ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Εξακόσιες αφίξεις προσφύγων σε ένα 24ωρο

0

Συνεχίστηκε η αυξητική τάση στις ροές προσφύγων και μεταναστών, καθώς το προηγούμενο 24ωρο (μέχρι ξημερώματα Τρίτης) καταγράφηκε ρεκόρ για τους τελευταίους μήνες με 397 αφίξεις. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης είχαν περάσει στην Ελλάδα πάνω από 600 άτομα. Συγκρατημένη προς το παρόν ανησυχία καταγράφεται στις τοπικές αρχές των νησιών, οι οποίες περιμένουν να δουν εάν πρόκειται για παροδική άνοδο (σε συνδυασμό με τις πολύ ευνοϊκές καιρικές συνθήκες) ή για κάποια γενικότερη τάση, που θα επιβαρύνει περισσότερο τις δύσκολες καταστάσεις στα νησιά.

Μετά τις 650 περίπου αφίξεις από Παρασκευή μέχρι Δευτέρα ξημερώματα, ακόμα 397 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στα ελληνικά νησιά μέχρι την πρωινή καταγραφή της Τρίτης και πιο συγκεκριμένα 225 στη Χίο, 61 στη Σάμο, 93 στη Λέρο και 18 στην Κω. Επιπλέον, χθες το πρωί ανακοινώθηκαν από το Λιμενικό ακόμα τρία περιστατικά διάσωσης στη Λέσβο, 156 ατόμων συνολικά, που έπλεαν σε φουσκωτές βάρκες στις περιοχές Μυτιλήνης, Αγριελιάς και Αεροδρομίου. Συνελήφθησαν και δύο άτομα που ήταν χειριστές των μηχανών. Επίσης, στη διάσωση 48 προσφύγων προχώρησε σκάφος του Frontex στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ρω.

Συνολικά, τον Αύγουστο έχουν περάσει στα ελληνικά νησιά πάνω από 2.400 πρόσφυγες και μετανάστες, σχεδόν οι μισοί την τελευταία εβδομάδα. Φορτίζεται περισσότερο η δύσκολη κατάσταση στα νησιά, όπου οι εγκλωβισμένοι έφθαναν τις 14.221, με τις επίσημες δομές να έχουν ξεχειλίσει (με 5.576 θέσεις έχουν 8.179 άτομα) και πάνω από 3.449 πρόσφυγες και μετανάστες να βρίσκονται σε άτυπες δομές, κάτω από άθλιες συνθήκες.

«Υπάρχει μια παρατηρήσιμη αύξηση στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών τις τελευταίες ημέρες, που υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα οι υπηρεσίες ασύλου, έτσι ώστε να ολοκληρώνεται πιο σύντομα η διαδικασία και να μπορούν να αποσυμφορηθούν τα νησιά», λέει στην «Κ» η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου. Οπως σημειώνει, όλοι σχεδόν οι εισερχόμενοι στην Ελλάδα, εάν απορριφθεί το αίτημα ασύλου σε πρώτο βαθμό, υποβάλλουν ένσταση σε δεύτερο βαθμό. Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία έτσι ώστε να μπορούν να μετακινηθούν από τα νησιά, είτε προς δυσμάς, εάν πάρουν άσυλο, είτε πίσω στην Τουρκία, εάν απορριφθεί το αίτημά τους. «Η πολύμηνη παραμονή στα νησιά οδηγεί σε οξυμένες καταστάσεις, ένταση, ακόμα και βίαιες εκδηλώσεις, με δυσμενείς επιπτώσεις για τους πρόσφυγες και μετανάστες και την τοπική κοινωνία», τονίζει η κ. Καλογήρου.

Προσπάθεια «εκτόνωσης» της πίεσης γίνεται με τις μεταφορές στην ενδοχώρα, δηλαδή από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι μεταφορές είναι ακόμα λίγες και αφορούν πρόσφυγες που έλαβαν άσυλο, ευπαθείς ομάδες (π.χ. έγκυοι γυναίκες και ασυνόδευτοι ανήλικοι) και ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας. Το προηγούμενο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 206 μεταφορές από τα νησιά, ενώ τις προηγούμενες εννέα ημέρες συνολικά 1.294.

«Ακόμα αντέχουμε»

«Η κατάσταση είναι οριακή, ακόμα αντέχουμε, αλλά εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί εισόδου τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος. Στο κέντρο υποδοχής του νησιού βρίσκονταν χθες πάνω από 2.250 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν αυτό μπορεί να φιλοξενήσει 1.400-1.500 άτομα. «Σε κρίσιμο πρόβλημα έχει αναδειχθεί το θέμα της ολοκλήρωσης της δευτεροβάθμιας διαδικασίας για το άσυλο, που καθυστερεί πολύ στην Ελλάδα συγκριτικά και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει ο δήμαρχος Σάμου. «Τα νησιά μας ζουν σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, που ευτυχώς φέτος πάει πολύ καλά. Μια όξυνση πάλι του προσφυγικού θα έχει γενικότερες επιπτώσεις στην οικονομία», συμπληρώνει ο κ. Αγγελόπουλος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ