ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι τουρίστες είναι πολλοί ... όχι όμως και τα έσοδα

0

Δυσανάλογη η ασφυκτικά γεμάτη εικόνα της πόλης των Χανίων με τα ταμεία των καταστηματαρχών

“Δώρον άδωρον” αποτελεί για τον εμπορικό κόσμο των Χανίων η αυξημένη παρουσία επισκεπτών στην πόλη, καθώς τα ταμεία τους παραμένουν άδεια. Αντίστοιχα απογοητευτική είναι και η εικόνα στον χώρο της εστίασης.

Μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Νίκος Βουρλάκης σημείωσε χαρακτηριστικά χθες πως «πολλοί συνάδελφοι ακόμα και στο παραλιακό μέτωπο κυριολεκτικά κλαίνε», περιγράφοντας μια απογοητευτική εικόνα για το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τον κ. Βουρλάκη Έλληνες και ξένοι επισκέπτες των Χανίων κοιτούν βιτρίνες, μπαίνουν στα μαγαζιά αλλά δεν αγοράζουν. «Είναι μετρημένοι σε όσα ξοδεύουν. Θα πάρουν κάποιο σουβενίρ και τα απολύτως απαραίτητα», αναφέρει ο κ. Βουρλάκης, αποδίδοντας το γεγονός στη γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. «Από τους Έλληνες που περιμένουμε συνήθως κάτι παραπάνω, δεν υπάρχει χρήμα για ξόδεμα».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να γίνουν και στα Χανιά κινήσεις αντίστοιχες με τις “λευκές νύκτες” που έχουμε δει σε άλλες περιοχές της χώρας ο κ. Βουρλάκης εξηγεί πως «από την εμπειρία άλλων περιοχών, διαπιστώνεται ότι δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα αυτές οι ενέργειες. Δήμοι έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη χωρίς αποτέλεσμα, ή τέτοιες ενέργειες χρηματοδοτήθηκαν από μεγάλες αλυσίδες και εμπορικά κέντρα όπου εκτός από καταστήματα λιανικής υπάρχουν και χώροι εστίασης, άρα υπάρχει αυξημένη κίνηση».

ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ  ΚΑΙ ΠΑΖΑΡΙΑ!

Αντίστοιχα αρνητική είναι και η εικόνα στον κλάδο της εστίασης, όπως την περιέγραψε χθες η πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Εστίασης Χανίων Άννα Σαματά. «Η κίνηση είναι ξεκάθαρα αυξημένη όμως ο τζίρος μας είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι», υποστηρίζει, αποδίδοντας το γεγονός στο ότι «ο τουρισμός δεν είναι ο λεγόμενος “ποιοτικός” που όλοι θα θέλαμε”».

Σύμφωνα με την κα. Σαματά η κατανάλωση είναι πολύ μικρή στα καταστήματα, ενώ δεν λείπουν ακόμα τα παζάρια από τους ξένους, τόσο στο φαγητό όσο και στο ποτό! «Συνήθως περιμένουμε από τους Έλληνες στον δικό μας κλάδο, αλλά φέτος η παρουσία τους δεν είναι η αναμενόμενη» εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης.

ΟΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

Αναφορικά με τους κοινόχρηστους χώρους, η οριοθέτηση των οποίων ξεκίνησε χθες στα Χανιά, η κα. Σαμαρά ανέφερε πως «είναι δεδομένα τα παράπονα των καταστηματαρχών, αλλά από τη στιγμή που ο κανονισμός ψηφίσθηκε και εγκρίθηκε, αναμέναμε να γίνει η οριοθέτηση αυτή».

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Χανίων διαγραμμίσεις έχουν ολοκληρωθεί στις οδούς: Χρ. Επισκόπου, Κ. Σαρπάκη, Χ. Νταλιάνη, Ποτιέ, ενώ αυτές θα συνεχιστούν σε όλα τα καταστήματα, που έχουν καταβάλει το προβλεπόμενο τέλος χρήσης και τα οποία διαθέτουν άδεια κοινοχρήστου χώρου.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, επισημαίνει για το συγκεκριμένο ζήτημα:«συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για εξορθολογισμό των παραχωρήσεων των κοινόχρηστων χώρων, προχωράμε στις απαραίτητες εργασίες διαγραμμίσεων, με βάση την κείμενη νομοθεσία και τον κανονισμό, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία με την υπ’ αριθμ. 87/2017 Απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Προστατεύουμε την αισθητική φυσιογνωμία και τη λειτουργικότητα της πόλης μας, προσδοκώντας ουσιαστικά αυτή να αποκτήσει ένα φιλικότερο πρόσωπο για τους συνδημότες και τους πολυάριθμους επισκέπτες μας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ