ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

EE: Δεν αναγνωρίζουμε τις εκλογές στη Βενεζουέλα - Ουάσινγκτον: Δικτάτορας ο Μαδούρο

0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την υπερβολική άσκηση βίας από τα στρατεύματα στη Βενεζουέλα, συμπληρώνοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των αιματηρών εκλογών, που σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις με νεκρούς και τραυματίες.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος του Νικολάς Μαδούρο, «παγώνοντας» περιουσιακά στοιχεία του και χαρακτηρίζοντάς τον δικτάτορα.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε αυτές τις εκλογές», είπε ο Αντόνιο Ταγιάνι, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το σημερινό καθεστώς είναι προσκολλημένο στην εξουσία. Η επιθυμία του λαού είναι να αλλάξει το καθεστώς. Είναι απαραίτητο να πάμε σε εκλογές τώρα», τόνισε.

Αλλά και η Κομισιόν εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει την υπερβολική και δυσανάλογη άσκηση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν. Σύμφωνα με τις αρχές της Βενεζουέλας, 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις. «Η Βενεζουέλα έχει δημοκρατικά εκλεγμένους και νόμιμους θεσμούς, ο ρόλος των οποίων είναι να συνεργαστούν και να βρουν διαπραγματευτικές λύσεις στην τρέχουσα κρίση. Μία συνέλευση εκλεγμένη υπό αμφισβητήσιμες και βίαιες συνθήκες δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης», επεσήμανε ακόμη η Κομισιόν.

Αμερικανικές κυρώσεις κατά του Μαδούρο

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών «πάγωσε» τα περιουσιακά στοιχεία του Νικολάς Μαδούρο, που είναι υπό αμερικανική δικαιοδοσία, ενώ απαγόρευσε σε Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί του.

«Οι χθεσινές παράνομες εκλογές επιβεβαιώνουν ότι ο Μαδούρο είναι ένας δικτάτορας που περιφρονεί την βούληση του λαού της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. «Με τις κυρώσεις σε βάρος του, οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν τη θέση τους απέναντι στις πολιτικές του καθεστώτος του και την στήριξή τους στον λαό της Βενεζουέλας που επιζητά να ξαναγίνει η χώρα δημοκρατική», συμπλήρωσε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ