ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Απαγορεύτηκε το αυτόματο διαζύγιο των μουσουλμάνων

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε ότι το αυτόματο διαζύγιο των μουσουλμάνων είναι «αντισυνταγματικό», μια νίκη για τις μουσουλμάνες οι οποίες εδώ και καιρό κατήγγειλαν ότι παραβιάζει τα δικαιώματά τους.

Βάσει της παράδοσης αυτής οι μουσουλμάνοι μπορούν να πάρουν διαζύγιο από τη σύζυγό τους λέγοντας απλώς τρεις φορές τη λέξη «τάλακ». Τον τελευταίο καιρό τα μέσα ενημέρωσης της χώρας έκαναν λόγο για αυτόματα διαζύγια μέσω επιστολής, Skype ή ακόμη και μέσω του Whatsapp.

«Το τριπλό τάλακ παραβιάζει το Κοράνι και τη σαρία. Δεν είναι μια θρησκευτική πρακτική και παραβιάζει τη συνταγματική ηθική», αποφάνθηκαν οι πέντε δικαστές που προέρχονται από τις επικρατέστερες θρησκείες της Ινδίας: τον ινδουισμό, το ισλάμ, τον χριστιανισμό, τον ζωροαστρισμό και τον σιχισμό.

Το κοσμικό κράτος στην Ινδία, όπως αυτό ορίζεται από το Σύνταγμα της χώρας, θεωρεί όλες τις θρησκείες ίσες. Κάθε θρησκευτική κοινότητα τηρεί και εφαρμόζει διαφορετικούς κανόνες για θέματα όπως ο γάμος, το διαζύγιο και τα κληρονομικά. Έτσι δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για έναν ινδουιστή και έναν μουσουλμάνο.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στήριζε την προσφυγή κατά του «τάλακ», εκτιμώντας ότι είναι αντισυνταγματικό και ότι προάγει τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

Οι ινδουιστές τάσσονται εδώ και καιρό υπέρ ενός ενιαίου αστικού κώδικα, όμως η μουσουλμανική κοινότητα αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο καθώς φοβάται ότι οι θρησκευτικές μειονότητες θα χάσουν τους ιδιαίτερους κανόνες τους και ότι θα υπερισχύσουν οι ινδουιστές, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ