ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

22 χρόνια Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης

0

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΔΥΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Τα 22α Γενέθλιά του γιόρτασε το  Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης, την π. Πέμπτη 27 Ιουλίου με την παρουσίαση του καταλόγου του Μουσείου με τίτλο «Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης».

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 22 χρόνων, η πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φαλή Γ. Βογιατζάκη, απένειμε τιμητικές διακρίσεις στα επίτιμα μέλη του Δ.Σ. κ. Ροδούλα Σταθάκη Κούμαρη και κ. Γιώργο Αγγελιδάκη, για τη συνολική προσφορά τους, καθώς πρόκειται για δύο πολύτιμους συνεργάτες και δωρητές από τα πρώτα βήματα του Μουσείου.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Μουσείου στις 8 το απόγευμα, στην οδό Βερνάδου στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης.

Την  παρουσίαση του καταλόγου των 140 σελίδων των εκδόσεων Μίλητος, ανέλαβε η δρ Μαριάννα Καλαιτζιδάκη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η κ. Καλαιτζιδάκη σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση τόνισε ότι είναι λυπηρό, που οι άνθρωποι λόγω οικονομικής κρίσης «ξεφορτώνονται» τα υφαντά και τα εργόχειρα που έχουν. «Τα βλέπουμε να πωλούνται είτε σε καταστήματα παλαιοπωλεία, είτε στο διαδίκτυο», ενώ εξέφρασε την απορία «ποιος θα τα σώσει αυτά;»  Η ίδια ανέφερε ότι η υφαντική είναι μια πανανθρώπινη τέχνη και σε διάφορους λαούς βρίσκουμε παρόμοια γεωμετρικά σχήματα, υπογραμμίζοντας ότι ενώ αλλού οι ξεναγήσεις των τουριστών συμπεριλαμβάνουν και εργαστήρια υφαντικής, εδώ κάτι τέτοιο δεν συμβάινει. Μάλιστα η ίδια πρότεινε ότι κάποια από αυτά θα μπορούσαν να μπουν σε καταλόγους άλλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως έχει συμβεί με επιτυχία  στην Κύπρο.

Για την ιστορία του Μουσείου και του κτηρίου μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Μουσείου δρ Χάρης Στρατιδάκης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Στρατιδάκης η λειτουργία του Μουσείου είναι αρκετά μεγαλύτερη, αφού ξεκίνησε το 1987 με μια προσωρινή έκθεση στο παλιό σαπουναριό του Πίσσα, τότε Κέντρο Νέων, συν Λαογραφικό Μουσείο, συν Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας. Στη συνέχεια ο κ. Στρατιδάκης ανέφερε ότι το Μουσείο «ενηλικιώθηκε» με την έκδοση του καταλόγου, ο οποίος σημαίνει οριστική έκθεση. Μάλιστα, τόνισε ότι η βραδιά είναι αντίστοιχη σε αξία με τα εγκαίνια του Μουσείου.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ