ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν σε αριθμούς

0

Λίγο πριν από τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με επίκεντρο την αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν, ακολουθούν μερικοί σημαντικοί αριθμοί για την επέμβαση των ΗΠΑ στην χώρα από το 2001.

    Στρατιώτες: 8.400

Περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες εμπλέκονται στην εκπαίδευση των αφγανικών στρατευμάτων στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ Resolute Support, που αριθμεί περισσότερους από 13.000 στρατιώτες με τη συμμετοχή και άλλων χωρών.

Οι υπόλοιποι Αμερικανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση που διεξάγουν οι ΗΠΑ με την κωδική ονομασία Freedom's Sentinel.

    Νεκροί: 2.394

Σε αυτόν τον απολογισμό που έχει δώσει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας περιλαμβάνονται στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι του Πενταγώνου στο Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες από το 2001.

Ο αριθμός των νεκρών κορυφώθηκε το διάστημα 2009-2012, όμως οι επιθέσεις συνεχίζονται. Φέτος, 10 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν.

    Δαπάνες: 714 δισεκατομμύρια δολάρια

Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών από το 2001 αφορά τον αμερικανικό στρατό, όμως μεταξύ αυτών των 714 δισεκατομμυρίων, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι κατέβαλαν περίπου 119 δισεκατομμύρια για την ανασυγκρότηση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και το αφγανικό κράτος, όπως και για διάφορα προγράμματα ανοικοδόμησης, μη στρατιωτικού χαρακτήρα.

Ο προϋπολογισμός μειώνεται εδώ και πολλά χρόνια. Το 2016 η Ουάσιγκτον διέθεσε 5,66 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση, ενώ ο προϋπολογισμός του αφγανικού Κράτους ανερχόταν σε 6,4 δισεκατομμύρια την ίδια χρονιά.

    Κακοδιαχείριση

Το αμερικανικό «μάννα εξ ουρανού» οδήγησε σε πολλές απάτες και διοικητικές ατασθαλίες, που συχνά αποκαλύπτονται κατά τις ακροάσεις του ειδικού γενικού επιθεωρητή για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, μια θέση που συστάθηκε από το Κογκρέσο το 2008.

Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ αγόρασαν 20 μεταγωγικά αεροσκάφη για την πολεμική αεροπορία του Αφγανιστάν έναντι 500.000 δολαρίων. Τα αεροσκάφη δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ και πουλήθηκαν με βάση το βάρος του μετάλλου, για 32.000 δολάρια, το 2014.

Η Ουάσιγκτον πλήρωσε επίσης 94 εκατομμύρια δολάρια για στολές παραλλαγής για δάση προκειμένου να τις φοράνε οι Αφγανοί στρατιώτες, σε μια χώρα που μόλις το 2% της καλύπτεται από δάση. Δεν είχε διεξαχθεί καμία μελέτη για το ποιο θα ήταν το αποτελεσματικότερο μοτίβο παραλλαγής για τις στρατιωτικές στολές.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ