ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φωτογραφική Έκθεση των Μαθημάτων Φωτογραφίας Ρεθύμνου

0

Στην επόμενη  έκθεση της  οδού Κορνάρου που θα είναι από τις 2/9 έως 10/9  καθημερινά από 18:30 έως 23:00 θα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε έργα του καταξιωμένου φωτογράφου Βασίλη Αρτίκου.

Από το Μεσολόγγι θα μας έρθει ο φωτογράφος μαζί με τα έργα του τον οποίο θα τον έχουμε παρέα όλες τις μέρες της έκθεσης και θα μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με το έργο του και την μεγάλη αγάπη του την φωτογραφία.Λέει σχετικά ό φωτογράφος:

Κατοικώ στο Μεσολόγγι, έναν τόπο ευλογημένο. Ευλογημένο από τη χάρη της φυσικής του ομορφιάς, από τις παραδόσεις και από την ιστορία του.Μεγάλες μορφές της ευρωπαϊκής τέχνης έπλεξαν το εγκώμιο της πόλης μας στο παρελθόν. Ο Γκαίτε στον Φάουστ οδηγεί έναν από τους ήρωες του, τον Εφορίωνα τον Έλληνα, στο Μεσολόγγι . Στα Ανατολίτικα ο Βίκτορας Ουγκώ εμπνέεται από την νύχτα της Εξόδου για το ποίημα του «Αφέντες χαρεμιών», ενώ ο μεγάλος άγγλος ποιητής Λόρδος Βύρων, συνδέει όχι μόνο την ποιητική του δημιουργία με το Μεσολόγγι αλλά σφραγίζει και τη ζωή του με τον τόπο αυτό, αφού σε αυτόν  θα αφήσει την τελευταία του πνοή. Οι μεγάλοι ευρωπαίοι ρομαντικοί ποιητές του 19ου αιώνα εμπνέονται από το μεγαλείο του Μεσολογγίου. Όλες αυτές οι αξίες του ανθρωπισμού και της ελευθερίας άναψαν μια φλόγα, αυτή τη μικρή φλόγα που οδηγεί τον φακό μου όταν πρόκειται να τραβήξω μια φωτογραφία. Κάθε φορά, θα ήθελα να απλώσω τα φτερά μου και να ταξιδέψω μακριά από το σπίτι, παίρνοντας μαζί μου τις εικόνες, τα χρώματα και την αύρα της δικής μου γης.

Βασίλης Αρτίκος Ο Αρτίκος είναι γεννημένος στο Μεσολόγγι  σε εποχές μίζερες για την Ελλάδα, από πατέρα ιερέα που το μόνο μέλημα του, πέρα από το ποίμνιο του  ήταν το διάβασμα βιβλίων, και  με αυτή την αγάπη για την γνώση μπόλιασε τον μικρό Βασίλη. Παρείχε έτσι πλούτη και εφόδια μοναδικά και αναφαίρετα  με την μελέτη κλασσικών συγγραφέων. Στο φωτογραφικό του έργο βλέπουμε μια κλασσική αντιμετώπιση των θεμάτων με έντονη αισιοδοξία. Παντού βλέπεις ελπίδα για το καλύτερο και μια νατουραλιστική διάθεση.Παρά την σπάνια παρουσία χρώματος το έργο του πλημμυρίζει από φως χρώμα και λαχτάρα για ζωή. Καταγράφει τοπία, ανθρώπους, ήθη και έθιμα της περιοχής του με την δική του οπτική, την οπτική της κλασσικής παιδείας.Δεν θα δούμε φορμαλιστικές εξάρσεις ,δεν τις έχει ανάγκη η φωτογραφία του Αρτίκου απλά και με κατά μέτωπο αντιμετώπιση μας δίνει ότι έπλασε  η φύση ή μάλλον ό,τι από την φύση έπλασε η ματιά του.Οι φωτογραφίες του αυτοτελείς, δεν έχουν ανάγκη την προηγούμενη ή την επόμενη, μπορούν όμως και να συνομιλήσουν μεταξύ τους σε μια διαδοχική ανάγνωση όπως επιλέχθηκε για την παρούσα έκθεση.

Επιμέλεια έκθεσης

Μανώλης Καραταράκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ