ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ε.Ε. χρηματοδότησε μελέτη που απέδειξε πως η πειρατεία δεν βλάπτει – και μετά προσπάθησε να την κρύψει

0

Το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε με 360.000 ευρώ την ολλανδική εταιρεία Ecorys, για να εξετάσει τις συνέπειες που έχει η πειρατεία στις πωλήσεις υλικού που καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα.

Η τελική έκθεση ολοκληρώθηκε στον Μάιο του 2015, ωστόσο για κάποιον λόγο δεν εκδόθηκε ποτέ – σύμφωνα με την Julia Reda, ευρωβουλευτή του Γερμανικού Πειρατικού Κόμματος.

Η 300 σελίδων έκθεση φαίνεται να συμπεραίνει πως δεν υπάρχει απόδειξη για το γεγονός ότι η πειρατεία δρα αρνητικά στις πωλήσεις έργων πνευματικής ιδιοκτησίας – με εξαίρεση τα blockbusters ου έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα. Όπως αναφέρει:

Σε γενικές γραμμές, από τα αποτελέσματα δεν προκύπτει αδιάσειστη στατιστική απόδειξη επηρεασμού των πωλήσεων. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά πως η πειρατεία δεν έχει συνέπεια, αλλά μόνον ότι η στατιστική ανάλυση δεν αποδεικνύει με επαρκή αξιοπιστία πως υπάρχει επίδραση. Εξαίρεση αποτελούν οι πρόσφατες δημοφιλείς ταινίες.

Έτσι, η έκθεση δεν δίνει οριστική απάντηση στο ζήτημα. Ωστόσο, δεν μπορεί να δοθεί απάντηση στο κατά πόσο θα είχε μεγάλη επίδραση στη σχετική συζήτηση, αφού δεν έχει δημοσιευθεί. Κάτι που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά.

Στο blog της, η Reda υποστηρίζει πως έρευνες όπως αυτή είναι θεμελιώδεις στις διαβουλεύσεις για την όποια αλλαγή στις πολιτικές περί των πνευματικών δικαιωμάτων – στο πλαίσιο των οποίων, η γενική υπόθεση είναι πως η πειρατεία επηρεάζει τα έσοδα των κατόχων τους. Επίσης, ασκεί κριτική στη διστακτικότητα της Κομισιόν να εκδώσει την έκθεση.

Μάλιστα, σημειώνει πως πιθανότατα δεν θα είχε δει το φως της δημοσιότητας για αρκετά ακόμη χρόνια, αν η ίδια δεν είχε καταθέσει τον Ιούλιο αίτημα για πρόσβαση στο σχετικό υλικό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ