ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Μία νέα εποχή «έρχεται» για το χρυσοφόρο προϊόν της Κρήτης

0

Στο 1,50 ευρώ το δυάρι ξεκίνησαν οι έμποροι στο νομό Ηρακλείου να αγοράζουν τη σταφίδα της ποιότητας 0,2, την ώρα που οι παραγωγοί σε Προφήτη Ηλία, Κυπαρίσσι και σε άλλα χωριά του Τεμένους εξακολουθούν να απλώνουν, εκμεταλλευόμενοι τον πολύ καλό καιρό, ο οποίος ευνοεί την αποξήρανση του προϊόντος.

Υπάρχει πλέον μια αισιόδοξη εκτίμηση ότι ίσως η φετινή χρονιά να αποτελέσει νέα αφετηρία, για να αρχίσει σταδιακά η ανάκαμψη του άλλοτε χρυσοφόρου προϊόντος. Και αυτό το ενδιαφέρον της παραγωγικής διαδικασίας έχει να κάνει βέβαια με τις εξευτελιστικές τιμές σε επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια, καθώς και το μειωμένο ενδιαφέρον στην παραγωγή της τσικουδιάς, που εκτιμάται ότι φέτος, εξαιτίας των κυβερνητικών μέτρων, θα μειωθεί σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό όχι κάτω του 30%!

«Μαζεύουν οι παραγωγοί και μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί το μάζεμα της σταφίδας σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 70%. Η εμπορική κατάσταση της σταφίδας είναι φέτος καλή, επειδή οι τιμές των επιτραπέζιων ήταν πολύ χαμηλές. Δηλαδή, αν ήταν 1 ευρώ το κιλό το επιτραπέζιο σταφύλι, σίγουρα δε θα μας συνέφερε η σταφίδα. Τη στιγμή όμως που πήγε στα 40 με 60 λεπτά το κιλό, η σταφίδα είναι μια καλή διέξοδος. Πολύ καλά το έκανε ο κόσμος. Μας έκανε καλό καιρό και την αποξηράναμε. Και έχει καλή ποιότητα πραγματικά», είπε χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Στάθης Φραγκιαδάκης.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής επισημαίνει ότι θα πρέπει, με αφορμή τη φετινή συγκυρία, να καταλάβουν οι έμποροι ότι θα πρέπει να δώσουν ακόμη μεγαλύτερες τιμές από του χρόνου, ώστε να ξαναρχίσει ο κόσμος να κάνει πολλή σταφίδα.

«Σαν ποσότητα στο νομό δεν μπορώ να ξέρω, αλλά η περιοχή μου έχει κάνει γύρω στο 60 με 70% παραπάνω από πέρυσι. Δηλαδή, θα ξεπεράσουμε τους 100 τόνους, όταν πέρυσι δεν κάναμε 30 με 40 τόνους. Και σήμερα απλώνουν. Στον Προφήτη Ηλία μπορεί και να φτάσουν τους 1.000 τόνους σταφίδας, που είχαν χρόνια να κάνουν τόση», ανέφερε ο Στάθης Φραγκιαδάκης.

Ο ίδιος εκφράζεται θετικά για την παρέμβαση της ΚΣΟΣ τις προηγούμενες μέρες, που ανακοίνωσε την τιμή του 1,50 ευρώ το κιλό στο δυάρι. Και θεωρεί ότι θα ήταν πολύ καλύτερα για όλους αν η ΚΣΟΣ έβγαζε τις τιμές αυτές από τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη, «η συγκυρία φέτος ήταν πολύ θετική ως προς τη σταφίδα, αφού οι τιμές στα επιτραπέζια σταφύλια ήταν τόσο χαμηλές, που είχαμε να τις δούμε γύρω στα 5-6 χρόνια. Δηλαδή πήγαν στο 50% κάτω σε σχέση με πέρυσι. Και ο κόσμος σταφιδοποίησε»...

Την ίδια ώρα, με τα κυβερνητικά μέτρα στην τσικουδιά αναμένεται μείωση κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Και πέρυσι όμως είχαμε μείωση 30% σε σχέση με πρόπερσι, σύμφωνα με το συνδικαλιστή, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον της τσικουδιάς, αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

«Πληρώνουμε ανάλογα την ποιότητα»

«Από 80 λεπτά μέχρι και 1,50 ευρώ το κιλό πληρώνουμε τη σταφίδα, ανάλογα με την ποιότητα», είπε στη "Νέα Κρήτη" ο μεταποιητής σταφίδας Γιάννης Περδικογιάννης.

«Αλλά και ο Τοσκούδης στις ίδιες τιμές παίρνει τη σταφίδα», σύμφωνα με τον κ. Περδικογιάννη. «Σε ένα 80% τουλάχιστον οι ποιότητες είναι καλές. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις εσωτερικές ανάγκες με ελληνικές σταφίδες και να μη χρειαστεί να έρθουν σταφίδες από την Τουρκία. Μας ενδιαφέρουν οι καλοί τύποι σταφίδας, γιατί αυτοί δεν έχουν καλούς τύπους»...

Ο ίδιος επισημαίνει, εξάλλου, ότι φέτος αναμένεται αυξημένη παραγωγή σταφίδας και στην Κόρινθο.

«Ακόμα δεν κατέβηκαν οι Κορίνθιοι κάτω, αλλά ακολουθούν. Ό,τι κάνουμε εμείς ακολουθούν και αυτοί»...

Στο μεταξύ, ο ίδιος μόνο χθες απορρόφησε γύρω στους 15 τόνους σταφίδας, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα απορρόφησε άλλους 10 τόνους, και βέβαια θα συνεχίσει χωρίς περιορισμούς.

«Δε βλέπω 1.000 τόνους στον Προφήτη Ηλία. Νομίζω ότι θα βγουν γύρω στους 800 τόνους. Βγάζουν και στο Κυπαρίσσι, στα Αρμανώγεια και αλλού», είπε.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ