ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

«Πιέσεις» για συμβασιούχους

0

«Καυτός» αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος και για το θέμα των συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας. Hδη από τους δήμους έχουν κατατεθεί αιτήματα για περίπου 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.

Οι νέες προσλήψεις, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εσωτερικών Παύλος Σκουρλέτης, θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε προσφάτως από τη Βουλή προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για τους συμβασιούχους που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, η εμπειρία θα βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης, αυξάνονται κατά πέντε έτη, από 45 σε 50, τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Οι διαδικασίες για τη διενέργεια του διαγωνισμού αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και μέχρι την ολοκλήρωσή του –και πάντως όχι αργότερα από τις 31/3/2018– οι ανάγκες των δήμων θα συνεχίσουν να καλύπτονται από τις υπάρχουσες συμβάσεις, οι οποίες παρατάθηκαν με την επίκληση έκτακτων συνθηκών και λόγων δημόσιας υγείας.

Το ζήτημα των συμβασιούχων, αλλά και των σχεδιαζόμενων μόνιμων προσλήψεων στην καθαριότητα των δήμων, εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Σε πρόσφατη συνέντευξή της («Ναυτεμπορική»), η επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα επανεξετάσει και θα καταστήσει αυστηρότερους τους κανόνες για την προσωρινή απασχόληση στη δημόσια διοίκηση», σημειώνοντας μάλιστα εν είδει προειδοποίησης ότι θα πρέπει να «διασφαλιστεί ότι θα προστατευτούν τα οφέλη που με κόπο αποκομίστηκαν από τους κανόνες για τις αποχωρήσεις». «Μεσοπρόθεσμα οι Αρχές θα πρέπει να επιδιώξουν να συνεχίσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις με πρόσθετες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της», κατέληξε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ενα από τα ζητήματα που «προβληματίζουν» τους εκπροσώπους των δανειστών είναι η ενδεχόμενη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Παρά τις αρχικές και επί μακρόν διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι οι συμβασιούχοι θα αμείβονται από τα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ, ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα μπορούν να αμείβονται και από άλλες πηγές, και δη από τα γενικά έσοδα των δήμων.

Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό ανοίγει νέα «μέτωπα» και δεν αποκλείεται να αποτελέσει ανάχωμα στην επιχειρηματολογία του κ. Σκουρλέτη ο οποίος θα επιχειρήσει να πείσει τους θεσμούς ότι οι επικείμενες μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα θα πρέπει να εξαιρεθούν από το σύνολο των προσλήψεων για το 2017.

Κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να καθησυχάσουν αλλά και να προλάβουν τις αναμενόμενες αρνητικές αντιδράσεις των θεσμών, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν τίθεται ζήτημα επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού». Η βασιμότητα αυτού του σκεπτικού παραμένει υπό απόδειξη καθώς οι θεσμοί δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως, ενώ την ίδια ώρα «διαρρέουν» προς πάσα κατεύθυνση τη δυσαρέσκειά τους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ