ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένες αφίξεις στα νησιά, «λίγες» επιστροφές από Ε.Ε.

0

Σχεδόν 250 (247) πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν χθες στα ελληνικά νησιά, συγκεκριμένα 128 στη Χίο και 117 στη Σάμο, ανεβάζοντας τον αριθμό των εγκλωβισμένων στα νησιά στις 15.337, την ώρα που οι κρατικές δομές, αλλά και οι χώροι της Υπατης Αρμοστείας, των ΜΚΟ ή κλειστά κέντρα, δεν έχουν πάνω από 12.300 θέσεις.

Οπως σημειώνει σε ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, «κατά τους θερινούς μήνες του 2017 έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στις κινήσεις μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ιδίως τη Χίο και τη Λέσβο». «Οι μηνιαίες αφίξεις τούς μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο ξεπερνούν τα 2.000 άτομα», σημειώνει η ευρωβουλευτής ρωτώντας την Επιτροπή «πώς αξιολογεί την εφαρμογή της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για τους πρόσφυγες κατά τους θερινούς μήνες του 2017» και εάν «θεωρεί ότι οι τρέχουσες συνθήκες στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων επιτρέπουν επί του παρόντος την επανέναρξη των επιστροφών προσφύγων στην Ελλάδα».

«Συμβολική επανεισδοχή»

Το ζήτημα των επιστροφών προσφύγων στην Ελλάδα από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήρθε στην επικαιρότητα μετά τη διαβεβαίωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, σε εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης το βράδυ της Δευτέρας, πως η χώρα μας θα δεχθεί επιστροφή προσφύγων στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δουβλίνου. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως η επανεισδοχή προσφύγων από τη Γερμανία θα είναι συμβολική και αφορά μερικές δεκάδες ανθρώπους. «Είναι κάτι που έχω πει εδώ και 4 μήνες. Εδωσα δύο συνεντεύξεις στη γερμανική τηλεόραση και σήμερα αντιμετωπίζω μια οξύτατη κριτική για πράγματα που έχω εδώ και πάρα πολύ καιρό πει. Θα εφαρμόσουμε συμβολικά τη συνθήκη του Δουβλίνου, κάτι το οποίο σημαίνει πως ο αριθμός θα είναι πολύ μικρός, λίγων δεκάδων ανθρώπων, μέσα στους επόμενους μήνες», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ας σημειωθεί βέβαια πως η γερμανική κυβέρνηση έχει αιτηθεί την επανεισδοχή περίπου 380 ατόμων.

Αναφερόμενος στον αριθμό των προσφύγων στη χώρα μας ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως «σήμερα έχουμε 50.000 πρόσφυγες στη χώρα και οι ροές είναι σταθερές και ελεγχόμενες. Η κατάσταση στα νησιά είναι ακόμη δύσκολη αλλά στην ενδοχώρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Ολα όμως εξαρτώνται από μεταβλητές όπως οι ροές». Θέλοντας μάλιστα να υπογραμμίσει πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση της κατάστασης, ο Γ. Μουζάλας είπε πως «κανείς δεν είναι ταχυδακτυλουργός».

Αναφερόμενος ειδικά στη διαδικασία απονομής ασύλου, ο υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε πως «έχουμε 56.000 αιτήσεις ασύλου, τις οποίες εξετάζουμε κάθε μία ξεχωριστά με βάση τις συνθήκες, κάτι το οποίο δημιουργεί έναν εγκλωβισμό, αλλά δεν θέλουμε να παραβούμε το διεθνές δίκαιο». Για να καταλήξει: «Δεν είχαμε καμία εμπειρία από τέτοιο κύμα μετανάστευσης».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ