτε, στο δημοφιλές αυτό είδος λαϊκής αυτοσχεδιαστής κωμωδίας των ιταλικών πόλεων του 16ου αιώνα

Στην προσπάθειά του να επιστρέψει στο σπίτι του και την οικογένειά του και μετά από περιπλάνηση και περιπέτειες σε θάλασσες και σε χώρες μακρινές, η μοίρα φέρνει τον Καραγκιόζη στη Βενετία. Εκεί θα συναντήσει τον Ιταλό ομόλογό του, τον Αρλεκίνο, ο οποίος στο πρόσωπο του Καραγκιόζη θα δει έναν αρχαίο Έλληνα ήρωα, τον Οδυσσέα, που γνώρισε μέσα από μια παράσταση όπερας κάποιου κόντε Βέρντι, την οποία είχε παρακολουθήσει πριν από χρόνια, στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού της Βενετίας του 1640.

Προκειμένου να δώσει κουράγιο στον ταλαιπωρημένο Καραγκιόζη και να τον πείσει ότι είναι κοντά το "νόστιμον ήμαρ", του παρουσιάζει, με το δικό του μοναδικό τρόπο, την ιστορία της Επιστροφής του Οδυσσέα στην πατρίδα, εισάγοντάς τον στον κόσμο της ιταλικής όπερας του 17ου αιώνα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Καραγκιοζοπαίχτης Αλέξανδρος Μελισσηνός

Τραγούδι  Έλενα Κρασάκη (υψίφωνος)

Θεόρβη, μπουζούκι  Θεόδωρος Κίτσος

Μπαρόκ βιολοντσέλο, λαϊκή κιθάρα Ιάσονας Ιωάννου

Βιολόνε, μπαγλαμάς Δημήτρης Τίγκας

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ