ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκδήλωση για την Μάχη στους Ποταμούς

0

Την περασμένη Κυριακή 17-9-2017 η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τίμησε με την εκδήλωση που οργάνωσε την 73η επέτειο της Μάχης των Ποταμών στο Αμάρι.

Από μέρους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ χαιρέτησε ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης που ταυτόχρονα αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα.

Είπε μεταξύ άλλων, «11 του Σεπτέμβρη του 1944 ο ΕΛΛΑΣ Ρεθύμνου κτυπά τους Γερμανούς σε αυτό εδώ το σημείο ‘‘Λινές’’, τιμωρώντας τους παράλληλα για τις θηριωδίες που διέπραξαν στα χωριά του Κέντρους. Όλα σχεδιάστηκαν από τους διοικητές Νίκο Παπαδάκη (καπετάν Λεμονιά), Στρατή Βελουδάκη, Στέλιο Αγγελάκη, και Αλέκο Μαθιουδάκη. Ξεκίνησαν, με την κατάληψη της Σχολής Ασωμάτων. Η μάχη κράτησε μέχρι την επόμενη μέρα, εφόσον ήρθαν ενισχύσεις για τους Γερμανούς». Τόνισε ακόμα ότι, «για την τελική νίκη, μέτρησε η παλικαριά και ο ηρωισμός των μαχητών του ΕΛΑΣ, γιατί ξέρανε γιατί πολεμούσαν».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής των γραμματέα της Κωστή Σταυρουλάκη και Στέλιο Αλεξάκη, όπου ο Σ. Αλεξάκης στην ομιλία που έκανε, αναφέρθηκε στην φιέστα της Εσθονικής προεδρίας της ΕΕ λέγοντας, «όλος ο αντικομμουνιστικός της βόθρος βγήκε στον αφρό. Τίποτα νέο δεν ακούστηκε, αναπαράγονται χιλιοειπωμένα και κιτρινισμένα ιδεολογήματα, κάνοντας καθαρό ότι η αστική τάξη, τρέμουν το λαό και την προοπτική της πάλης του, χτυπούν τους κομμουνιστές γιατί αυτοί είναι φορείς της διεξόδου από το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τις κρίσεις του. Ιστορικά, πάντα ο αντικομουνισμός συνόδευε την κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου και μόνο ανησυχία πρέπει να προξενεί στους εργαζόμενους. Επομένως, να προβληματιστούν βαθύτερα οι εργαζόμενοι και ο λαός.

Ο καπιταλισμός και οι απολογητές του έχουν κάθε λόγο να φοβούνται και να συκοφαντούν το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, επειδή, και τότε και τώρα, η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου είναι η μοναδική διέξοδος για να πάψουν η άγρια εκμετάλλευση και οι πόλεμοι, να εξαλειφθούν οι κρίσεις, η φτώχεια και η προσφυγιά, να οργανωθεί η οικονομία και να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνάμεις με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ κρύβουν ότι, μαζί με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ψήφισαν το 3ο μνημόνιο.     Το λεγόμενο, βελτιωμένο οικονομικό κλίμα, για τα κέρδη των μονοπωλίων βασίζεται και μεταφράζεται σε διαρκή κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης:  Στους τσακισμένους μισθούς, στο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, στο ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην φοροληστεία για την ενίσχυση της κρατικής στήριξης του κεφαλαίου, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας σε επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτικούς ανταγωνισμούς.

Θέλουν να κρύψουν ότι οι αντεργατικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι αυτοί που κατοχυρώνουν και προάγουν την πιο άγρια εκμετάλλευση. Και οι νόμοι αυτοί δεν έχουν προσωρινό, αλλά μόνιμο χαρακτήρα. Ότι εμπλουτίζονται με καινούριες ρυθμίσεις και διατάξεις, όπως αυτές που πρόσθεσε η κυβέρνηση για τα δουλεμπορικά, την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, συρρίκνωση συνδικαλιστικών ελευθεριών κ.ά.

Οι σύγχρονες και διευρυμένες λαϊκές ανάγκες είναι ασύμβατες με το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετούν τα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές και απόψεις για την διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας σε ανάπτυξη και κρίση.

Είναι παγίδα, που πρέπει με την πάλη του ο λαός να αχρηστεύσει.

Κλιμακώνονται οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο. Η περιοχή αποτελεί κρίσιμο γεωστρατηγικό, αλλά και εμπορικό πέρασμα, με τεράστιο φυσικό πλούτο. Γι' αυτό συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ανταγωνιζόμενων ιμπεριαλιστικών κέντρων και κρατών, κυρίως των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας. Οι ιμπεριαλιστές όπου γης  ανοίγουν εστίες πολέμου (Β. Αφρική, Συρία, Ουκρανία) κ.α. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, σε μόνιμη βάση εισπράττει τα εύσημα των ΝΑΤΟικών για τις υπηρεσίες που απλόχερα τους παρέχει.

Υπάρχει πείρα, να μην χύσουμε το αίμα μας στο όνομα της οικονομικής τους ανάπτυξης.

Οι πρωτόγνωρες κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο πρώτο δικό της κράτος, στην ΣΕ, η ικανοποίηση σύνθετων λαϊκών αναγκών, που στον καπιταλισμό είναι αδύνατον να συμβεί, αποδεικνύουν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού που εγκαινίασε η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, τα 100χρονα της οποίας τιμάμε φέτος. Έδειξε ακόμα, ότι οι καπιταλιστές δεν είναι ανίκητοι, ότι η εξουσία τους δεν είναι άπαρτη, αιώνια. Ο δρόμος χαράχτηκε και αυτό είναι που τους στοιχειώνει.

Δόξα και τιμή στους αγωνιστές. Το παράδειγμα τους ας γίνει οδηγός για τους σύγχρονους λαϊκούς αγώνες.

Ο εχθρός και τότε και τώρα ένας και ο αυτός, ο καπιταλιστικός δρόμος της οικονομικής ανάπτυξης.   Μεταξύ άλλων παραβρέθηκε και κατάθεσε στεφάνη στη μνήμη των αγωνιστών ο αντιδήμαρχος του Δ. Αμαρίου Μανώλης Ψαρουδάκης. Απάγγειλαν, από την ΚΝΕ το ποίημα του Αζίζ Νεσίν: Σώπα, μη μιλάς, είναι ντροπή

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ