ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το camping αλλάζει και στην Κρήτη - Πολυτελείς σκηνές και ξύλινα σπιτάκια

0

Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να περνάς τις διακοπές σου σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα απολαμβάνοντας τα βράδια σου σε μια σκηνή.. Μια σκηνή όμως όχι σαν αυτές που έχεις συνηθίσει.

Σκέψου μια σκηνή με άνεση χώρου, κρεβάτια, αναπαυτικά στρώματα, πολυελαίους, ανεμιστήρες, ethnic style διακόσμηση, παροχή ρεύματος, κήπο με παγκάκια και πολλά πολλά ακόμη! Το Glamping (glamorous camping) είναι μια νέα τάση στο χώρο της διαμονής διεθνώς και το Nisi Πολυχώρος στις Ράχες Φθιώτιδας φαίνεται πως έχει καταφέρει ήδη να κλέψει τις εντυπώσεις πολλών επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.

Tο «glamping» δεν έχει ενταχθεί τυχαία, τώρα τελευταία, στο λεξικό του Κέιμπριτζ.

Πρόκειται για μία λέξη που πρόερχεται από το γνωστό «camping» και το «glamorous» (γοητευτικός) και ουσιαστικά σημαίνει το πολυτελές και πιο άνετο κάμπινγκ σε σχέση με το γνωστό, παραδοσιακό.

Το glamping είναι ένα ιδιαίτερα αναπτυσσόμενο είδος διασκέδασης. Ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Αυστραλία και απευθυνόταν σε εύπορες οικογένειες και σε ζευγάρια που αναζητούν την περιπέτεια και τις χαρές της ζωής μέσα στη φύση, απολαμβάνοντας όμως όλες τις ανέσεις ενός 5άστερου ή 4άστερου ξενοδοχείου. Έτσι, δεκάδες νέα καταλύματα ξεφυτρώνουν κάθε μήνα μέσα στα πυκνά αμερικανικά δάση και στα απέραντα, καταπράσινα λιβάδια, δίπλα σε ποταμούς ή λίμνες, που παρέχουν όλες τις ανέσεις και την ασφάλεια στους φιλοξενούμενους τους.

Αυτό όμως άλλαξε και το Glamping έχει διαδοθεί και έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται από ανθρώπους με όλα τα βαλάντια.

Μάλιστα έχει έρθει και στην Ελλάδα σε αρκετά σημεία της χώρας.

Ακόμα, αυτή η μόδα έχει αρχίσει να έρχεται και στην Κρήτη, επηρεάζοντας σε πρώτο στάδιο το κάμπινγκ, όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα! Πλέον, έχουμε σε κάμπινγκ ξύλινα σπιτάκια και άλλες παροχές που ξεφεύγουν από το κλασικό κάμπινγκ με τις σκηνές.

Glamping, πεντάστερες... σκηνές με τζακούζι πάνω στην άμμο

«Ηθελα να διορθώσω την εσφαλμένη αντίληψη ότι το κάμπινγκ είναι σκηνές που μπάζουν νερά» λέει ο συγγραφέας του οδηγού αγαπημένων προορισμών για κάμπινγκ στην Ευρώπη (Cool Camping), Τζόναθαν Νάιτ. Ο λόγος για μια τάση που ευδοκιμεί εδώ και περίπου δέκα χρόνια στο εξωτερικό και κυρίως στην Αμερική, το glamping, αλλά είναι «φρέσκια» στη μικρή μας Ελλάδα. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις κάμπινγκ και γκλάμουρ, σε μια προσπάθεια να συνδυαστεί η ξενοιασιά των διακοπών στη φύση με τις ανέσεις που μπορεί να προσφέρει ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Η ιδέα του glamping έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2008, όταν ο κ. Δημήτρης Ντόκορος, ύστερα από ένα ταξίδι του στην Αμερική, έφερε τα μογγολικής έμπνευσης κυκλικά αντίσκηνα, γνωστά και ως γιουρτ (yurt) στο Club Αγία Αννα στην Εύβοια.

Οι σκηνές στο ευβοϊκό έδαφος, κατασκευασμένες από σύγχρονα υλικά, με τζακούζι και ξύλινο δάπεδο, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μια σουίτα ξενοδοχείου, ενώ ο φεγγίτης στην οροφή της σκηνής ενσαρκώνει την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει το κάμπινγκ με έναν ύπνο κάτω από το φως των αστεριών. Τη σκυτάλη στη διάδοση των εναλλακτικών διακοπών με όρους άνεσης και πολυτέλειας πήρε το 2012 το Surf Camp Keros, ο κλασικός προορισμός για surfers στα ανατολικά παράλια της Λήμνου. Με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες της σχολής που άνοιξε λίγα χρόνια πριν στην παραλία, δημιουργήθηκε το πρώτο glamping resort που προσφέρει υπηρεσίες ναυταθλητισμού.

«Θέλαμε κάτι πρωτότυπο και οικολογικό που να ταιριάζει στον χαρακτήρα της περιοχής, η οποία είναι προστατευόμενη από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης. Πέρα από τις σαφάρι σκηνές που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό τους σαν σουίτα πεντάστερου ξενοδοχείου, έχουμε φτιάξει και τρίγωνες ινδιάνικες σκηνές (mini safari tents) ως οικονομικότερη επιλογή».

Δενδρόσπιτα, ανεμόμυλοι

Ενώ στην Αμερική η βιομηχανία του glamping έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, με τις ευρύχωρες περιφραγμένες σκηνές να ίπτανται, η λίστα των εναλλακτικών «ξενοδοχείων» στο ύπαιθρο παγκοσμίως δεν περιλαμβάνει μόνο άνετες σαφάρι σκηνές και γιουρτ, αλλά δενδρόσπιτα υψηλού ντιζάιν, αιωρούμενα δωμάτια, πλωτά μπανγκαλόου και vintage ενοικιαζόμενα βανάκια. Μέσα από την ιστοσελίδα glampinghub.com, όπου προτείνονται συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, εκτός από τα γνωστά συγκροτήματα της χώρας, την εμφάνισή τους κάνουν δύο από τους εναλλακτικούς -λιγότερο δημοφιλείς- τύπους στην Ελλάδα. Ο Γιώργος, Ελληνας τέταρτης γενιάς από το εξωτερικό και ιδιοκτήτης ελαιώνα, μετέτρεψε την περιουσία του σε οικολογικό τουριστικό θέρετρο, κατασκευάζοντας ένα δενδρόσπιτο στην Αμαλιάδα, αναφέρει η γυναίκα του Τζένιφερ από την Αυστραλία. Το δενδρόσπιτο αποτελεί έμπνευση με στόχο να προσφερθεί μια διαφορετική εμπειρία κοντά στην ελληνική γη. Ακόμη, το ζευγάρι υπόσχεται άφθονο καλό φαγητό και κρασί. Τέλος, ανεμόμυλοι σε Κύθηρα και Σαντορίνη παρουσιάζονται από το δίκτυο ως ιδανικά glamping καταλύματα.

Glamping και στην κεντρική Ελλάδα!

Το Nisi Πολυχώρος βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, 30χμ έξω από τη Λαμία, στην Παραλία Ραχών Φθιώτιδας, και εκτός από την πρωτότυπη διαμονή που προσφέρει, είναι ένας τόπος δημιουργίας και έμπνευσης για μικρούς και μεγάλους, καθώς αρκετά συχνά φιλοξενεί δράσεις και εκδηλώσεις που αφορούν πολιτισμό, αθλητισμό, περιβάλλον και εθελοντισμό. Ο χώρος εκτός από το κομμάτι της διαμονής με glamping και camping, διαθέτει καφέ, εστιατόριο, παιδότοπους, υπαίθριο γυμναστήριο, 3 γήπεδα άμμου, χώρους εκδηλώσεων και πάρκινγκ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ