ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το πανηγύρι του Αφέντη Χριστού στην Μονή Καλοείδενας

0

Πάνω από το χωριό Άνω Μέρος, στους πρόποδες του Κέντρους, βρίσκεται η παλιά Μονή της Καλοείδενας.  Κάθε χρόνο του Σωτήρος Χριστού, στις 6 Αυγούστου, δεκάδες προσκυνητές ανηφορίζουν και συμμετέχουν στην Θεία Λειτουργία, η οποία τελείται με θρησκευτική κατάνυξη στον αναστηλωμένο βυζαντινό ναό, οποίος είναι αφιερωμένος στον Αφέντη Χριστό.

Όπως τα περισσότερα μοναστήρια, έτσι κι αυτό βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία με ψηλά πλατάνια, οργιώδη βλάστηση την άνοιξη, άφθονα νερά από πηγή και με καταπληκτική θέα προς το Ψηλορείτη. Το νερό λένε ότι είναι από τα πιο παγωμένα σε όλο το Ρέθυμνο.

Γύρω από τη μονή έχουν κατασκευαστεί πέτρινα τραπέζια με καθίσματα που εξυπηρετούν τους πιστούς που προσέρχονται κάθε χρόνο στο πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου και σε άλλες περιπτώσεις τέλεσης Μυστηρίων και πολιτιστικών ή κοινωνικών εκδηλώσεων.

Στις 6 Αυγούστου το έθιμο θέλει τους πιστούς να προσέρχονται στο μοναστήρι και να ακολουθεί πανηγύρι. Αποτελεί συνήθεια πατροπαράδοτη, οι προσκυνητές να έχουν μαζί τους πλούσια νηστίσιμα εδέσματα, τα οποία απλώνουν κάτω από την σκιά των πλατάνων, και παράλληλα να στήνεται μεγάλο γλέντι που διαρκεί ολόκληρη την ημέρα. Έτσι έγινε και φέτος. Παραδοσιακά, χωρίς μικροφωνικές εγκαταστάσεις, με λύρα, λαγούτο και καλό ντόπιο κρασί, το γλέντι διήρκεσε ολόκληρη την ημέρα.

Ένα φαινόμενο που συμβαίνει στα πλατάνια της μονής είναι η «αδελφοποίηση» των κλώνων: μικρότεροι και δυνατότεροι κλώνοι του πλάτανου συνενώνονται με μεγαλύτερους κλώνους οι οποίοι κινδυνεύουν από το βάρος τους να σπάσουν. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα δίκτυο κλαδιών που κρατάει γερά τα δέντρα. Μάλιστα, στο κεντρικό πλατάνι, σχεδόν όλα τα κλαδιά, δημιουργούν μεταξύ τους το σημείο του σταυρού.

Για το περίεργο όνομα «Καλοείδενα» υπάρχει ένας θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο μια κοπέλα από τον Φουρφουρά μια μέρα είδε μια φλόγα από το παράθυρο του σπιτιού της στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η μονή. Αργότερα βρέθηκε μια εικόνα στη θέση του δέντρου της μονής και η κοπέλα αναφώνησε «καλά είδα εγώ- καλά είδα εγώ». Έτσι θέλει η τοπική λαϊκή παράδοση να δόθηκε το όνομα στην Μονή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ