ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αναγραφή προέλευσης στο γάλα με διάρκεια 30 μήνες

0

Κατά μία έννοια προσωρινή θα είναι η ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων, με την οποία γίνεται υποχρεωτική η αναγραφή στη συσκευασία του γάλακτος της χώρας άμελξης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής τόνισε την Τετάρτη, ότι η δυνατότητα αυτή έχει διάρκεια 30 μήνες, καθώς η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει ξανά, λόγω των πιέσεων που ασκούν οι βόρειες χώρες (Βέλγιο και Δανία κυρίως) που βλέπουν να θίγονται τα συμφέροντά τους.

Τόνισε, παράλληλα, πως πρόκειται για ρύθμιση, «την οποία την πήραμε και θα την υπηρετήσουμε» και εξέφρασε την πίστη ότι θα γίνει «μόνιμη», διότι «πραγματικά την έχει ανάγκη ο χώρος».

«Δεν θέλουμε να αναστατώσουμε την αγορά. Θέλουμε, πραγματικά, να βάλουμε τάξη, στηρίζοντας τον αδύναμο κρίκο σε αυτή τη διαδικασία, που είναι, ασφαλώς, ο αγρότης. Βεβαίως, για να είναι και αποτελεσματικές οι λύσεις που φέρνουμε, γνωρίζουμε ότι αν δεν συνοδευτούν από αντίστοιχους ελέγχους και ελεγκτικούς μηχανισμούς, δεν θα τα καταφέρουμε», σημείωσε ο υπουργός.

Διευκρίνισε δε προς την επιτροπή, ότι έγινε μια προσπάθεια, η οποία είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση και τη συνεννόηση με την Ε.Ε. σημειώνοντας πως έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται αλλεπάλληλες συζητήσεις με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων του αγροτικού κόσμου.

Κριτική αλλά και θετικά σχόλια από τα κόμματα

Η τομεάρχης αγροτικού και εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή, αναγνώρισε τις θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, επεσήμανε παρ’ όλα αυτά τον κίνδυνο να μην εφαρμοστούν, λόγω των ανεπαρκών ελεγκτικών μηχανισμών.

Παράλληλα εκτίμησε πως θα προκληθούν στρεβλώσεις στην αγορά λόγω ασάφειας ορισμένων διατάξεων ή εξαιτίας παραλείψεων.

«Τον κίνδυνο από την ανεπάρκεια των ελέγχων» επεσήμανε και ο Μιχάλης Τζελέπης από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναφέροντας ωστόσο ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, για την προάσπιση των συμφερόντων των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αλλά και των καταναλωτών.

«Φέρνετε το νομοσχέδιο με τις όποιες αλλαγές, αλλά φαίνεται δεν αλλάζει στο παραμικρό ο αντιδραστικός, ο αντιαγροτικός χαρακτήρας της πολιτικής σας», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, ενώ για «θετικό νομοσχέδιο, το οποίο βάζει σε τάξη τη σχέση ανάμεσα στους εμπόρους και τους αγρότες», μίλησε ο Γ. Λαζαρίδης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Δεν βλέπουμε αρνητικά το νομοσχέδιο» σημείωσε ο Αν. Μεγαλομύστακας από την Ένωση Κεντρώων, ενώ

«πρωταρχικής σημασίας ζήτημα», χαρακτήρισε την διάταξη για την διασφάλιση της αναγραφής προέλευσης της χώρας για γαλακτοκομικά προϊόντα, ο Γ. Αμυράς, δηλώνοντας ότι το Ποτάμι, αντιμετωπίζει θετικά το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο στηρίζει τον αγροτικό κόσμο και την πρωτογενή παραγωγή, βάζει τάξη στην αγορά σε ό,τι αφορά τους χρόνους πληρωμής και προστατεύει τον Έλληνα καταναλωτή, υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ