ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Λογοθεραπεία στην τρίτη ηλικία

0

Η θεραπεία ομιλίας για ηλικιωμένους είναι συχνά απαραίτητη όταν ανακάμπτουν από τις εξουθενωτικές συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή πάσχουν από άνοια. Μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη μετά από τραυματισμό στο κεφάλι που έχει ως αποτέλεσμα κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Η αποτελεσματική ικανότητα επικοινωνίας είναι σημαντική σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά για τους ηλικιωμένους μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. Αν ένας ηλικιωμένος δεν μπορεί να περιγράψει με επιτυχία τι χρειάζεται, ή τι του συμβαίνει γενικά μπορεί εύκολα να προκύψει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Είναι εξαιρετικά κρίσιμο, αν ένας ηλικιωμένος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επικοινωνία του, το περιβάλλον του να συμβουλευτεί το συντομότερο δυνατό ένα λογοθεραπευτή. Μπορεί να χρειαστούν υπηρεσίες λογοθεραπείας εάν παρατηρηθούν οι παρακάτω επικοινωνιακές συμπεριφορές:

Προβλήματα στην προφορική έκφραση των αναγκών του ή/και στην απάντηση ερωτήσεων.

Εμφάνιση  σημαντικών δυσκολιών στη διαχείριση των δικών του προσωπικών ή ιατρικών θεμάτων.

Εμφάνιση ανικανότητας στην αποφυγή τραυματισμών ή άλλων πιθανών επικίνδυνων καταστάσεων.

Μετά από μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της επικοινωνίας που γίνεται στον ασθενή, ο ειδικός μπορεί να καθορίσει που εντοπίζεται το πρόβλημα και πώς αντιμετωπίζεται καλύτερα. Άλλοι παράγοντες που  πρέπει επίσης να εξεταστούν για να αποκλειστούν  είναι τα φάρμακα, η κατάθλιψη, η αφυδάτωση κ.λπ.

Η θεραπεία ομιλίας για τους ηλικιωμένους μπορεί να βοηθήσει και με θέματα ομιλίας που εμφανίζονται λόγω της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Καθώς κάποιος μεγαλώνει, οι φωνητικές χορδές μπορούν να γίνουν λιγότερο ελαστικές και οι λαρυγγικοί μύες να αποδυναμωθούν, καθιστώντας δύσκολη την ομιλία με τον τρόπο που είχε μέχρι τότε συνηθίσει . Η θεραπεία ομιλίας για τους ηλικιωμένους μπορεί να τους βοηθήσει να “μάθουν” εκ νέου να μιλούν, χρησιμοποιώντας φωνητικές ασκήσεις οι οποίες θα τους βοηθήσουν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά χωρίς δυσκολίες και δίχως το αίσθημα της φωνητικής κόπωσης.

Η θεραπεία ομιλίας είναι επίσης συχνά απαραίτητη μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτός ο τύπος γλωσσικής δυσλειτουργίας ονομάζεται αφασία, η οποία είναι μια διαταραχή επικοινωνίας που βλάπτει την ικανότητα ενός ατόμου να χρησιμοποιεί και να κατανοεί τη γλώσσα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου στις Η.Π.Α., πάνω από 700.000 άνθρωποι έχουν εγκεφαλικά επεισόδια στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Από αυτούς που επιζούν μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας στους τέσσερις βιώνει αφασία και η κατάστασή του απαιτεί άμεση παρέμβαση και  αποκατάσταση. Η ανάκτηση της ομιλίας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι δυνατή, ειδικά εάν η θεραπεία ξεκινήσει αμέσως. Εάν τα συμπτώματα διαρκέσουν για περισσότερο από έξι μήνες, είναι σχεδόν μηδενικές οι πιθανότητες ο ασθενής να αναρρώσει πλήρως.

Γενικότερα, πρέπει να τονιστεί ότι η λογοθεραπεία είναι εξίσου σημαντική για τους ηλικιωμένους όσο είναι και για τα παιδιά. Μάλιστα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι επιτακτική η - χωρίς καθυστέρηση - θεραπεία σε έναν ασθενή της τρίτης ηλικίας διότι η αναβολή έστω και κάποιων μηνών ενδέχεται να οδηγήσει σε μία κατάσταση μη αναστρέψιμη .

Για απορίες, σχόλια, παρατηρήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο [email protected] ή στο 693 60 60 070

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ