ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO του Ψηλορείτη

0

Την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε η τετραήμερη αποστολή αξιολόγησης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO του Ψηλορείτη . Η αποστολή έλαβε χώρα στα πλαίσια της τετραετούς  επαναξιολόγησης  που υφίστανται όλα τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO.

Ο διεθνής οργανισμός όρισε δύο αξιολογητές, τον Ισπανό Anchel Belmonte Ribas και την Κινέζα Li Sun, οι οποίοι από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 4 Αυγούστου βρέθηκαν στον Ψηλορείτη και μέσα από ένα εξαντλητικό πρόγραμμα επισκέψεων, γνώρισαν από κοντά τα αξιοθέατα, τις σημαντικές θέσεις, τους ανθρώπους, τις δραστηριότητες και τα προϊόντα του γεωπάρκου. Η τελική απόφαση της αξιολόγησης θα ανακοινωθεί στις αρχές της άνοιξης του 2018 μετά την υπογραφή της από τη Γενική Γραμματέα του οργανισμού.

Το γεωπάρκο ευελπιστεί σε μια θετική επαναξιολόγηση, αφού σύμφωνα με τα κριτήρια των Παγκόσμιων γεωπάρκων έχει επιτελέσει ικανοποιητικά όλες τις αναγκαίες δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν τα παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO, ενώ και οι αξιολογητές εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το τοπίο, τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και τα προϊόντα της περιοχής του Γεωπάρκου.

Το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους αυτούς που βοήθησαν και στήριξαν την προσπάθεια της αξιολόγησης .

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον  Δήμαρχο Μυλοποτάμου κο Κόκκινο Δημήτρη, τον καθ. Νικόλαο Σταμπολίδη, Δ/ντη Μουσείου Ελεύθερνας, την κα Έφη Σαπουνά - Σακελλαράκη, υπεύθυνη ανασκαφής  Ζωμίνθου και του Κέντρου Αρχαιολογικής Πληροφόρησης Ανωγείων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γωνιών Μαλεβιζίου, το ΚΠΕ Ανωγείων, τον Γυναικείο Συν/μο Γέργερης (ΙΔΑΙΑ ΓΗ)  και τους λαϊκούς καλλιτέχνες της περιοχής Κουτάντο Γ. , Δαλαμβέλα Γ. και Καψάλη Γ .

Τέλος ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς του Γεωπάρκου :  την εταιρία ΖΑΡΟΣ Α.Ε (Νερά Ζαρός), τον Πολιτιστικό σύλλογο Ζωνιανών «Ο Σφεντόνης» και τον Πολιτιστικό σύλλογο Μελιδονίου «Ο Γεροντόσπηλιος».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ