ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Συμπληρώματα για όγκο: Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά;

0

Αν θέλετε να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα, πρέπει να συνδυάσετε σκληρή γυμναστική, με σωστή διατροφή. Κι όμως, μερικές φορές είναι δύσκολο να δούμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και κάπου εκεί είναι που στο παιχνίδι μπαίνουν τα συμπληρώματα. Δεν είναι λίγοι όσοι τα χρησιμοποιούν, αλλά εκτός από τα θετικά αποτελέσματα που θα δούμε στον καθρέφτη, μήπως υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουμε;

Αυξημένη μυϊκή μάζα

Τα συμπληρώματα αυτά παρέχουν πρωτεΐνη και μπορούν να βοηθήσουν τους μύες μας να αναρρώνουν πιο γρήγορα μετά την γυμναστική, με αποτέλεσμα να αυξάνεται πιο εύκολα η μάζα τους. Μάλιστα, ορισμένα συμπληρώματα, όπως αυτά που περιέχουν κρεατίνη, μπορούν να αυξήσουν και την μυϊκή μας δύναμη, σε συνδυασμό με ασκήσεις αντοχής.

Αυξημένο κάψιμο λίπους

Πολλά συμπληρώματα περιέχουν ορισμένα αμινοξέα που βοηθούν στο χτίσιμο πιο γερών μυών. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας θα μπορεί να καίει περισσότερο λίπος, κατά την διάρκεια και μετά την γυμναστική, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται για να διατηρηθεί.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Ορισμένα προϊόντα μπορεί να ερεθίσουν τον γαστρεντερικό σωλήνα μετά την κατανάλωση. Ένα από αυτά τα προϊόντα είναι η κρεατίνη. Μπορεί να αναστατώσει το στομάχι και να προκαλέσει διάρροια. Επιπλέον, αν δεν είστε ανθεκτικοί στην λακτόζη, μπορεί να αισθανθείτε ναυτία, πρήξιμο και κράμπες, καθώς – τεχνικά – θεωρείται γαλακτοκομικό προϊόν.

Προβλήματα στα νεφρά

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η κρεατίνη μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στα νεφρά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ποσότητες συμπληρωμάτων που χρειάζεται να λάβει κάποιος είναι αρκετά μεγάλες, και η περιττή κρεατίνη αποβάλλεται μέσω των ούρων, άρα χρειάζεται μεγαλύτερη παραγωγή, ασκώντας πίεση στα νεφρά.

Αϋπνία

Τα περισσότερα από τα συμπληρώματα αυτά περιέχουν καφεΐνη σε κάποιον βαθμό. Σε φυσιολογικές συνθήκες, η καφεΐνη είναι ωφέλιμη, αλλά αν λαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό (και αν ήδη συνηθίζετε να πίνετε αρκετό καφέ μέσα στην ημέρα), υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για παρενέργειες, όπως νευρικότητα και αϋπνία, ειδικά αν λαμβάνετε το συμπλήρωμα πριν τον ύπνο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ