ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις προκαλεί ο νέος Ποινικός Κώδικας

0

Η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει εύρος στη λεγόμενη «αποσυμφόρηση των φυλακών» όχι μόνο με την επέκταση χρονικής ισχύος του λεγόμενου νόμου Παρασκευόπουλου μέσω τροπολογίας, αλλά και με τη σχεδιαζόμενη αλλαγή διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, χωρίς μάλιστα να έχει –πέραν των σχετικών γενικόλογων προαναγγελιών– παρουσιάσει με λεπτομέρειες το περιεχόμενο των σχεδιασμών της, προκαλεί προβληματισμό, αλλά και αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Αν και χθες, στην τελική –προ της εισαγωγής στην Ολομέλεια– συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στην αρμόδια επιτροπή, όλοι ανέμεναν την προαναφερθείσα τροπολογία, αυτή δεν παρουσιάστηκε.

Επιπροσθέτως, ο κ. Σταύρος Κοντονής προέβη και σε εξαγγελία ουσιαστικά μείωσης των προβλεπόμενων ποινών για αδικήματα: «Το πλαίσιο ποινών που έχουμε αυτή την ώρα, είναι ιδιαίτερα υψηλό, λαμβάνοντας υπόψη τι ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τον νέο Ποινικό Κώδικα έρχεται ένας εξορθολογισμός του πλαισίου ποινών και είναι βέβαιο ότι κάποιοι από τους κρατούμενους θα επωφεληθούν αυτού του εξορθολογισμού», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, επαναλαμβάνοντας ότι με τις επιλογές των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βελτιώθηκε η κατάσταση των φυλακών, που ήταν, έως το 2015, «κολαστήρια».

«Είναι τελείως λάθος αυτός ο τρόπος για την επίλυση του προβλήματος συμφόρησης φυλακών», σχολίασε σε παρέμβασή του ο κ. Μάκης Βορίδης (Νέα Δημοκρατία), κάνοντας λόγο για κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια. «Δεν γίνεται να μειώνεται ο χρόνος κράτησης εξαιτίας και μόνο της κατάστασης στις φυλακές», τόνισε.

Στην ανάγκη γενικότερης συζήτησης του θέματος αναφέρθηκε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Θ. Παπαθεοδώρου, ενώ την κατάργηση του νόμου ζήτησε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ι. Αϊβατίδης.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Παρασκευόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «στα ποσοστά της υποτροπής επιδρούν και οι συνθήκες κράτησης. Σωστή πολιτική είναι η αναβάθμιση των συνθηκών κράτησης. Ο συνωστισμός στη φυλακή προκαλεί εκβαρβαρισμό των κρατουμένων».

Εναλλακτικές

Προ μηνός, πάντως, ο κ. Στ. Κοντονής είχε δηλώσει ότι στη νέα ρύθμιση για την παράταση και την «αυστηροποίηση» του νόμου Παρασκευόπουλου, πέραν του γενικού μέτρου της απελευθέρωσης κρατουμένων θα περιλαμβάνονται εναλλακτικοί τρόποι έκτισης ποινής αλλά και απαγόρευση απελευθέρωσης για κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί για ειδεχθή εγκλήματα. Ως προς το σκέλος που αφορά την αυστηροποίηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει ότι από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, πλην εκείνων που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και ήδη εξαιρούνται, εξετάζεται η επέκταση της απαγόρευσης χρήσης του και στις περιπτώσεις ανθρωποκτονιών με ορισμένα χαρακτηριστικά, καθώς και στο αδίκημα του βιασμού.

Πέραν των πολιτικών αντιδράσεων, ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει υποστεί σφοδρή κριτική και σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς κάνοντας χρήση του έχουν αποφυλακιστεί κακοποιοί που στη συνέχεια έχουν σημειώσει υποτροπή.

Βαρύτερη όλων των περιπτώσεων αυτή του βαρυποινίτη Βασίλη Στεφανάκου, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος το 2016. Ο Β. Στεφανάκος είχε καταδικαστεί για ηθική αυτουργία σε δολοφονία, αλλά και για την απόδραση των Ριζάι - Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό. Αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει οκτώ χρόνια από τα είκοσι ένα που του είχαν επιβληθεί.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ