ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Η επόμενη ημέρα στον Άρειο Πάγο

0

Με τα “αίματα” να έχουν πλέον ηρεμήσει -έστω και παροδικά- στους κόλπους της ελληνικής Δικαιοσύνης, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται τον ερχόμενα μήνα να καλύψει την κενή, εδώ και εβδομάδες, θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Τα συνεχή κύματα αντίδρασης με διάφορες αφορμές από την πλευρά τόσο δικαστικών ενώσεων όσο και κυβερνητικών στελεχών, που οδήγησαν σε μία θύελλα εντός των τειχών της Δικαιοσύνης, με σειρά ανακοινώσεων οι οποίες λίγο έλειψε να οδηγήσουν σε εκτροπή, σε συνδυασμό με την τοποθέτησή της Βασιλικής Θάνου στη θέση της προϊσταμένης της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, φαίνεται να αποτέλεσαν την αιτία που ακόμη και σήμερα η ανώτατη δικαστική θέση παραμένει άδεια.

Η αντίστροφη μέτρηση όμως, για τη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου όπως όλα δείχνουν δεν αποκλείεται να λάβει χώρα το Σεπτέμβρη, οπότε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, θα κληθεί να εισηγηθεί τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί τη Βασιλική Θάνου, η οποία ήδη από τον Ιούνιο έχει συνταξιοδοτηθεί Ο υπουργός αναμένεται, σύμφωνα με το Νόμο Καστανίδη, να καταθέσει μία λίστα υποψηφίων στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία και θα αποφανθεί με αυξημένη πλειοψηφία (4/5) ή ομόφωνα, ποια είναι τα πρόσωπα που θα επιλέξει. Στη συνέχεια, η λίστα και οι επιλογές της Διάσκεψης θα επιστρέψουν στον υπουργό Δικαιοσύνης, που με τη σειρά του θα τα διαβιβάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να καταλήξει στο νέο Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Οι επικρατέστεροι

Οι μέχρι σήμερα πληροφορίες πάντως, “δείχνουν” ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προτείνει έξι ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς προς τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη θέση του Προέδρου τους Αρείου Πάγου. Αντίστοιχα, δεν αποκλείεται για τις έξι θέσεις των αντιπροέδρων να προταθούν συνολικά 16 πρόσωπα. Πάντως, φαίνεται πως επικρατέστεροι για το ανώτατο δικαστικό αξίωμα είναι δύο λειτουργοί, οι οποίοι μπορεί να μην προηγούνται στην επετηρίδα, αλλά έχουν όμως ορίζοντα θητείας τα δύο χρόνια. Πρόκειται για τους Δημήτρη Κράνη και Ειρήνη Κιουρτσόγλου – Πετρουλάκη, οι οποίοι μπήκαν στο Δικαστικό Σώμα το 1978.

Η Ειρήνη Κιουρτσόγλου - Πετρουλάκη προήχθη σε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου το 2015, ενώ ένα χρόνο αργότερα με την αποδοχή της τότε Προέδρου του Αρείου Πάγου έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά την ολοκλήρωση της θητείας της Ευτέρπης Γκουτζαμάνη. Τελικά για τη θέση επιλέγει ησημερινή ανώτατη εισαγγελέας, Ξένη Δημητρίου, καθώς τελικά προτιμήθηκε λειτουργός από τον εισαγγελικό κλάδο, και όχι το δικαστικό.

Η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1952 στο Ρέθυμνο, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρετεί το δικαστικό σώμα από το 1978. Σύμφωνα με την επετηρίδα, υπηρέτησε ως πρωτοδίκης αλλά και ως Πρόεδρος Πρωτοδικών, στο Ηράκλειο της Κρήτης, ως εφέτης υπηρέτησε στα Χανιά και τον Πειραιά, ενώ στην Αθήνα ήρθε προκειμένου να υπηρετήσει ως πρόεδρος Εφετών.

Γνωστός στους κύκλους του ανωτάτου δικαστηρίου είναι και ο επίσης ανττιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Δημήτριος Κράνης, ο οποίος συμπληρώνει τα 38 έτη υπηρεσίας. Ο δικαστικός λειτουργός μεττείχε ως μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση για τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπαντωνίου, γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ.

Μπήκε στο Δικαστικό Σώμα το 1978, υπηρέτησε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ενώ επέστρεψε στην πρωτεύουσα το 2008 με το βαθμό του Προέδρου Εφετών. Το 2009 προήχθη στον βαθμό του Αρεοπαγίτη, το 2010 διετέλεσε πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ πλούσιο είναι και το επιστημονικό του έργο.

Δεν μπορεί πάντως, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί η επετηρίδα, πράγμα το οποίο βέβαια σπάνια συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, τρεις είναι οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, που προηγούνται στην επετηρίδα και οι οποίοι σε περίπου ένα χρόνο αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν βάζοντας εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο στη διαδικασία επιλογής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Γιαννακόπουλο, ο οποίος κατέχει τις τελευταίες εβδομάδες τη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του Αρείου Πάγου,  και τους συναδέλφους του Χρυσούλα Παρασκευά και Γιώργο Σακκά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ