ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια βραδιά γεμάτη ιστορία στο Σπήλι - Καθήλωσαν το κοινό τα ιστορικά ντοκιμαντέρ

0

Μια ιστορική περίοδος,  δύο αντικρουόμενες δυνάμεις, μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη συναισθήματα και αμέτρητα συμπεράσματα. Η προβολή των ιστορικών ντοκιμαντέρ για την αδίστακτη δράση των ναζί στην Καλή Συκιά και στα χωριά του Κέντρους, των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, κράτησε προσηλωμένους τους κατοίκους του Σπηλίου, αλλά και τους τουρίστες του χωριού, που παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα τη σύγκρουση δύο κόσμων: Απ’ την μία οι αδούλωτοι και περήφανοι Κρητικοί και απ’ την άλλη οι αδίστακτοι και απάνθρωποι στρατιώτες του Χίτλερ.

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου που διοργάνωσε την όμορφη εκδήλωση, με τιμώμενα πρόσωπα τους δημοσιογράφους – δημιουργούς των δύο ιστορικών ντοκουμέντων, πήρε… άριστα, κάτι που παραδέχθηκαν άπαντες. Στον κεντρικό δρόμο του Σπηλίου, όπου εδρέυει ο Δήμος, δεν έπεφτε… καρφίτσα, με ανθρώπους κάθε ηλικίας να «φρεσκάρουν» και να εμπλουτίζουν με ευλάβεια και αφοσίωση την ιστορική τους μνήμη αλλά και την κοινωνική τους συνείδηση.

«Πρόκειται για μοναδικά ντοκουμέντα, που αναδεικνύουν το θάρρος και τα ιδανικά του κρητικού λαού, αλλά και τις φρικαλεότητες των ναζί», επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο συντονιστής της εκδήλωσης, αντιδήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Βασίλης Θεοδωράκης

«Ο Δήμος επιδιώκει να αφυπνίσει συνειδήσεις αλλά και να ισχυροποιήσει την ιστορική μνήμη, μέσα από τη βιωματική αλήθεια των ηρώων - πρωταγωνιστών. Τα ντοκιμαντέρ είναι μια πυξίδα προσανατολισμού για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Είναι ένα διαμάντι της ιστορίας, μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης, μιλώντας για το «Ντοκουμέντο πυρπόλησης γυναικών στην Καλή Συκιά» και για το «Αμάρι στις φλόγες».

«Ύψιστη προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι η ενημέρωση των παιδιών μας», σχολίασε ο στρατηγός εν αποστρατεία, κ. Πέτρος Κωστάκης που μίλησε εκ μέρους της μαρτυρικής Καλής Συκιάς, κάνοντας παράλληλα εκτενή αναφορά σε ιστορικά γεγονότα τα οποία οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα του χωριού του.

«Η αδούλωτη ψυχή των προγόνων μας έδειξε τον δρόμο προς την αυτοθυσία και την αξιοπρέπεια», κατέληξε ο κ. Κωστάκης.

Τα κίνητρα των Γερμανών κατακτητών ανέπτυξε ο καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Μαργαρίτης.

«Η Γερμανική Κατοχή στο νησί απ’ την πρώτη μέχρι την τελευταία της μέρα σφραγίστηκε από την Αντίσταση, τον Αγώνα και τις θυσίες του κρητικού λαού. Οι ναζί προσπάθησαν να επιβάλλουν τα σχέδιά τους στην Κρήτη με τον πιο άγριο τρόπο. Κι είχαν άχτι απέναντι στους Κρητικούς, γιατί οι τελευταίοι επέδειξαν αψηφισιά απέναντι στις βάρβαρες επιδιώξεις τους», τόνισε ο κ. Μαργαρίτης.

«Κάποιοι θέλουν να ξεχαστούν όλα αυτά τα γεγονότα στο όνομα του κοσμοπολιτισμού, του ιμπεριαλισμού δηλαδή, που υπηρετεί το δίκαιο και τα συμφέροντα των ισχυρών», συμπλήρωσε.

Ακόμη υπεραμύνθηκε της άποψης ότι  «αξίζει να θυμόμαστε ότι σε πολύ δύσκολες στιγμές, πολύ πιο βάρβαρες από τις σημερινές, ο ελληνικός λαός έδωσε απαντήσεις. Και αξίζει να θυμόμαστε αυτά που έγιναν τότε γιατί μελλοντικά μπορεί να έρθουν χειρότερα απ’ αυτά που ζούμε σήμερα».

Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στους δημιουργούς των δύο ντοκιμαντέρ Γιάννη Κανελλάκη Μανόλη Παντινάκη και στον σκηνοθέτη τους Τάσο Μπιρσίμ, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Την πλακέτα του κ. Μπιρσίμ παρέλαβε ο Γιάννης Κανελλάκης.

Απευθυνόμενος στον Γιάννη Κανελλάκη είπε: «Δεν τα κατάφεραν τότε, δεν θα τα καταφέρουν ούτε και σήμερα!», είπε απευθυνόμενος στον Γιάννης Κανελλάκη, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον δημοσιογράφο και συγχωριανό του Μανόλη Παντινάκη. «Ήταν καιρός να σε τιμήσει το χωριό σου και χαίρομαι που είμαι δήμαρχος σ’ αυτή την τόσο σημαντική στιγμή για εσένα».

 

Ο –πάντα- χειμαρρώδης Γιάννης Κανελλάκης, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές της βραδιάς, έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όσους «θέλουν να μείνουν στην αφάνεια όλα αυτά τα γεγονότα».  Ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει και δεν θα τους αφήσουμε», ενώ μίλησε με λόγια καρδιάς για τον αδελφικό του φίλο και συνάδελφό του Μανόλη Παντινάκη: «Είναι η ψυχή των ντοκιμαντέρ, είναι φλέβα ήθους που υπηρετεί με αξιοπρέπεια και αμεροληψία τη δημοσιογραφία και την Ιστορία».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ