ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Drone: Η διαλυμένη Μοσούλη από ψηλά. Επίσημα νεκρός ο ηγέτης του ISIS

0

Μαχητές του "Ισλαμικού Κράτους" ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης τους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός. Την είδηση μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Sumaria, επικαλούμενο πηγές στην ιρακινή επαρχία Νινευή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μαχητές του "Ισλαμικού Κράτους" ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης τους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι έχει πεθάνει και πως σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του "νέου χαλίφη".

Εικόνες χάους και καταστροφής σε drone βίντεο του Associated Press:

Νωρίτερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι.

Στα μέσα Ιουνίου το ρωσικό υπουργείο Αμύνης είχε ανακοινώσει ότι στα τέλη Μαΐου, κατά την διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών που πραγματοποίησε η ρωσική αεροπορία, σκοτώθηκαν ο αρχηγός του "Ισλαμικού Κράτους" και 300 μαχητές.

Στις 2 Ιουλίου το τηλεοπτικό δίκτυο Al Sumaria,επικαλούμενο πηγές στην επαρχία Νινευή, είχε μεταδώσει ότι οπαδοί του "Ισλαμικού Κράτους" εκτέλεσαν έναν ιμάμη επειδή κατά την διάρκεια της προσευχής είχε αναφερθεί στον υποτιθέμενο θάνατο του Αλ Μπαγκντάτι.

Διεθνής Αμνηστία: Εγκλήματα πολέμου της δυτικής συμμαχίας στην Μοσούλη

Παραβιάσεις που μπορεί να χαρακτηριστούν και ως εγκλήματα πολέμου χρεώνει στον συνασπισμό, υπό την διοίκηση των ΗΠΑ, στην μάχη της Μοσούλης, η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η οργάνωση στιγματίζει επίσης στην κατάφωρη παραβίαση του ίδιου ανθρωπιστικού νόμου από το Ισλαμικό Κράτος, μέσω της δημιουργίας ανθρώπινων ασπίδων από τους αμάχους, προκειμένου να προστατευτούν οι μαχητές του, αλλά και να εμποδιστεί η προέλαση των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ και της διεθνούς συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε χθες επίσημα τη νίκη των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Μοσούλη, τρία χρόνια μετά την κατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές.

Στην πολεμική επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης που άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο, συμμετείχαν 100.000 μαχητές. Μεταξύ αυτών, Ιρακινοί στρατιώτες, Κούρδοι αντάρτες, αλλά και σιίτες παραστρατιωτικοί. Η διεθνής συμμαχία παρείχε ουσιαστικής σημασίας αεροπορική υποστήριξη, αλλά και πυρά πυροβολικού στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Τον περασμένο Μάρτιο εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της συμμαχίας, μέσα στα σπίτια τους. Οι εννέα μήνες της στρατιωτικής επιχείρησης προκάλεσαν μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, με τον εκτοπισμό 920.000 αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκ των οποίων οι 700.000 δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στις εστίες τους.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ