ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Καφές και συμπάθεια στο νέο Μουσικό Καφενείο του ΚοιΣΠΕ Ρεθύμνου

0

Μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη γωνιά που αξίζει τον κόπο να επισκεφθούμε δημιουργήθηκε στην πόλη μας πριν από περίπου 1,5 μήνα, στην οποία προσφέρεται καφές που στα συστατικά του περιέχει μεγάλη δόση από κοινωνική αλληλεγγύη και μπόλικο σεβασμό στη διαφορετικότητα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου και πρόεδρος του ΚοιΣΠΕ κ. Αντώνης Λιοδάκης.

Πρόκειται για μια  πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και αφορά στη δημιουργία ενός Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ Ρεθύμνου) που ξεκίνησε με τη δημιουργία ενός Μουσικού Καφενείου στην Οδό Κριάρη, στο οποίο εργάζονται άτομα με ψυχιατρικές δυσκολίες.

Μιλώντας για τη δημιουργία του ΚοιΣΠΕ Ρεθύμνης ο κ. Αντώνης Λιοδάκης ανέφερε: «Ο νόμος 2716 του 99, ο οποίος ήταν ένας πρωτοποριακός νόμος, προέβλεπε ένα πολύ ευέλικτο Νομικό Πλαίσιο για τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης, οι οποίοι και ξεκίνησαν να δημιουργούνται. Κάθε νομός δικαιούται να φτιάξει έναν ΚοιΣΠΕ με πολλά παραρτήματα όμως σε όλους τους τομείς. Μάλιστα εκείνα τα πρώτα χρόνια, αποτελούσε και ζήτημα τεχνογνωσίας προς τις άλλες χώρες. Εμείς τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να το υλοποιήσουμε και έχουμε βρει τους πρώτους συνεταιριστές μέσα από 3 κατηγορίες. Α) Άτομα με ψυχιατρική εμπειρία, Β) Επαγγελματίες ψυχικής υγείας Γ) Φυσικά πρόσωπα και φορείς της πόλης».

Οι συνεταιριστές όπως σημείωσε ο ίδιος, ήδη ξεπερνούν τους 50, ενώ ανέφερε ότι είναι σημαντικό στους συνεταιριστές να συμπεριληφθούν τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια αλλά και όλοι όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν την προσπάθειά αυτή. «Ο καθένας εκπροσωπείται από μία συνεταιριστική μερίδα αλλά μπορεί να πάρει περισσότερες. Το κόστος της κάθε μερίδας είναι 50 ευρώ».

Σχεδιάζονται περισσότερες από 10 επιχειρηματικές δράσεις

Αναφερόμενος στις επιχειρηματικές δράσεις που σχεδιάζονται για τον ΚοιΣΠΕ ο κ. Λιοδάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Δουλέψαμε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου ένα επιχειρηματικό σχέδιο που αναφέρει πάνω από 10 επιχειρηματικές δράσεις και μία από αυτές είναι το Μουσικό Καφενείο. Έχουμε πει επίσης να κάνουμε ένα κυλικείο στην εθνική οδό, κι ένα κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα. Έχουμε σκεφτεί να πάρουμε ένα αγρόκτημα 30 στρεμμάτων, ενδεχόμενα στη Σχολή Ασωμάτων, για να κάνουμε εναλλακτικές καλλιέργειες σε ρόδι, αλόη, φραγκόσυκο και άλλους μικρούς κήπους. Έχουμε επίσης σκεφτεί να ασχοληθούμε με τον θρησκευτικό τουρισμό, αλλά και με την παραγωγή προϊόντων και σκεφτόμαστε ακόμη και για ένα μικρό τυροκομείο».

Στα πλαίσια της κοινωνική οικονομίας

Ο πρόεδρος του ΚοιΣΠΕ Ρεθύμνου εξηγώντας το πλαίσιο λειτουργίας του Συνεταιρισμού ανέφερε:  «Λειτουργεί στα πλαίσια της κοινωνικής Οικονομίας, η οποία στην Ελλάδα δεν είναι πολλή αναπτυγμένη, όπως έχει αναπτυχτεί στην Ευρώπη. Η κοινωνική οικονομία αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της οικονομίας μετά την ιδιωτική και το δημόσιο. Επομένως η κοινωνική οικονομία έχει πολύ μεγάλο ορίζοντα ανάπτυξης. Το νομικό καθεστώς του ΚοιΣΠΕ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και διοικείται από Δ.Σ. το οποίο εκλέγεται από τους συνεταιριστές.

Πρώτη δραστηριότητα το Μουσικό Καφενείο

Η πρώτη δραστηριότητα του ΚοιΣΠΕ Ρεθύμνου είναι αυτό το Μουσικό Καφενείο με το όνομα «Φωλιά του Κούκου», στην οδό Κριάρη. Γι αυτή την πρώτη δραστηριότητα ο κ. Λιοδάκης ανέφερε σχετικά: «Το Μουσικό μας Καφενείο βρίσκεται κοντά στο Νοσοκομείο, κοντά στο  Κλειστό Γυμναστήριο, κοντά στα Δικαστήρια. Λειτουργούμε περίπου 1,5 μήνα και σκοπεύουμε να βγάλουμε τα απαραίτητα φυλλάδια, να κάνουμε ιστοσελίδες για το μάθει ο κόσμος και ελπίζουμε να μας υποστηρίξει. Ξέρετε, αυτός ο καφές είναι ξεχωριστός, αφού περιέχει εκτίμηση στον άνθρωπο που προσπαθεί και που αγωνίζεται και που έχει περάσει τις δυσκολίες. Στη «Φωλιά του Κουκου» εργάζονται άτομα από την πρώτη κατηγορία, δηλαδή άτομα με ψυχιατρικές δυσκολίες. Κάποιος που θέλει να μας συμπαρασταθεί μπορεί να πάρει μια συνεταιριστική μερίδα δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι στέκεται στο πλευρό της προσπάθειας ή να περάσει από το Μουσικό Καφέ μας Κριάρη 10-12 και να πιει έναν καφέ ή μια μπύρα με τα μεζεδάκια τα οποία προσφέρονται.  Συγχρόνως, σιγά - σιγά αναπτύσσεται το delivery που μόλις ξεκίνησε».

Το καφενείο λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως 11-12 το βράδυ κι αν όλα πάνε καλά θα ανοίγει και την Κυριακή, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται και μουσικές βραδιές. Μάλιστα έχει δημιουργηθεί και μια ομάδα εθελοντών που στηρίζει το μουσικό καφενείο.

Τα εγκαίνια σχεδιάζονται να γίνουν σε περίπου ένα μήνα και θα συνδυαστούν με μια ημερίδα για την κοινωνική οικονομία, πρόσθεσε ο κ. Λιοδάκης και υπογράμμισε: «Αν αυτή η προσπάθεια αγκαλιαστεί από τους όλους μας, θα πάει πολύ καλά και θα δώσει μια δύναμη αναπνοής στα παιδιά με ψυχιατρικές δυσκολίες που εργάζονται εκεί. Γιατί αυτό το Καφέ αυτό αποτελεί μια μονάδα ψυχικής Υγείας, καθώς συμβάλει στη θεραπεία αυτών των ανθρώπων καθώς τους δίνει αυτοπεποίθηση, λειτουργικότητα και κοινωνικότητα.

Δεύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα το συνεργείο καθαριότητας

Ήδη είναι έτοιμη και η δεύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα του ΚοιΣΠΕ Ρεθύμνου κι αυτή τη φορά αφορά σε ένα συνεργείο καθαριότητας «Μετά το καφενείο σχεδιάζουμε ένα συνεργείο καθαριότητας που ξεκινάει σύντομα, καθώς θα υπογράψουμε μια σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε το συνεργείο του ΚοιΣΠΕ να καθαρίζει τα γραφεία του. Θα απευθυνθούμε τόσο σε ιδιώτες όσο και στο δημόσιο, αφού υπάρχει ένας νόμος που οι ΚοιΣΠΕ έχουν προτεραιότητα στο να καθαρίζουν δημόσιους χώρους» κατέληξε ο κ. Λιοδάκης.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ