ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξυπνες λύσεις» για φορολογική ελάφρυνση αυτοαπασχολουμένων

0

«Εξυπνες λύσεις» προκειμένου να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων που διαπιστώθηκαν φέτος μετά την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στις κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών αναζητεί η κυβέρνηση.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από τα οποία προκύπτει ότι τα έσοδα από άμεσους φόρους στο επτάμηνο του έτους είναι μειωμένα κατά 653 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 δημιουργούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία καλείται να αναστρέψει την κατάσταση έτσι ώστε τόσο κατά το τρέχον έτος αλλά κυρίως το 2018 να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός και απαιτηθούν από τους δανειστές πρόσθετα μέτρα.

Παρά λοιπόν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και των αυξημένων συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, τα έσοδα από άμεσους φόρους κινήθηκαν πτωτικά, δείχνοντας ότι η υπερφορολόγηση δεν έχει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε, χθες, ότι: «Εξετάζουμε κίνητρα», όχι απαραίτητα με μειώσεις συντελεστών αλλά με «έξυπνο τρόπο» για να αντιστραφούν οι τάσεις δήλωσης χαμηλότερων εισοδημάτων. Στελέχη της Καραγεώργη Σερβίας επισημαίνουν ότι επί της ουσίας αναζητούνται λύσεις με βάση τις οποίες δεν θα είναι αντικίνητρο η δήλωση των πραγματικών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει διάφορα, από την εντατικοποίηση των ελέγχων και τη μείωση του ορίου των συναλλαγών με μετρητά έως την επιβολή πλαφόν στο άθροισμα φόρου εισοδήματος και εισφορών. Με τα σημερινά δεδομένα, το άθροισμα των δύο υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 60%. Θα μπορούσε να τεθεί ένα όριο (π.χ. στο 55%) και σε περίπτωση υπέρβασης να «κόβονται», όσο χρειάζεται, οι εισφορές. Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν με την άφιξη των πιστωτών της χώρας στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Τα στοιχεία των φετινών δηλώσεων, πάντως, είναι ήδη σε γνώση των τεχνικών κλιμακίων, τα οποία αναμένεται να καταθέσουν στους επικεφαλής των θεσμών τις προτάσεις τους. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα δηλούμενα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματικών είναι μειωμένα κατά 900 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και των μισθωτών και των συνταξιούχων. Μειωμένα επίσης είναι και τα εισοδήματα που δήλωσαν οι ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, το συνολικό δηλωθέν εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών μειώθηκε το 2016 κατά 20% σε σύγκριση με το 2015. Η εν λόγω κατηγορία φορολογουμένων δήλωσε για το 2016 (στις φορολογικές δηλώσεις του 2017) συνολικό ποσό εισοδημάτων ύψους 3,8 δισ., έναντι 4,7 δισ. ευρώ για το 2015 (στις φορολογικές δηλώσεις του 2016). Το συνολικό ποσό εισοδήματος που δήλωσαν το 2016 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανήλθε σε 57,9 δισ., έναντι 58,75 δισ. το 2015, δηλαδή μειώθηκε κατά 1,5% ή κατά 864 εκατ. Τέλος, οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δήλωσαν συνολικά για το 2016 ποσό εισοδήματος 5,962 δισ. προερχόμενο από ενοίκια, ενώ πέρυσι είχαν δηλώσει 6,083 δισ. από την ίδια πηγή. Το εισόδημά τους μειώθηκε δηλαδή κατά 121 εκατ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ