ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

10 τροφές με καλά λιπαρά

0

Τα λιπαρά έχουν πολύ κακή φήμη. Δίαιτες ολόκληρες έχουν βασιστεί πάνω στην ολοκληρωτική εξάλειψη των λιπαρών από την καθημερινότητά μας, και υπόσχονται να μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά γρήγορα—και αυτές οι δίαιτες είναι 100% λάθος.

Τα λιπαρά έρχονται σε διάφορες μορφές και, ναι, τα κορεσμένα και τα τρανς πρέπει να αποφεύγονται. Πού θα βρούμε όμως τα αναγκαία ακόρεστα λιπαρά, που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και πρακτικά κάθε ζωτικού μας οργάνου;

Ψάρια

Τα ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος περιέχουν τα πολύτιμα λιπαρά ω-3, που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς μας, και προστατεύουν από τον εκφυλισμό της εγκεφαλικής λειτουργίας όσο περνούν τα χρόνια. Προσπαθήστε να τρώτε ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Αβοκάντο

Είτε το φάμε σε ένα σάντουιτς, είτε φτιάξουμε πεντανόστιμο γκουακαμόλε, το αβοκάντο είναι μια εκπληκτική τροφή, γεμάτη με απαραίτητα λιπαρά. Ακόμα καλύτερα, ουσίες που περιέχει μας βοηθούν να απορροφήσουμε καλύτερα άλλα θρεπτικά συστατικά. Μισό αβοκάντο περιέχει 115-160 θερμίδες, ανάλογα με το μέγεθος.

Σπόροι

Όπως ο κολοκυθόσπορος και ο ηλιόσπορος. Τα προτιμούμε, προφανώς, ανάλατα, και τα απολαμβάνουμε σαν απογευματινό σνακ, ή μέσα σε μια σαλάτα.

Ξηροί καρποί

Καρύδια, αμύγδαλα, πεκάν—κάθε είδους ξηρός καρπός μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία μας. Επειδή, όμως, είναι υγιεινά, δεν σημαίνει πως μπορούμε να το παρακάνουμε. Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι περιέχουν αρκετές θερμίδες, άρα τους απολαμβάνουμε σε μικρές δόσεις.

Ελαιόλαδο

Είτε μαγειρεύουμε, είτε θέλουμε να δέσουμε μια σαλάτα, το ελαιόλαδο είναι η καλύτερή μας επιλογή. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν το παρακάνουμε, χρησιμοποιούμε πάντα λιγότερο ελαιόλαδο από όσο ζητάει μια συνταγή.

Λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, η λαχανίδα και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν μικρές δόσεις ω-3, συνεπώς προσπαθούμε να τα καταναλώνουμε όσο πιο συχνά γίνεται—για να μην μιλήσουμε για τις φυτικές τους ίνες, τα αντιοξειδωτικά, τα μέταλλα και τις βιταμίνες που περιέχουν.

Αυγά

Τα αυγά είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης, και περιέχουν μια μικρή δόση λιπαρών, που είναι – στο περισσότερο – υγιεινά.

Κοπανισμένος λιναρόσπορος

Ρίξτε τον στην σαλάτα σας, και θα λάβετε μια γερή δόση υγιεινών λιπαρών, φυτικών ινών και αντιφλεγμονωδών συστατικών.

Φασόλια

Ό,τι είδους φασόλια και να επιλέξετε, έχετε μόνο να κερδίσετε. Περιέχουν πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες. Είναι χορταστικά, δένουν με πάρα πολλές τροφές, δημιουργώντας απίστευτους συνδυασμούς, και περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες, σε σχέση με το πόσα θρεπτικά συστατικά μας προσφέρουν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ