ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανακοίνωση του συλλόγου «ΑΓΑΠΗ»

0

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων των Ατόμων, Παιδιών & Ενηλίκων με Αναπηρία «ΑΓΑΠΗ», ιδρύθηκε το 1989, στη πόλη του Ρεθύμνου, με πρωτοβουλία γονέων, κηδεμόνων και φίλων των ατόμων με αναπηρία (Νοητική Υστέρηση και ελαφρές συνοδές αναπηρίες) και είχε τη Μονάδα Ημερήσιας Περίθαλψης και Εκπαίδευσης ΑμεΑ. H Μονάδα αναβαθμίστηκε σε Κέντρο και  τώρα ο Σύλλογος λειτουργεί το «Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με Αναπηρία, Νοητική Υστέρηση «ΑΓΑΠΗ».

Ο Σύλλογος «ΑΓΑΠΗ», είναι Ν.Π.Ι.Δ., μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αναγνωρισμένο ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό Σωματείο (Νόμος 1111/72) και πιστοποιημένος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας (ΦΕΚ 836/ Β/ 19-03-2012),  απόφαση Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέγεται ανά τετραετία από τη Γενική Συνέλευση με Πρόεδρο τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.Ευγένιο, σύμφωνα με το καταστατικό του.

Σκοπός του Συλλόγου «ΑΓΑΠΗ» είναι να συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εκάστοτε εκπαιδευομένων στο Κέντρο του, καθώς και των οικογενειών τους. Γι’ αυτό και όλη η δομή των προγραμμάτων, έχει στόχο την αξιοποίηση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων του κάθε ατόμου.

Σκοπός του Κέντρου του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη, η διατήρηση και η βελτίωση των δεξιοτήτων του κάθε ατόμου μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και η αξιοποίηση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων του κάθε ατόμου και ιδιαίτερα η  εκπαίδευση στην αυτοεξυπηρέτηση και στην ημιαυτόνομη διαβίωση.    Οι εκπαιδευόμενοι που εντάσσονται στα εκπαιδευτικά προγράμματα  και προέρχονται από τη πόλη, τα προάστια και τα γύρω χωριά του Νομού. Η μετακίνηση τους, γίνεται με το λεωφορείο του Συλλόγου και με δύο ναυλωμένα ταξί.

Το «Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία, Νοητική Υστέρηση με τον δ.τ. «ΑΓΑΠΗ» του Συλλόγου «ΑΓΑΠΗ» έχει ενταχθεί από τον Μάρτιο του 2017 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη.

Το Επιχειρησιακό πρόγραμμα με Άξονα προτεραιότητας 5 «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας στην Κρήτη» το οποίο

συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

Με Τίτλο «Δράση9.iii.3.:ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ - ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ».

Επίσης στηρίζεται οικονομικά από δωρεές συμπολιτών και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις τοπικών φορέων, επιδοτούμενα προγράμματα, συνδρομές μελών και τη διάθεση των προϊόντων και κατασκευών των εργαστηρίων του Συλλόγου «ΑΓΑΠΗ».

Ο Σύλλογος «ΑΓΑΠΗ» συνεργάζεται άμεσα με το Δήμο Ρεθύμνου και τη Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ), το Σωματείο ΑμεΑ, την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.  Α.Ε.), τις Ξενοδοχειακές Μονάδες CRECOTEL, για ψυχαγωγικές εκδηλώσεις με σκοπό την οικονομική στήριξη του Συλλόγου, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Παράρτημα Ρεθύμνης (Ε.Ε.Σ.) κ.α..

Ο Σύλλογος από τον Ιούλιο του 2015, στεγάζεται στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου, (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) που έχει παραχωρηθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης στη διεύθυνση Παπανικολάου 23, στη Καλλιθέα.

Όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται στους εκπαιδευόμενους προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ.

Ο Σύλλογος «ΑΓΑΠΗ» παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας κοινωνικής φροντίδας και ως δράσεις του ορίζονται οι ενέργειες που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των ατόμων με Νοητική Υστέρηση.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Συλλόγου «ΑΓΑΠΗ» είναι στελεχωμένη από ένα Ψυχίατρο, μία Ψυχολόγο και μία Κοινωνική Λειτουργό και παρέχουν Συνοδευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες για τη ψυχολογική στήριξη των ατόμων και των οικογενειών τους.

Το έργο των Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών που παρέχει η Κοινωνική Υπηρεσία είναι:

  • Συμβουλευτική παρέμβαση και ψυχοκοινωνική στήριξη των εκπαιδευομένων και των οικογενειών τους.
  • Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
  • Ενεργοποίηση εθελοντών και συμμετοχή τους στη λειτουργία του Κέντρου.
  • Συνεργασία με τοπικούς φορείς και με παρεμφερείς φορείς εντός και εκτός Κρήτης.
  • Συνεργασία με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται τα παρακάτω προγράμματα όπου οι εκπαιδευόμενοι είναι χωρισμένοι σε ομάδες και υλοποιούν συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως:

Προγράμματα:

  • Ιατρική παρακολούθηση.
  • Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο,
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων στην αυτοεξυπηρέτηση (σωματογνωσία, σωματική-στοματική υγιεινή, δραστηριότητες που απαιτεί η ζωή μέσα στο σπίτι),
  • Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και κοινωνικοποίησης,
  • Συμμετοχή σε προγράμματα ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης,
  • Εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας,

Εργαστήρια:

  • Χειροτεχνίας,
  • Οικιακής οικονομίας
  • Κηπουρικής
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ