ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Με τη γίδα στην πλάτη

0

Στις κρυστάλλινες θέσεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τα δημοτικά τέλη, ο κ. Σπανουδάκης απαντά με σωρεία  ανακριβειών, ειρωνείας και χαρακτηρισμών περί δήθεν λαϊκισμών, χάιδεμα αυτιών, βαμπίρ, van Helsing κλπ. Επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση γι’ αυτόν που πιάνεται «με τη γίδα στην πλάτη» (μεταφορική η έκφραση) και καταφεύγει σε κραυγές και οχετούς για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Δυο επισημάνσεις μόνο πριν μπούμε στο ψητό.

Οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί σχεδόν πάντα επιστρέφουν εκεί που εκτοξεύτηκαν. Τα «χαρίσματα» αυτά (καιροσκοπισμός, χάιδεμα αυτιών, σκοπός αγιάζει τα μέσα κλπ) «ανθούν» στα δικά τους κέντρα εξουσίας. Εμείς είμαστε «κολλημένοι» στην αγωνιστική στάση ζωής, την ανιδιοτελή προσφορά, και μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΡΧΩΝ, που έχει γίνει συνώνυμο της σταθερότητας και σοβαρότητας. Αλήθεια κ αντιδήμαρχε στο «αίτημα» χρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας από το Δήμο, στο θέμα των νεκροταφείων, στο δικαίωμα εμπορίας των πόσιμων νερών ακολουθήσαμε τακτικισμούς και διγλωσσίες ή πολιτική αρχών;  Το ΚΚΕ, εν γνώσει του, πλήρωσε ακριβά, αλλά δεν σύρθηκε στο μεγάλο χορό της πολιτικής απάτης του  ΣΥΡΙΖΑ, της δικής σας ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ κλπ. Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Ψάξτε άλλες κατηγορίες να μας απευθύνετε. Με αυτές ΜΟΝΟ εκτίθεστε.

Δείγμα παροξυσμού και το γεγονός ότι για τα δημοτικά τέλη μιλά, αλλά δεν του γλιτώνει ούτε… ο μακαρίτης ο Λένιν. Με την συνταγή των βολικών αποσπασμάτων αναποδογυρίζει το νόημά του. Εκεί που καυτηριάζει (ο Λένιν) την μικροαστική συνήθεια, μέσα από επαναλαμβανόμενα ψεύδη να δημιουργούν πεποίθηση αλήθειας (καλή ώρα σαν τον κ Σπανουδάκη), τον βάζει στη θέση του υπερασπιστή εκείνου που καυτηριάζει. Φτηνοί εξυπνακισμοί των φοιτητικών αμφιθεάτρων. Μεγαλύτερη ωριμότητα δεν βλάφτει.

Αλλά με τη διαβολεμένη «γίδα στην πλάτη», οι κραυγές, οι εξυπνακισμοί και τα πυροτεχνήματα είναι ο αντιπερισπασμός. Το μελάνι της σουπιάς, που ίσως θολώσει τα νερά να την κρύψουμε. Κι η γίδα δεν είναι άλλη από την αποκάλυψη της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ότι για μια από τις 4 κατηγορίες ξενοδοχειακών χώρων, που περιλαμβάνει (οφφις αποθήκες, Βοηθητικούς χώρους, Κοινόχρηστα WC, Μηχανοστάσια, και ημιυπαίθριους επαγγ. χρήσης) στην ΔΕ Αρκαδίου δεν έχουν ορίσει καν συντελεστή για να εισπράττουν τέλη καθαριότητας. Χρόνια τώρα στο επίμαχο σημείο διαφοροποιούσαν τη δομή των κειμένων για να περνά απαρατήρητο το δώρο στα μεγάλα συμφέροντα. Το ίδιο έκαναν και στην φετινή (413/17) παρά το γεγονός ότι το ανακαλύψαμε και έντονα διαμαρτυρηθήκαμε. Στο ΔΣ το μας είπαν καθαρά πως έχουμε δίκιο και το απέδωσαν σε… παράληψη. Έδειξαν και την «ξινίλα» τους λέγοντάς μας πως θα το ονομάσουν «Μανουσογιάννειο» τέλος. Μετά χαράς, τους είπαμε, αφού είναι να πληρώσουν οι έχοντες. Όλα αυτά ακόμη παίζουν στην μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συνεδρίασης του ΔΣ. στο site του Δήμου. Παρ’ όλα αυτά ο κ Σπανουδάκης τολμά να τα αμφισβητεί θολώνοντας και πάλι τα νερά. Τα ξενοδοχειακά μεγαθήρια της ΔΕ Αρκαδίου, λέει, «πληρώνουν μέχρι το τελευταίο τετραγωνικό (από τα σαλόνια μέχρι τα υπόγεια) με τον επαγγελματικό συντελεστή». Όμως και ο νόμος 25/75 και η απόφαση του ΔΣ ορίζουν ότι ΑΛΛΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ πρέπει να έχουν τα σαλόνια και ΑΛΛΟ τα υπόγεια, το οφφις κλπ, κλπ. Εμείς δεν ρωτήσαμε για το συντελεστή των σαλονιών. Τον έχουμε. Για τον συντελεστή των υπογείων και όλης της σχετικής κατηγορίας γιατί δεν απαντά; Αν πράγματι έχει συντελεστή γι’ αυτή την κατηγορία, τότε γιατί στο ΔΣ ο ίδιος απάντησε πως «δεν βάζουμε εδώ και χρόνια»; Γιατί δεν τον ανακοίνωσε στο ΔΣ, δεν τον έβαλε στην απόφαση για να τελειώνει κάθε συζήτηση;

Αλλά και την πρότασή μας για 2 συντελεστές στην κατοικία (0,80 στην απλή κατοικία και 2,40 στην πολυτελή με τα δωμάτια των 4 και 5 αστέρων ξενοδοχείων) την βγάζει… παράνομη, αν και ρητά προβλέπεται στο αρ. 1 του ν 429/76. Ως γνήσιος υπερασπιστής των μεγάλων συμφερόντων θέλει να προφυλάξει το προνόμιο των πολυτελών ξενοδοχείων, που τα δωμάτιά τους έχουν τον ίδιο και, αν βρίσκονται εκτός πόλης, χαμηλότερο συντελεστή από το σπίτι του συνταξιούχου, του άνεργου κλπ. Αυτή ακριβώς την αδικία καταργούν οι 2 συντελεστές. Αρνείται αυτή την πρόβλεψη του νόμου, επικαλούμενος την άλλη του πρόβλεψη,  ότι οι συντελεστές πρέπει να είναι «ανάλογοι των προσφερόμενων υπηρεσιών». Μα ακριβώς με αυτό το κριτήριο (των προσφερόμενων υπηρεσιών) προτείνουμε τους 2 συντελεστές. Γιατί είναι ολοφάνερο πως το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στα πολυτελή ξενοδοχεία, ο όγκος των σκουπιδιών ανα τετρ. μέτρο, η πυκνότητα των ανθρώπων, το ύψος της κατά κεφαλή κατανάλωσης σε περίοδο διακοπών και σε πολυτελείς κατηγορίες είναι απείρως μεγαλύτερα εκεί απ’ ότι στην απλή κατοικία. Η πρόβλεψή εξ άλλου για τους 2 συντελεστές στην κατοικία και για το κριτήριο των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι στο ίδιο άρθρο, στην ίδια φράση του ν 429/76 και προφανώς δεν αλληλοαναιρούνται όπως ο κ Σπανουδάκης ισχυρίζεται. Τα ξέρουν πολύ καλά αυτά αλλά για να διατηρήσουν την εύνοια των μεγάλων συμφερόντων κοροϊδεύουν ασύστολα το χειμαζόμενο λαό. Κοροϊδία που γίνεται ολοφάνερη όταν καταλήγει στο ανεκδιήγητο, ότι η πρότασή μας οδηγεί στην αύξηση των συντελεστών κατοικίας στη ΔΕ Αρκαδίου!!! Έλεος πιά. Δηλ το 0,80 είναι μεγαλύτερο από το 0,91;  Την ώρα μάλιστα που προτείναμε, ειδικά στο μεσογειακό τμήμα της ΔΕ Αρκαδίου, λόγω των επιβαρύνσεων από το ΧΥΤΑ, να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση από το 0,80 και πλήρης απαλλαγή από τα τέλη απόθεσης στο ΧΥΤΑ.

Εδώ και 3 χρόνια η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αντιδρά γιατί υποχρεώνουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια να πληρώνουν 3,5 φορές περισσότερα από τα πολυτελή ξενοδοχεία. Αναγνωρίζουν λέει την αδικία αλλά την συνεχίζουν, με την καινοφανή δικαιολογία, ότι θέλουν λέει πρώτα να υπολογίσουν τα τετραγωνικά και τη μείωση των εσόδων. Με άλλα λόγια «σε αδικούμε κατάφορα αλλά θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι να δούμε τι θα μας κοστίσει η άρση της αδικίας σου». Που τα βρήκατε αυτά γραμμένα κ αντιδήμαρχε; Είναι ή δεν είναι «το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών» το αποκλειστικό κριτήριο για τον καθορισμό των τελών; Γιατί τη μια το επικαλείστε και την άλλη το παρακάμπτετε; Από πού κι ως πού η όποια δυσκολία της υπηρεσίας να υπολογίσει κλπ, γίνεται λόγος παραβίασης του δέσμιου κανόνα;

Το εξοργιστικά άδικο αυτό καθεστώς, υποχρεώνει 300 τ.μ. ενοικιαζόμενων δωματίων να πληρώνουν 1284 ευρώ για καθαριότητα ενώ τα ίδια τ.μ. ενός υπερπολυτελούς μεγαθήριου να πληρώνουν μόλις 360. Για να προστατευτούν απ’ αυτή την πρωτοφανή αδικία, φυσικό ήταν, μερικοί, να καταφύγουν στην απόκρυψη των τετραγωνικών τους. Αν και η ενδεδειγμένη λύση, για μας, είναι η συλλογική αντίδραση και διαμαρτυρία και όχι η απόκρυψη. Κατανοούμε ωστόσο ότι η κύρια ευθύνη βαραίνει εκείνους που διατηρούσαν αυτό το καθεστώς. Αυτή την ευθύνη θέλει να αποποιηθεί ο κ αντιδήμαρχος και η δημοτική αρχή, γι’ αυτό βρυχάται για δόλο, για δήθεν επιβάρυνση των υπολοίπων (και γδαρμένοι και δαρμένοι οι άνθρωποι αυτοί) και για τη θέση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗΣ. Προλειαίνει το έδαφος να τους φορτώσουν τα βάρη και τα αδιέξοδα των δικών τους ευθυνών. Θα μας βρουν απέναντι.

Δυστυχώς για λόγους έκτασης, δεν μπορούμε να απαντήσουμε τώρα και στις παραποιήσεις στο θέμα της ελεγχόμενης. Επειδή γνωρίζει την απάντηση ο κ αντιδήμαρχος, στο ΔΣ, αν και προκαλέσαμε, απέφυγε να πει αυτά που γράφει.

Μανουσογιάννης Μανούσος

Δημοτικός Σύμβουλος του ΚΚΕ

Εκλεγμένος με την ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΥΓ ΤΟ HAPPY END ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΙΔΑΣ Πάνω που τελειώναμε αυτό το σημείωμα (14/9) πήραμε σε e-mail την απόφαση του ΔΣ σε νέα διατύπωση, που δικαιώνει πλήρως την παρέμβασή μας στο θέμα του συντελεστή για τα οφφις, αποθήκες κλπ των ξενοδοχείων στην ΔΕ Αρκαδίου.  Η πρώτη απόφαση, που λάβαμε στις 8/9 όριζε ως συντελεστή για τους χώρους αυτούς, τον ανύπαρκτο συντελεστή των Αποθηκών, υπογείων και ημιυπαίθριων χώρων επαγγελματικής χρήσης. Έξι μέρες μετά, οι αντιδράσεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ οδήγησαν στην βεβιασμένη και μάλλον παρασκηνιακή, αλλά σε θετική κατεύθυνση, αλλαγή της απόφασης στο επίμαχο σημείο και στον ορισμό του συντελεστή των χώρων επαγγελματικής χρήσης, που είναι υπαρκτός και ορισμένος στο 1,70 ευρώ/τμ. Το σωστό θα ήταν η αλλαγή να γίνει με επαναφορά της απόφασης στο ΔΣ. Η συνεδρίαση της Δευτέρας είναι μια ευκαιρία. Δίνεται πλέον η δυνατότητα οι σημαντικές αυτές επιφάνειες ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων να αρχίσουν να εισπράττονται και δημιουργούνται προϋποθέσεις για την ελάφρυνση των υπολοίπων. Νιώθουμε ικανοποίηση γιατί με τη συστηματική μελέτη, έστω και καθυστερημένα, καταφέραμε να αποκαλύψουμε αυτή την υπόθεση και με την επίμονη στάση μας αντιμετωπίσαμε μια επιπλέον αδικία, της συνολικά άδικης ανταποδοτικότητας. Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, παρά τον αρνητικό συσχετισμό, κατάφερε για άλλη μια φορά να αποδειχθεί χρήσιμη για τα λαϊκά συμφέροντα. Δεν ξεχνούμε βέβαια ότι ο δρόμος για την ανατροπή του συστήματος, που «ματώνει» τον εργαζόμενο λαό μας, είναι πολύ μακρύς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ