ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Νέος Ψυχρός Πόλεμος: Στα χαρακώματα Μόσχα και Ουάσιγκτον

0

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές αρχές ότι απαγόρευσαν στους διπλωματικούς υπαλλήλους την πρόσβαση σε μια εξοχική κατοικία, στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, μολονότι νωρίτερα τους είχαν επιτρέψει να την χρησιμοποιούν μέχρι το μεσημέρι αύριο, προκειμένου να πάρουν από εκεί τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματα να σχολιάσει τις καταγγελίες.

Το κτίριο αυτό, σε ένα γραφικό σημείο πάνω στον ποταμό Μόσχοβα, στα βορειοδυτικά της Μόσχας, νοικιάζεται από την πρεσβεία των ΗΠΑ προκειμένου να το χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι για αναψυχή. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το ανακτά, στο πλαίσιο των αντιποίνων σε βάρος της Ουάσινγκτον με αφορμή τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στη Μόσχα.

Ένας εικονολήπτης του πρακτορείου Reuters που βρισκόταν έξω από την εξοχική κατοικία – την ντάτσα, όπως την αποκαλούν οι Ρώσοι – είπε ότι είδε πέντε οχήματα με διπλωματικές πινακίδες, μεταξύ των οποίων και ένα φορτηγό, να φτάνουν στο σημείο, όμως τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση.

Μια εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας υποστήριξε ότι με βάση την ενημέρωση που είχαν οι Αμερικανοί από τις ρωσικές αρχές, το προσωπικό θα έπρεπε να έχει πρόσβαση στην ντάτσα μέχρι το μεσημέρι της 1ης Αυγούστου. "Δεν είχαμε πρόσβαση όλη την ημέρα σήμερα, ούτε χθες. Σας παραπέμπουμε στη ρωσική κυβέρνηση για να εξηγήσει το γιατί", πρόσθεσε.

Την Κυριακή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την υποχρεωτική απομάκρυνση 755 διπλωματικών υπαλλήλων των ΗΠΑ από ρωσικό έδαφος, ως αντίποινα στην απόφαση του Κογκρέσου να επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Μόσχα. «Περιμέναμε αρκετά, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα άλλαζε ενδεχομένως προς το καλύτερο» δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti.ru κι αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24. «Όμως όπως φαίνεται, ακόμα κι αν η κατάσταση αλλάξει, δεν θα γίνει τόσο σύντομα» τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ