ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Ξύδι: 5 χρήσεις του που δεν γνωρίζατε

0

Έχουμε αναφέρει ανά καιρούς το ξύδι μέσα σε κείμενα που μιλούν για διατροφή, και έχουμε αναφέρει ορισμένα από τα οφέλη που έχει για την υγεία μας—από τις πολύ χαμηλές του θερμίδες, μέχρι και τις μικρές ποσότητες ιχνοστοιχείων που περιέχει. Το ξύδι είναι ωφέλιμο επειδή προσφέρει ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό μας, και μπορεί να μας βοηθήσει να ελαττώσουμε το αλάτι. Σε μια σαλάτα, αποτελεί υπέροχη βάση για ένα ελαφρύ dressing, που θα μας γλυτώσει από παχυντικές, κρεμώδεις σάλτσες που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και συντηρητικά.

Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι το ξύδι έχει κερδίσει επάξια μια θέση στις καρδιές μας. Γνωρίζατε, όμως, ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και μέσα στο σπίτι σας; Ας ρίξουμε μια ματιά στις άλλες χρήσεις του ξυδιού…

…για τα πιάτα

Για εκείνα τα πιάτα που ίσως να έμειναν περισσότερο από όσο έπρεπε στον νεροχύτη, και πλέον έχουν πάνω τους ξεραμένα κατάλοιπα φαγητού. Σταματήστε να τα τρίβετε και να κάνετε κακό στο δέρμα σας, και δοκιμάστε το εξής: Πάρτε ένα μικρό μπολ, και προσθέστε τρεις κ.σ. ξύδι, δύο κ.σ. μαγειρική σόδα και λίγο ζεστό νερό. Αφήστε τα πιάτα να μουλιάσουν σε αυτό το μείγμα ένα βράδυ, και το πρωί θα μπορείτε να τα πλύνετε πανεύκολα.

…για τον νεροχύτη

Αν ο νεροχύτης σας έχει βουλώσει, το ξύδι είναι η επόμενη λύση. Ζεστάνετέ το, και ρίξτε το αργά στην αποχέτευση, και σύντομα ο νεροχύτης σας θα έχει ξεβουλώσει.

…για τα ποτήρια και τα γυαλικά

Επειδή ο καθαρισμός των γυαλικών μας αγχώνει περισσότερο από τα άλλα σκεύη, αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος για να τα καθαρίσετε με ασφάλεια, και να φροντίζετε να μην χάσουν ποτέ την λάμψη τους. Προσθέστε λίγο ξύδι στο νερό, και ξεπλύνετέ το.

…στην μαγειρική

Αν πρέπει να φτιάξετε κάτι, όπως ένα κέικ, και δεν έχετε αυγά, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο λευκό ξύδι. Θα έχει ανάλογη δράση, φουσκώνοντάς το, και το γλυκό σας θα είναι πλέον και κατάλληλο για vegans.

…για το πάτωμα

Αν το πάτωμά σας είναι ανοιχτόχρωμο και δυσκολεύεστε να αφαιρέσετε λεκέδες, τότε το ξύδι είναι φίλος σας. Ρίξτε λίγο λευκό ξύδι στον κουβά με το νερό, και οι λεκέδες θα φύγουν αμέσως με λίγο τρίψιμο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ